Πετυχημένη συνταγή!
Έχει γεμάτη γεύση με απαλή οξύτητα αυτό το πολίτικο ψωμί λόγω του ξινόγαλου που περιέχει η συνταγή του. Απολαύστε το αλειμμένο με βούτυρο, μαζί με καλό ζαμπόν.
Υλικά
Τεμάχια: για 1 μεγάλο καρβέλι
- 520 γρ. σταρένιο αλεύρι, κίτρινο (σκληρό, για ζυμωτό ψωμί)
- 200 ml ξινόγαλο χλιαρό (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) *
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 150 ml περίπου χλιαρό νερό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πολίτικο ψωμί με ξινόγαλο αρχικά βάζουμε, σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ, το χλιαρό ξινόγαλο (περίπου στους 30°C αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας – θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει).
- Θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα χέρια μας, τη ρίχνουμε στο ξινόγαλο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, ρίχνοντας σταδιακά περίπου 150 ml χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι, ελαφρώς μαστιχωτό.
- Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια νοτισμένη πετσέτα και το αφήνουμε για 40-45 λεπτά, να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιάσει τον όγκο του.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόχαρτο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε καρβέλι και το βάζουμε στο ταψί με λαδόκολλα.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνεια του καρβελιού ελαφρώς 3-4 παράλληλες γραμμές.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.
- Βάζουμε τη λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε ένα καρβελάκι από τη λαμαρίνα πολύ προσεκτικά –με μια πετσέτα για να μην καούμε– και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
- Αφήνουμε, το πολίτικο ψωμί με ξινόγαλο, να κρυώσει σε σχάρα, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και το διατηρούμε στην ψωμιέρα.
Μυστικά
*Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σπιτικό «ξινόγαλο», που θα φτιάξουμε ως εξής: βάζουμε 1 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού σε 200 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά, να «κόψει» και να ξινίσει ελαφρώς.
πηγή:https://www.gastronomos.gr