Πρέπει να πλένετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά;

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που πρέπει να ξεκινήσετε να τα ξεπλένετε

Όταν είμαστε στους δρόμους από το πρωί μέχρι το βράδυ, μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολο να φτιάξουμε ένα υγιεινό γεύμα. Και μόνο η σκέψη να τρίψουμε, να ξεφλουδίσουμε, να ψιλοκόψουμε και να μαγειρέψουμε, ακόμη και τα αγαπημένα μας λαχανικά, μπορεί να σας φανεί υπερβολική. Ειδικά όταν δεν έχετε χρόνο για άλλες καθημερινές ανάγκες.

Αλλά οι σύγχρονες ανέσεις, όπως τα έτοιμα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μας έχουν προσφέρει έναν απλό τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούμε να λαμβάνουμε την καθημερινή μας δόση βιταμινών και μετάλλων. Ακόμη και όταν έχουμε περιορισμένο χρόνο.

Από τα θρεπτικά μαύρα φασόλια μέχρι το καλαμπόκι, όλα τα είδη υγιεινών τροφών διατίθενται σε κονσέρβες. Ωστόσο, ίσως γνωρίζετε ότι το πλύσιμο ορισμένων κονσερβοποιημένων τροφίμων συνιστάται. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια προαιρετική πρόσθετη δουλειά που πολλοί άνθρωποι τείνουν να παραλείπουν. Ενώ ανάλογα με το είδος, πράγματα όπως η γεύση και η υφή μπορεί να επηρεαστούν. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας πιο σημαντικός λόγος που πρέπει να ξεκινήσετε να ξεπλένετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά.

Φροντίστε να αφαιρέσετε όλο το επιπλέον αλάτι

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που πρέπει να σουρώσετε και να ξεπλύνετε τα λαχανικά σας πριν τα μαγειρέψετε. Ενώ μπορεί να ξεπλένετε τους κόκκους του ρυζιού ή των κονσερβοποιημένων φασολιών για να τους απαλλάξετε από το υπερβολικό άμυλο, το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων λαχανικών εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό.

Για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της γεύσης των λαχανικών, πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα επιλέγουν να γεμίζουν την άλμη τους με αλάτι. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κίνητρα που μπορεί να έχει κάποιος για να αποφύγει την κατανάλωση λαχανικών με νάτριο. Ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία. Τα υψηλά επίπεδα αλατιού στη διατροφή κάποιου μπορεί να συμβάλλουν σε πολλά προβλήματα. Όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ενώ λοιπόν μπορεί να νομίζετε ότι η αγορά μιας κονσέρβας λαχανικών χαμηλής ή μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο σας απαλλάσσει από το να χρειαστεί να εκτελέσετε αυτό το επιπλέον βήμα, σας ενημερώνουμε ότι αυτή η έκδοση περιέχει μόνο 25% μείωση στα επίπεδα νατρίου από ένα τυπικό κουτί.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το είδος των κονσερβών που αγοράζετε, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν τρώτε επιπλέον αλάτι. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν τρώτε επιπλέον νάτριο από αυτό που χρειάζεται είναι να βεβαιωθείτε ότι ξεπλύνετε καλά όλα τα λαχανικά σας σε κονσέρβα πριν τα μαγειρέψετε.

Οι 3 καλύτερες κονσερβοποιημένες τροφές

Ντομάτες

Ψιλοκομμένες, ολόκληρες, σάλτσα, πάστα – όπως κι αν τα προτιμάτε, οι κονσέρβες ντομάτας μπορούν να σας φανούν χρήσιμες. Πόσες κουζίνες και δημοφιλή αγαπημένα πιάτα απαιτούν ένα απλό, ταπεινό κουτάκι με ντομάτες, σε κάποια μορφή; Είτε φτιάχνετε σπιτικές πίτσες, είτε φτιάχνετε τη δική σας σάλτσα ζυμαρικών είτε σιγοβράζετε μια σούπα στο μάτι της κουζίνας, πιθανότατα θα χρειαστείτε ένα κουτάκι με ντομάτες.

Φασόλια

Τα φασόλια σε κονσέρβα είναι πολύ πιο βολικά από τα ξερά φασόλια. Καθώς τα ξερά πρέπει να τα μουλιάζετε όλη τη νύχτα και μετά να τα σιγοβράζετε όλη μέρα. Ποιος έχει χρόνο για αυτό; Εφοδιάστε λοιπόν το ντουλάπι σας με πολλές ποικιλίες κονσερβοποιημένων φασολιών, ώστε να έχετε μερικά στη διάθεσή σας ανά πάσα ώρα.

Ρεβύθια

Τα ρεβίθια αξίζουν τη δική τους, ξεχωριστή θέση στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια εξαλείφουν τη μακρά διαδικασία μούλιασης και μαγειρέματος που απαιτείται όταν μαγειρεύετε αποξηραμένα ρεβίθια. Επίσης τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια συνοδεύονται από ένα πολύ ειδικό συστατικό που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο αλλού στην κουζίνα σας. Αυτό είναι το aquafaba, το υγρό που βρίσκεται σε κάθε κουτάκι ρεβίθια.

Image by azerbaijan_stockers on Freepik