Ψωµί στη γάστρα σε 10′

Forever Woman

Υπέροχο ψωμί στη γάστρα που γίνεται μέσα σε 10 λεπτά

Δεν θα το πιστεύετε! Ένα ψωμί που ασχολείστε 10΄ μαζί του, το βάζετε στη γάστρα και αυτό ήταν όλο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο φούρνος σας. Eκπληκτικό, τραγανό, αρωματικό ψωμί που και τις επόμενες μέρες, αν μείνει, είναι τέλειο! Μια αγαπημένη μου συνταγή από την Πάρο.

Υλικά

  • 1 kg σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 2 κύβους των 25 γραμ. μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (ή μέλι θυμαρίσιο)
  • 640 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. γεμάτη γλυκάνισο
  • 2 δάκρυα μαστίχας (κοπανισμένα)

Εκτέλεση

  • Άλλο ένα εύκολο ψωμί, αυτό το ψωμί στην γάστρα που γίνεται σε 10’ χωρίς μίξερ.
  • Κι αν δεν έχεις γάστρα πάλι θα το φτιάξεις αλλά με δυο ταψιά. Ένα μικρότερο κι ένα μεγαλύτερο που θα λειτουργήσει στην ουσία σαν γάστρα με καπάκι.
  • Αυτό το εύκολο ψωμί στη γάστρα σε 10 λεπτά, είναι από τα αγαπημένα μου.
  • Θα ζυμώσουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε λεκάνη με φαρδιά βάση.
  • Τοποθετούμε στη μια μεριά της λεκάνης (από κάτω), μια διπλωμένη πετσέτα, έτσι ώστε να γέρνει από τη μία πλευρά.
  • Στην πλευρά που γέρνει, τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα σε κομματάκια.
  • Ρίχνουμε πάνω στη μαγιά τη ζάχαρη (ή το μέλι), το γλυκάνισο και το νερό (όλα στη μεριά που γέρνει το σκεύος).
  • Από την άλλη πλευρά (την ανασηκωμένη), αδειάζουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι.
  • Με τα δάχτυλα αρχίζουμε να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη στο νερό.
  • Σιγά σιγά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να σφίξει η ζύμη.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, ανακατέψτε τη με το αλεύρι, και ρίξτε το αλάτι στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ πιάτο και βουτώντας τα χέρια σε γροθιά στο λάδι ζυμώνουμε τη ζύμη.
  • Τη γυρνάμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα λαδωμένα χέρια κλεισμένα σε γροθιά.
  • Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας.
  • Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα.

Ψωμί στη γάστρα ψήσιμο

  • Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50°C, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς.
  • Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
  • Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος μπορείτε να βγάλετε το καπάκι ή ακόμα και να βγάλετε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου ώστε να ροδίσει και να τραγανίσει η κόρα του ολόγυρα.
  • Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Πηγή: argiro.gr