Σαλάτα με μεράκι και υπομονή
Με ψητή κολοκύθα, πρασινάδες και ένα ιδιαίτερο ντρέσινγκ με πετιμέζι φτιάχνουμε μια πλούσια σαλάτα που μπορεί να σταθεί σε γιορτινά τραπέζια αλλά και ως καθημερινό, ελαφρύ γεύμα.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 μέτρια κολοκύθα ολόκληρη
- τα «φύλλα» από 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη λεβάντα, βρώσιμη (σε καταστήματα με βιολογικά ή υγιεινά προϊόντα και σε μπαχαράδικα)
- 50 ml σιρόπι σφενταμιού
- 1 μαρούλι άισμπεργκ, κομμένο με το χέρι, σε μέτρια κομμάτια
- 1 λόλα κόκκινη, κομμένη με το χέρι, σε μέτρια κομμάτια
- 300 γρ. σπανάκι baby, χοντροκομμένο
- 400 γρ. φύλλα ρόκας, χοντροκομμένα
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 50 γρ. κολοκυθόσποροι καθαρισμένοι, ψημένοι (σε ξηροκαρπάδικα και στα σούπερ μάρκετ στο τμήμα με τα υγιεινά τρόφιμα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
- Για να φτιάξουμε την σαλάτα με ψητή κολοκύθα, πρασινάδες, κολοκυθόσπορους και ντρέσινγκ με πετιμέζι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Mε κοφτερό μεγάλο μαχαίρι κόβουμε κάθετα την κολοκύθα σε φέτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες και τις βάζουμε όρθιες, με τη φλούδα προς τα κάτω δηλαδή, σε ένα ταψί.
- Σε κάθε φέτα ακουμπάμε από λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανο, κομματάκια σκόρδο και τη λεβάντα.
- Ραντίζουμε με το σιρόπι σφενταμιού και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ψίχα τους, βρέχοντάς τες μερικές φορές με τα υγρά του ταψιού.
- Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρισμα
- Βάζουμε το άισμπεργκ, τη λόλα, το σπανάκι baby και τη ρόκα και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε με το μισό ντρέσινγκ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Με ένα κουτάλι κόβουμε τη σάρκα της ψημένης κολοκύθας από τις φέτες και σκορπίζουμε τις κουταλιές στη σαλάτα.
- Προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους και τις σταφίδες και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/