Ποιες είναι οι βασικές αρχές καθαριότητας;
Το ψυγείο είναι από τις πιο σημαντικές ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, αφού διατηρεί φρέσκα τα τρόφιμά μας και μας προστατεύει από αλλοιώσεις και μικρόβια. Για να λειτουργεί σωστά και υγιεινά, χρειάζεται τακτική φροντίδα και σωστή οργάνωση.
Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το ψυγείο;
- Επιφανειακό καθάρισμα: Σκουπίζουμε ράφια, χερούλια και πόρτες με ένα πανί και ήπιο καθαριστικό κάθε εβδομάδα.
- Ολικό καθάρισμα: Βγάζουμε όλα τα τρόφιμα, αποσυνδέουμε το ψυγείο από το ρεύμα και καθαρίζουμε ράφια, συρτάρια και τοίχους με διάλυμα νερού και ξιδιού ή μαγειρικής σόδας τουλάχιστον κάθε 3 μήνες.
- Άμεσο καθάρισμα: Σε περίπτωση που χυθεί κάποιο τρόφιμο (π.χ. γάλα, σάλτσα) καθαρίζουμε αμέσως για να αποφύγουμε μικρόβια και δυσάρεστες οσμές.
Μικρό tip: Ένα ανοιχτό σακουλάκι με μαγειρική σόδα μέσα στο ψυγείο απορροφά τις άσχημες μυρωδιές.
Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα;
Η σωστή οργάνωση του ψυγείου συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της φρεσκάδας, αλλά και στην αποφυγή επιμόλυνσης.
1. Ράφια πάνω
- Έτοιμα φαγητά, γαλακτοκομικά και τρόφιμα που τρώγονται χωρίς επιπλέον μαγείρεμα.
2. Μεσαία ράφια
- Τυριά, αλλαντικά, αυγά (καλύτερα στο ράφι και όχι στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία αλλάζει πιο συχνά).
3. Κάτω ράφια
- Ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια σε κλειστά δοχεία ή σακούλες για να μην στάξουν και μολύνουν άλλα τρόφιμα.
4. Συρτάρια
- Φρούτα και λαχανικά, χωρισμένα όπου είναι δυνατόν, καθώς κάποια (π.χ. μήλα, μπανάνες) εκλύουν αιθυλένιο που επιταχύνει την ωρίμανση άλλων προϊόντων.
5. Πόρτα ψυγείου
- Προϊόντα που αντέχουν σε ελαφρές αλλαγές θερμοκρασίας: χυμοί, σάλτσες, μουστάρδα, μαρμελάδες, αναψυκτικά.
Θερμοκρασία ψυγείου
- Ιδανικά το ψυγείο πρέπει να ρυθμίζεται στους 3-5°C, ενώ η κατάψυξη στους -18°C.
ΦΩΤΟ:https://www.freepik.com








