Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ψητό αρνί

Αγαπημένη ελληνική συνταγή

Αγαπημένη ελληνική συνταγή που πρωταγωνιστεί σε όλα τα σημαντικά τραπέζια της οικογένειας, κυρίως τη περίοδο του Πάσχα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. σούπας ξερό
  •  3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισµένες
  •  70 γρ. νωπή πανσέτα, ψιλοκοµµένη
  •  1 αρνίσιο µπούτι, βάρους 2 κιλών
  •  1 µεγάλο κρεµµύδι, κοµµένο σε 4 χοντρές φέτες
  •  130 ml ελαιόλαδο
  •  370 ml ξηρό λευκό κρασί
  •  αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψητό αρνί αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 230° C (σκάλα 8 στο γκάζι).
  2. Χτυπάµε στον πολυκόφτη που διαθέτουµε το δεντρολίβανο, το σκόρδο, την πανσέτα και αλατοπίπερο, µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός.
  3. Με ένα κοφτερό µαχαίρι χαράζουµε τοµές, µε βάθος περίπου 1 εκατοστού, σε όλο το αρνί. Τρίβουµε το αρνί µε τον πολτό δεντρολίβανου, πιέζοντας µε τα δάχτυλά µας ώστε να γεµίσουµε και τις τοµές.
  4. Απλώνουµε τις φέτες κρεµµυδιού στο κέντρο ενός ταψιού. Βάζουµε το αρνί από πάνω και το περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο.
  5. Ψήνουµε το αρνί για 15-20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι) και ρίχνουµε 250 ml από το κρασί. Ψήνουµε για περίπου 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο, αν το προτιµάµε καλοψηµένο. Αλείφουµε το κρέας µία-δύο φορές µε τα υγρά του ταψιού, κατά τη διάρκεια του ψησίµατος, και προσθέτουµε λίγο νερό αν χρειάζεται.
  6. Ξεφουρνίζουµε το αρνί, βγάζουµε το αρνί σε έναν δίσκο κοπής και το αφήνουµε να σταθεί για 10 λεπτά.
  7. Πετάµε τις φέτες κρεµµυδιού και αφαιρούµε µε ένα κουτάλι το περιττό λίπος από το ταψί.
  8. Σουρώνουµε τα υγρά σε µια µικρή κατσαρόλα,  ρίχνουµε το υπόλοιπο κρασί, αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά ή µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  9. Κόβουµε το αρνί και το σερβίρουµε σε πιατέλα, περιχύνοντάς το µε τη σάλτσα.

ΠΗΓΗ:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης