Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σάλτσα Gravy για γαλοπούλα

Φτιάξτε τη gravy sauce σε 5 λεπτά και περιχύστε το ψητό σας

Μια καταπληκτική συνταγή για σάλτσα Gravy, σάλτσα για γαλοπούλα γεμιστή που θα απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μια εύκολη σάλτσα που γίνεται από τους καραμελωμένους χυμούς ενός ψητού κρέατος ή πουλερικού (γαλοπούλα ψητή ή κοτόπουλο), που μένουν στο ταψί μετά το ψήσιμο. Φτιάξτε τη gravy sauce σε 5 λεπτά και περιχύστε το ψητό σας. Είναι φανταστική!

Υλικά

  • 5 κ.σ. λίπος από το ταψί
  • 5 κ.σ. αλεύρι (κοφτές)
  • 3 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κλων. θυμάρι

Αρχικά χρειαζόμαστε το ταψί με τους καραμελωμένους καψαλισμένους χυμούς του ψησίματος. Στη συνέχεια βγάζουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Στη συνέχεια δειάζουμε το ταψί και αφήνουμε μέσα 5-6 κουταλιές λίπος από το ψητό. Ξύνουμε τα υλικά που έχουν καραμελώσει στο ταψί (καψαλισμένα υγρά του ψητού).

Το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λίπος, ρίχνουμε το αλεύρι. Έπειτα ανακατεύουμε με το σύρμα κι αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2 λεπτά και να σκουρύνει ελαφρά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο ταψί και λίγο λίγο ρίχνουμε το ζεστό ζωμό. Έπειτα προσθέτουμε το θυμάρι. Ανακατεύουμε συνεχώς να διαλυθεί το αλεύρι στο υγρό και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Το πόσο πυκνή θα είναι η σάλτσα εξαρτάται καθαρά από εσάς, δηλαδή μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω υγρό να γίνει πιο ρευστή ή να την βράσετε λίγο παραπάνω ώστε να πυκνώσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πάντα στο τέλος. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα περάστε τη σάλτσα από λεπτό, συρμάτινο σουρωτήρι-σινουά.

Μυστικά

  • Σε περίπτωση που το ταψί σας έχει πολλά υγρά και όχι καραμελωμένα υπολείμματα, στη βάση του τότε πάρτε με κουτάλι το επιφανειακό λίπος, κρατήστε το στην άκρη για αργότερα και βάλτε το ταψί σας στον φούρνο στους 200°C ή στην φωτιά, μέχρι να συμπυκνωθούν τα ζουμιά του ταψιού και να αρχίσουν να καραμελώνουν και να καψαλίζονται.
  • Aν το ταψί δεν έχει πολύ λίπος από το ψητό, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  • Αν θέλετε αντί για ζωμό κρέατος, μπορείτε να βάλετε μίξη κρασιού και ζωμού ή κρέμας.
  • Αν φτιάξετε την παραπάνω συνταγή μπορείτε στο τέλος να ρίξετε 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος για πιο λεία και βελούδινη υφή.
  • Αφού ετοιμάσετε τη σάλτσα gravy, μπορείτε να τη σκεπάσετε με εφαπτόμενη μεμβράνη για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα στην επιφάνεια της.
  • Μπορείτε να αρωματίσετε τη σάλτσα γκρέιβι με βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, φλούδα πορτοκαλιού κρασί ή κονιάκ.
  • Εάν το ταψί σας δεν πιάνει στο μάτι της κουζίνας, τότε πρέπει να μεταφέρετε όλα τα υπολείμματα του ταψιού σε κατσαρολάκι για να φτιάξετε τη σάλτσα.

Πηγή: argiro.gr

Δείτε επίσης:

Γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης για Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό 
Χριστουγεννιάτικο γλυκόξινο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα

Διαβάστε επίσης