Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σαλάτα με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών & κρεμώδες dressing

Οι σαλάτες είναι —και μεταξύ μας ήταν ανέκαθεν— από τα πιο “παρεξηγημένα” πιάτα.

Οι σαλάτες είναι —και μεταξύ μας ήταν ανέκαθεν— από τα πιο “παρεξηγημένα” πιάτα. Οι περισσότεροι όταν ακούμε σαλάτα μάς έρχεται αυτόματα στο μυαλό ένα μεγάλο, άνοστο μπωλ με μαρούλι ή λάχανο-καρότο με ελάχιστο ή καθόλου dressing, αδιάφορο και όσο υγιεινό άλλο τόσο βαρετό. Ωστόσο οι σαλάτες μπορούν να γίνουν εκτός από ένα σούπερ θρεπτικό γεύμα ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο γεμάτο διαφορετικές γεύσεις και υφές. Έτσι είναι και αυτή σαλάτα-αποκάλυψη με τσαχπίνικη, πιπεράτη ρόκα, σπανάκι, γλυκά cranberries και τραγανά ξηροκάρπια για το “κρατς” effect. Φυσικά πρωταγωνιστής είναι τα ολόγλυκα, ψητά λαχανάκια Βρυξελλών (μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις και κατεψυγμένα) και όλα μαζί δένουν με το πιο κρεμώδες —και πρωτεϊνούχο— dressing με silken tofu και μείγμα μπαχαρικών za’atar (ζαατάρ). Αυτή η σαλάτα ήρθε να πείσει ακόμη και τα πιο δύσπιστα ότι ένα γεύμα λαχανικών μπορεί να είναι γεμάτο ανεπιτήδευτη νοστιμιά, γι’ αυτό δοκίμασέ τη και θα με θυμηθείς!

  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
  • Φυλάσσουμε το dressing καλυμμένο στο ψυγείο για 2 μέρες.
Τα ψητά λαχανικά μας!

Υλικά για τη σαλάτα:

  • 400-450 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση & σε τέταρτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ρόκα
  • 100 γρ. baby σπανάκι ή βαλεριάνα
  • 50 γρ. αποξηραμένα cranberries ή σταφίδες
  • 100 γρ. διάφοροι ξηροί καρποί, χοντροκομμένοι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Υλικά για το dressing:

  • 300 γρ. silken tofu, στραγγισμένο
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών za’taar
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
η σάλτσα μας

Εκτέλεση

1) Σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα απλώνουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών, και τους ξηρούς καρπούς. Περιχύνουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

2) Παράλληλα ετοιμάζουμε το dressing. Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά και πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε αλατοπίπερο και λεμόνι αν χρειάζεται και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

3) Σε μεγάλο μπολ μεταφέρουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη ρόκα, τα cranberries και τους ξηρούς καρπούς περιχύνουμε με το dressing, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη zataar προαιρετικά και ανακατεύουμε να καλυφθούν ομοιόμορφα και σερβίρουμε.

Πηγή: www.madameginger.com

Διαβάστε επίσης