Εύκολο φαγητό.
Το σφουγγάτο είναι ένας νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα κολοκυθάκια που υπάρχουν σε αφθονία αυτή την εποχή.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 1 κιλό τρυφερά κολοκυθάκια μέτριου μεγέθους, χοντροτριμμένα
- 350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, λιωμένη με το πιρούνι
- 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 30 ml γάλα πλήρες
- 4 φλιτζ. τσαγιού (περίπου) φρυγανιά, τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σφουγγάτο με κολοκυθάκια, βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για 15 λεπτά.
- Τα στύβουμε καλά με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, ελάχιστο πιπέρι, αλάτι (αν χρειάζεται, λόγω φέτας), 1 – 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και το γάλα.
- Ανακατεύουμε το μείγμα καλά – θα πρέπει να «στέκεται» στο κουτάλι. Αν είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη. Αν δεν «δένει», προσθέτουμε 1 ακόμη χτυπημένο αυγό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι περίπου 20×25 εκ. και πασπαλίζουμε με μια λεπτή στρώση τριμμένης φρυγανιάς. Ρίχνουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με μια σπάτουλα. Το πάχος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό εκατοστό.
- Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά, το κεφαλοτύρι και το ραντίζουμε με λίγο λάδι.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 180°C και ψήνουμε για 35 λεπτά ή έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.
- Όταν ψηθεί το σφουγγάτο με κολοκυθάκια, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε παραλληλόγραμα κομμάτια.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








