Πλακί! Απίθανο!
Γιαχνάδα στην Αστυπάλαια είναι το πλακί και φτιάχνεται όχι μονάχα με λαχανικά αλλά και με ψάρια. Πάρτε αμπελόφυλλα και ωραίες, ώριμες ντομάτες, ανάψτε τον φούρνο, λαδώστε το ταψί και ετοιμάστε αυτό το απίθανο φαγητό.
Ο Δημήτρης Καρατζάς, μάγειρας και υπεύθυνος της κουζίνας στο γαστροκαφενείο «Ναυαγός» στην Αστυπάλαια, μας φέρνει αυτή τη συνταγή από το νησί όπου βάζουν ψαράκια όπως σκάρους ή κολιούς, ή σαφρίδια κ.ά., αρκεί να βρίσκονται στην εποχή τους.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό ψάρια της αρεσκείας μας, καλά καθαρισμένα
- 10-12 μεγάλα αμπελόφυλλα, από βάζο, στραγγισμένα και ζεματισμένα σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό
- 4 κλωνάρια δεντρολίβανο τα φύλλα από ένα μάτσο μαϊντανό, ολόκληρα
- 500 γρ. ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, καθαρισμένες, χοντροκομμένες
- 2 μεγάλα κοκκινόφλουδα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 150 ml ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τα ψάρια γιαχνάδα σε στρώμα από αμπελόφυλλα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με μέγεθος που να χωρά άνετα τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση.
- Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με τα αμπελόφυλλα, χωρίς να αφήσουμε κενά, και πάνω τους απλώνουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου και τα φύλλα μαϊντανού.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και λίγο ανθό αλατιού και αφήνουμε κατά μέρος.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια μέσα-έξω και τα στρώνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας, το ελαιόλαδο και το κρασί και σείουμε το ταψί για να απλωθούν τα υγρά ομοιόμορφα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα ψάρια να ροδίσουν.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








