Μια ”δυνατή” συνταγή!
Αξεπέραστης νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας οι σαρδέλες. Αντί να τις τυλίξουμε σε αμπελόφυλλα, τις βάζουμε σε στρώσεις και τις φουρνίζουμε μέχρι να γίνουν ζουμερές.
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 800 γρ. σαρδέλες, μέτριες, καθαρισμένες
- 12 αμπελόφυλλα από βάζο, στραγγισμένα
- ο χυμός και η φλούδα από 1 μικρό λεμόνι
- 20 ντοματίνια, κομμένα σε φέτες
- τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 30 ml ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρδέλες στα αμπελόφυλλα, αρχικά ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα αμπελόφυλλα, αλατοπίπερο, τον χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και νερό τόσο που να τα καλύπτει.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το θυμάρι και το σκόρδο.
- Στρώνουμε από πάνω τα αμπελόφυλλα.
- Από πάνω τακτοποιούμε όμορφα τις σαρδέλες, τη μία δίπλα στην άλλη.
- Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σερβίρισμα, τα σκορπίζουμε πάνω στις σαρδέλες και σερβίρουμε
πηγή:https://www.gastronomos.gr