Αγαπημένη ελληνική συνταγή
Αγαπημένη ελληνική συνταγή που πρωταγωνιστεί σε όλα τα σημαντικά τραπέζια της οικογένειας, κυρίως τη περίοδο του Πάσχα.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. σούπας ξερό
- 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισµένες
- 70 γρ. νωπή πανσέτα, ψιλοκοµµένη
- 1 αρνίσιο µπούτι, βάρους 2 κιλών
- 1 µεγάλο κρεµµύδι, κοµµένο σε 4 χοντρές φέτες
- 130 ml ελαιόλαδο
- 370 ml ξηρό λευκό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ψητό αρνί αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 230° C (σκάλα 8 στο γκάζι).
- Χτυπάµε στον πολυκόφτη που διαθέτουµε το δεντρολίβανο, το σκόρδο, την πανσέτα και αλατοπίπερο, µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός.
- Με ένα κοφτερό µαχαίρι χαράζουµε τοµές, µε βάθος περίπου 1 εκατοστού, σε όλο το αρνί. Τρίβουµε το αρνί µε τον πολτό δεντρολίβανου, πιέζοντας µε τα δάχτυλά µας ώστε να γεµίσουµε και τις τοµές.
- Απλώνουµε τις φέτες κρεµµυδιού στο κέντρο ενός ταψιού. Βάζουµε το αρνί από πάνω και το περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο.
- Ψήνουµε το αρνί για 15-20 λεπτά, µέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι) και ρίχνουµε 250 ml από το κρασί. Ψήνουµε για περίπου 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο, αν το προτιµάµε καλοψηµένο. Αλείφουµε το κρέας µία-δύο φορές µε τα υγρά του ταψιού, κατά τη διάρκεια του ψησίµατος, και προσθέτουµε λίγο νερό αν χρειάζεται.
- Ξεφουρνίζουµε το αρνί, βγάζουµε το αρνί σε έναν δίσκο κοπής και το αφήνουµε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Πετάµε τις φέτες κρεµµυδιού και αφαιρούµε µε ένα κουτάλι το περιττό λίπος από το ταψί.
- Σουρώνουµε τα υγρά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνουµε το υπόλοιπο κρασί, αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά ή µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Κόβουµε το αρνί και το σερβίρουµε σε πιατέλα, περιχύνοντάς το µε τη σάλτσα.
ΠΗΓΗ:https://www.gastronomos.gr