Εύκολο νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι!
Ένα παραδοσιακό πολίτικο γλυκό και μία συνταγή vegan ή για την περίοδο της νηστείας. Το νηστίσιμο σάμαλι όπως και όλα τα σιροπιαστά γλυκά, πρέπει να σταθεί με το σιρόπι του μια ολόκληρη νύχτα και μετά να κοπεί για να σας μείνει αξέχαστο το σιροπιαστό γλυκό, όποιο κι αν είναι αυτό.
Υλικά
- 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 πρέζα/ες σόδα μαγειρική
- 1½ φλ. χυμό από πορτοκάλι
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο (ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο)
- 1/2 φλ. νερό (ή γάλα καρύδας)
- 2 μέτρια λεμόνια (ξύσμα)
- 3/4 κ.γ. κοφτό μαστίχα σκόνη
- 1 βανίλια
- 2 πρέζα/ες αλάτι
Για το σιρόπι
- 2½ φλ. νερό
- 3 φλ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι (χυμό)
- 1 φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση
- Για το παραδοσιακό νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι, ανακατεύουμε πρώτα το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά για το γλυκό.
- Βάζουμε μαζί χυμό, νερό, λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
- Βροχηδόν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε το baking powder, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά.
- Ανακατεύουμε να βραχούν τα υλικά και να σπάσει κάθε κόμπος σιμιγδαλιού που δημιουργείται μόλις ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά.
- Αδειάζουμε σε ένα μικρό λαδωμένο πυρέξ. Και το νηστίσιμο σάμαλι, όπως και το κανονικό παραδοσιακό πολίτικο σάμαλι δεν πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 3 εκατοστά όταν μπουν στο ταψί.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια του σφιχτού χυλού με ένα κουτάλι.
- Σκεπάζουμε το γλυκό κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 °C στην κάτω σχάρα για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά το σαμάλι.
- Όταν θα σιροπιάσουμε το σάμαλι, πρέπει το γλυκό να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
- Αφήστε το γλυκό να σταθεί μια νύχτα να τραβήξει το σιρόπι.
- Μην το κόψετε πριν στεγνώσει το σιρόπι και ποτίσει καλά, γιατί αφενός θα διαλύεται το κομμάτι του σάμαλι και αφετέρου θα λιμνάζει το σιρόπι στο ταψί.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, όμως από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά το σιρόπι.
- Βράζουμε το σιρόπι μετρώντας από την ώρα που θα πάρει βράση για 3-4΄, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄ επιπλέον.
Μυστικά για νηστίσιμο σάμαλι
Είναι απαραίτητη η αναμονή όταν σιροπιάζετε το σάμαλι, για να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι και να γίνει αφράτο το νηστίσιμο σάμαλι. Αν δεν έχετε χρόνο, αφήστε το τουλάχιστον 30΄ πάνω στον πάγκο με το σιρόπι να ποτίσει. Ένα ωραίο κόλπο για να σιροπιάζετε σωστά όλα τα γλυκά ταψιού είναι το εξής:
Αφού σιροπιάσετε το γλυκό σας, αφήστε το να κρυώσει τελείως. Τότε, τυλίξτε αεροστεγώς το ταψί σας με μεμβράνη κουζίνας, ώστε να μην τρέξει καθόλου σιρόπι κι αναποδογυρίστε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας και αφήστε για 1 ώρα.
Θέλει καλό ανακάτεμα των υλικών στην αρχή, ώστε να διαλυθούν όλοι οι κόμποι από το βρεγμένο σιμιγδάλι για να γίνει αφράτο το γλυκό.
Αντικαταστήστε λοιπόν το νερό με γάλα καρύδας και προσθέστε 1/2 φλ. καρύδα στα υλικά του σάμαλι. Στη συνέχεια πασπαλίστε με καρύδα την επιφάνεια του. Έπειτα παγώστε το στο ψυγείο και σερβίρετε το με μια μπάλα σορμπέ καρύδας. Πραγματικά δεν θα πιστεύετε την νοστιμιά του και κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο σάμαλι με καρύδα.
Το νηστίσιμο σάμαλι θέλει μέτριο φούρνο, δηλαδή όχι δυνατή θερμοκρασία, γιατί γρήγορα θα πάρει χρώμα εξωτερικά χωρίς να προλάβει να ψηθεί το σιμιγδάλι στο κέντρο του. Γι’ αυτό λοιπόν, χαμηλός φούρνος στους 170 °C, ιδανικά στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 45-50′ μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Πηγή: argiro.gr