Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σε αυτά τα 4 μέρη απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες – Ναι το 2024

Και οι λόγοι κατά βάση είναι θρησκευτικοί, φυσικά

Είναι ίσως περιττό να γράφουμε πως το 2024, η θέση της γυναίκας δεν είναι ακόμα ισότιμη με εκείνη του άνδρα. Και αν κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα, δεν ισχύει το ίδιο και για συγκεκριμένα μέρη του υπέροχου κόσμου μας, όπου απαγορεύουν την είσοδο στις γυναίκες.

Για αρχή, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε πολύ μακριά. Στο Άγιος Όρος είναι γνωστό τοις πάσι πως οι γυναίκες απαγορεύεται να το επισκεφθούν. Όχι μόνο γιατί η παρουσία των γυναικών ενδέχεται να αποσπάσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς προσκυνητές, αλλά γιατί σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Άγιος Όρος ανήκει στην Παναγία και καμία άλλη γυναίκα δεν επιτρέπεται να το επισκεφθεί.

Εκτός από το Άγιο Όρος, υπάρχουν όμως κι άλλα τέσσερα μέρη που ισχύει ακριβώς το ίδιο. Όπως διαβάζουμε στο National Geographic, αυτά είναι τα ακόλουθα:

Όρος Οmine – Ιαπωνία

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν το όρος Omine της Ιαπωνίας, που βρίσκεται στο νησί Honshu, ακόμα κι αν έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι γνωστό για την πολιτιστική του κληρονομιά.

Οι Σιντοϊστικοί και Βουδιστικοί ναοί προσελκύουν ασκητές, ταξιδιώτες και μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, ενώ όσοι περπατούν στα απόκρημνα, καταπράσινα μονοπάτια του βουνού απολαμβάνουν ένα μοναδικά γαλήνιο ορεινό τοπίο. Σίγουρα αυτό το τοπίο δεν μπορούν να το απολαύσουν οι γυναίκες, αφού τους απαγορεύεται η επίσκεψη, εδώ και περίπου 1.000 χρόνια.

Ο λόγος που δεν μπορούν να βρεθούν στο μέρος, είναι για να μην αποσπάσουν την προσοχή των προσκυνητών, γιατί εξαιτίας της περίοδος τους δεν επιτρέπεται να είναι παρούσες στις τελετές. Πάντως, τo 2004, περισσότερες από 10.000 Γιαπωνέζες υπέβαλαν αίτηση για την άρση της απαγόρευσης, όταν το όρος χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Νησί Okinoshima – Ιαπωνία

Παραμένουμε στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο νησί Okinoshima, ένας ακόμη ιερός τόπος πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις γυναίκες.

Το εν λόγω νησί, που έχει πολλούς μοναχούς του Σιντοϊσμού, έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «ένα εξαιρετικό παράδειγμα της παράδοσης της λατρείας ενός ιερού νησιού». Η παράδοση τού επικεντρώνεται γύρω από τρεις θαλάσσιες Θεές, που μνημονεύονται σε τρία ιερά του νησιού Okinoshima και για περισσότερα από 1.000 χρόνια οι προσκυνητές τού, έφερναν θυσίες.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως το νησί είναι σε μεγάλο βαθμό απαγορευμένο και για τα δύο φύλα σήμερα, ωστόσο κάθε χρόνο εκατοντάδες άνδρες επισκέπτονται το νησί για ένα φεστιβάλ. Όμως, τους επιτρέπεται να πατήσουν το πόδι τους στις ακτές του, μόνο αφού κάνουν μπάνιο στο θαλασσινό νερό. Όσον αφορά τις γυναίκες, μία εξήγηση δόθηκε για την απαγόρευση τους, το 2017, από έναν αξιωματούχο. Όπως εξήγησε, το νησί θεωρείται επικίνδυνο για το γυναικείο φύλο και επί της ουσίας του απαγορεύεται για δική του ασφάλεια.

Herbertstrasse – Γερμανία

Κι όμως και η φιλελεύθερη Ευρώπη έχει τις απαγορεύσεις της, όπως συμβαίνει με την οδό Herbertstrasse στο Αμβούργο της Γερμανίας. Σε αυτόν τον περιβόητο δρόμο, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στις εργάτριες του σεξ, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Reeperbahn, την περιοχή με τα κόκκινα φανάρια. Στην ουσία η Herbertstrasse είναι ένας μικρός παράδρομος που φημίζεται για τα φώτα νέον και τις βιτρίνες με τις εργάτριες του σεξ. Αν και δημόσιος δρόμος, οι επισκέπτες του πρέπει πρώτα να περάσουν από μεγάλα μεταλλικά φράγματα, με πινακίδες που απαγορεύουν ρητά την είσοδο σε όλες τους τουρίστες κάτω των 18 ετών.

Κι αυτά τα μεταλλικά φράγματα κουβαλούν και μια ιστορία. Αν και οι γυναίκες ασκούν εδώ και καιρό την πορνεία στο Αμβούργο και στην Herbertstrasse, αυτός ο δρόμος ήταν ανοιχτός κάποτε σε όλους. Αυτό άλλαξε το 1933, όταν οι Ναζί έκλεισαν τον δρόμο με φράγματα, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την πορνεία, στις πρώτες μέρες του εθνικοσοσιαλισμού.

Ωστόσο η απαγόρευση για τις γυναίκες επισκέπτριες παρέμειναν πολύ καιρό μετά το τέλος των Ναζί. Τη δεκαετία του ‘70, το Αμβούργο ύψωσε ακόμη υψηλότερα μεταλλικά φράγματα για να μην μπορεί κανείς να δει μέσα απ’ αυτά.

Εθνικό Πάρκο Band-e-Amir – Αφγανιστάν

Γνωστό ως η αφγανική εκδοχή του Grand Canyon, το Band-e-Amir στην επαρχία Bamiyan είναι το πρώτο πάρκο του είδους του στο Αφγανιστάν, είναι περισσότερο φημισμένο για τις εντυπωσιακές λίμνες, τους ψηλούς βράχους και τα φυσικά φράγματα. Το εθνικό πάρκο λειτούργησε πρώτη φορά το 2009, προτάθηκε για αναγνώριση από την UNESCO και κάποτε επαινέθηκε ως σύμβολο της μεταπολεμικής προόδου του Αφγανιστάν. Τότε, δε, εργάζονταν και γυναίκες, ως δασοφύλακες.

Τα πράγματα άλλαξαν το 2023, όταν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε πως θα απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες, λόγω παραβίασης της σεμνότητας. Μία κίνηση που αποτρέπει τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή στη χώρα.

Κάτοικοι του Band-e-Amir αναφέρουν πως ο τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση, εμποδίζοντας τις γυναίκες επισκέπτριες να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα τοπία της χώρας. Προς το παρόν, οι μόνες γυναίκες που μπορούν να τα απολαύσουν είναι εκείνες που ζουν ήδη στην περιοχή.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης