Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ψωµί στη γάστρα σε 10′

Υπέροχο ψωμί στη γάστρα που γίνεται μέσα σε 10 λεπτά

Δεν θα το πιστεύετε! Ένα ψωμί που ασχολείστε 10΄ μαζί του, το βάζετε στη γάστρα και αυτό ήταν όλο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο φούρνος σας. Eκπληκτικό, τραγανό, αρωματικό ψωμί που και τις επόμενες μέρες, αν μείνει, είναι τέλειο! Μια αγαπημένη μου συνταγή από την Πάρο.

Υλικά

  • 1 kg σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 2 κύβους των 25 γραμ. μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (ή μέλι θυμαρίσιο)
  • 640 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. γεμάτη γλυκάνισο
  • 2 δάκρυα μαστίχας (κοπανισμένα)

Εκτέλεση

  • Άλλο ένα εύκολο ψωμί, αυτό το ψωμί στην γάστρα που γίνεται σε 10’ χωρίς μίξερ.
  • Κι αν δεν έχεις γάστρα πάλι θα το φτιάξεις αλλά με δυο ταψιά. Ένα μικρότερο κι ένα μεγαλύτερο που θα λειτουργήσει στην ουσία σαν γάστρα με καπάκι.
  • Αυτό το εύκολο ψωμί στη γάστρα σε 10 λεπτά, είναι από τα αγαπημένα μου.
  • Θα ζυμώσουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε λεκάνη με φαρδιά βάση.
  • Τοποθετούμε στη μια μεριά της λεκάνης (από κάτω), μια διπλωμένη πετσέτα, έτσι ώστε να γέρνει από τη μία πλευρά.
  • Στην πλευρά που γέρνει, τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα σε κομματάκια.
  • Ρίχνουμε πάνω στη μαγιά τη ζάχαρη (ή το μέλι), το γλυκάνισο και το νερό (όλα στη μεριά που γέρνει το σκεύος).
  • Από την άλλη πλευρά (την ανασηκωμένη), αδειάζουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι.
  • Με τα δάχτυλα αρχίζουμε να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη στο νερό.
  • Σιγά σιγά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να σφίξει η ζύμη.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, ανακατέψτε τη με το αλεύρι, και ρίξτε το αλάτι στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ πιάτο και βουτώντας τα χέρια σε γροθιά στο λάδι ζυμώνουμε τη ζύμη.
  • Τη γυρνάμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα λαδωμένα χέρια κλεισμένα σε γροθιά.
  • Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας.
  • Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα.

Ψωμί στη γάστρα ψήσιμο

  • Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50°C, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς.
  • Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά.
  • Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος μπορείτε να βγάλετε το καπάκι ή ακόμα και να βγάλετε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου ώστε να ροδίσει και να τραγανίσει η κόρα του ολόγυρα.
  • Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης