Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σαλάτες: συνταγές για νόστιμη αποτοξίνωση

Μετά τις υπερβολές των γιορτών, μήπως το ρίξουμε στις σαλάτες;

Οι γιορτές έχουν τις διατροφικές υπερβολές τους. Αν μετά τα πλούσια γεύματα και τα πολλά γλυκά της χριστουγεννιάτικης περιόδου λαχταράτε μια επανεκκίνηση και μια επαναφορά σε ένα πιο σταθερό, θρεπτικό πρόγραμμα, μια καλή ιδέα είναι οι σαλάτες-γεύματα. Ευτυχώς υπάρχουν μπόλικες συνταγές για χορταστικές, πρωτότυπες και υγιεινές σαλάτες που κάθε άλλο παρά βαρετές μπορεί να τις πει κανείς. Τα τραγανά λαχανικά του χειμώνα συναντούν όσπρια και δημητριακά, εμπλουτίζονται με ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, τυριά και φρούτα, παίρνουν ξεχωριστή γεύση από ευφάνταστα ντρέσινγκ και γίνονται το αγαπημένο μας γεύμα – ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα δυναμωτικό.

Φανταστείτε ένα χειμωνιάτικο «ταμπουλέ» με τραγανό τριμμένο κουνουπίδι, ρόδι, μυρωδικά και λεμόνι ή μια εντυπωσιακή πράσινη σαλάτα με χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης, φινόκιο, φέτες μανταρινιού και λαδολέμονο με χυμό από το ίδιο φρούτο. Η λαχανοσαλάτα παίρνει άλλη διάσταση αφού προσθέσουμε ψητή κολοκύθα, σταφίδες και λίγο προσούτο ενώ ο συνδυασμός των ρεβυθιών με ψητά καρότα, χουρμάδες και αμύγδαλα είναι ένα πιάτο που θα συγκινήσει ακόμα και όσους δεν θέλουν να ακούνε για σαλάτες.

Σαλάτα με μήλο, αχλάδι, παντζάρι και καρύδι

Μερίδες: 4

  •  2 μέτρια κόκκινα μήλα + 2 αχλάδια, καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες, περιχυμένα με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  •  2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  •  4 κουτ. σούπας μαϊντανός, χοντροκομμένος
  •  τα φύλλα από μια γαλλική σαλάτα, χοντροκομμένα
  •  1 μέτριο παντζάρι, σε μικρά κυβάκια
  •  50 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα χωρίς λάδι για 5 λεπτά, στους 150°C
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σαλάτα με μήλο, αχλάδι, πατζάρι και καρύδι, αρχικά τρίβουμε έντονα ένα μικρό μπολ με το σκόρδο.
  2. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και το σκόρδο στο μπολ.
  4. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το μήλο και το αχλάδι με το σέλερι, τον μαϊντανό, τη σαλάτα, το παντζάρι και αλατοπίπερο.
  5. Αφαιρούμε τη σκελίδα σκόρδο από τη σάλτσα και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  6. Ανακατεύουμε, σκορπίζουμε τα καρύδια και σερβίρουμε τη σαλάτα με μήλο, αχλάδι, πατζάρι και καρύδι.

Για τη σάλτσα

  •  2 φιλέτα αντζούγιας, ξεπλυμένα και ψιλοκομμένα
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη και καθαρισμένη
  •  1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, καλά στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  •  20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  •  20 ml χυμός λεμονιού
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης