Υπέροχο ψωμί στη γάστρα που γίνεται μέσα σε 10 λεπτά
Δεν θα το πιστεύετε! Ένα ψωμί που ασχολείστε 10΄ μαζί του, το βάζετε στη γάστρα και αυτό ήταν όλο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο φούρνος σας. Eκπληκτικό, τραγανό, αρωματικό ψωμί που και τις επόμενες μέρες, αν μείνει, είναι τέλειο! Μια αγαπημένη μου συνταγή από την Πάρο.
Υλικά
- 1 kg σκληρό αλεύρι για ψωμί
- 2 κύβους των 25 γραμ. μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
- 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη (ή μέλι θυμαρίσιο)
- 640 γρ. χλιαρό νερό
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. γεμάτη γλυκάνισο
- 2 δάκρυα μαστίχας (κοπανισμένα)
Εκτέλεση
- Άλλο ένα εύκολο ψωμί, αυτό το ψωμί στην γάστρα που γίνεται σε 10’ χωρίς μίξερ.
- Κι αν δεν έχεις γάστρα πάλι θα το φτιάξεις αλλά με δυο ταψιά. Ένα μικρότερο κι ένα μεγαλύτερο που θα λειτουργήσει στην ουσία σαν γάστρα με καπάκι.
- Αυτό το εύκολο ψωμί στη γάστρα σε 10 λεπτά, είναι από τα αγαπημένα μου.
- Θα ζυμώσουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε λεκάνη με φαρδιά βάση.
- Τοποθετούμε στη μια μεριά της λεκάνης (από κάτω), μια διπλωμένη πετσέτα, έτσι ώστε να γέρνει από τη μία πλευρά.
- Στην πλευρά που γέρνει, τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα σε κομματάκια.
- Ρίχνουμε πάνω στη μαγιά τη ζάχαρη (ή το μέλι), το γλυκάνισο και το νερό (όλα στη μεριά που γέρνει το σκεύος).
- Από την άλλη πλευρά (την ανασηκωμένη), αδειάζουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι.
- Με τα δάχτυλα αρχίζουμε να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη στο νερό.
- Σιγά σιγά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να σφίξει η ζύμη.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, ανακατέψτε τη με το αλεύρι, και ρίξτε το αλάτι στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ πιάτο και βουτώντας τα χέρια σε γροθιά στο λάδι ζυμώνουμε τη ζύμη.
- Τη γυρνάμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα λαδωμένα χέρια κλεισμένα σε γροθιά.
- Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας.
- Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα.
Ψωμί στη γάστρα ψήσιμο
- Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50°C, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς.
- Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
- Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος μπορείτε να βγάλετε το καπάκι ή ακόμα και να βγάλετε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου ώστε να ροδίσει και να τραγανίσει η κόρα του ολόγυρα.
- Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Πηγή: argiro.gr