Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σαλάτα με κοτόπουλο και κατίκι

Νόστιμο και ελαφρύ γεύμα!

Μια σαλάτα πολύ χορταστική και διατροφικά ισορροπημένη με πλούσια γεύση για ένα καθημερινό, νόστιμο και ελαφρύ γεύμα.

Με 442 Kcal/μερίδα, μπορεί άνετα να σταθεί ως ένα ελαφρύ γεύμα. «Η γλιστρίδα και τα φασολάκια αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α, απαραίτητης για την υγεία των ματιών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης C. Μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά συνεισφέρουν σε φλαβονοειδή και επιπλέον αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Το κατίκι, το κοτόπουλο και το παξιμάδι συμπληρώνουν το γεύμα με πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών και δημητριακά, καθιστώντας αυτή την απλή σαλάτα ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα!», σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  500 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
  •  500 γρ. ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  •  500 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  •  1 μάτσο γλιστρίδα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
  •  1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  5 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  •  1 πιπεριά κέρατο, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  80 γρ. παξιμαδάκια κριθαρένια, σπασμένα με το χέρι σε μικρά κομμάτια
  •  2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  60 ml κόκκινο ξίδι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  •  2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  •  1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  •  2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

Για την κρέμα κατίκι

  •  300 γρ. κατίκι
  •  40 ml ελαιόλαδο
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα με κοτόπουλο και κατίκι σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για την κρέμα κατίκι.
  2. Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο μπολ με τη μαρινάδα και το ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  4. Απλώνουμε το κοτόπουλο σε μία στρώση μαζί με τη μαρινάδα και ψήνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να γίνει.
  5. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
  6. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει.
  7. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, για να κρυώσουν και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
  8. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα κατίκι, σκορπίζουμε το κοτόπουλο και σερβίρουμε.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης