Με μυρωδικά
Πλούσια, αρωματική και πρωτότυπη αυτή η πράσινη σαλάτα με πεπόνι, μυρωδικά και φυστίκια Αιγίνης ψημένα με μέλι, ζάχαρη και αλάτι! Το ιδανικό καλοκαιρινό γεύμα.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 350 γρ. διάφορες πρασινάδες (μαρούλι, σαλάτα, λόλα κ.λπ.), σε μέτρια κομμάτια
- 1/4 μέτριο πεπόνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας σουμάκ (σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ · εναλλακτικά, βάζουμε πάπρικα γλυκιά και λίγο ξύσμα λεμονιού, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
- 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα
- 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (σε γλαστράκια στο τμήμα μαναβικής σε σούπερ μάρκετ και σε καλά φυτώρια· εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα πεπονιού
- 1/4 μέτριο πεπόνι, καθαρισμένο
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για τα φυστίκια
- 4 – 5 κουτ. σούπας ψίχα από φυστίκια Αιγίνης (κατά προτίμηση ανάλατα)
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Φυστίκια
- Για να ετοιμάσουμε την πράσινη σαλάτα με πεπόνι, δυόσμο και «αλμυρόγλυκα» φυστίκια Αιγίνης, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τα φυστίκια, το μέλι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα στρώνουμε τα φυστίκια σε μία στρώση και ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Σάλτσα
- Βάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το πεπόνι με το λάδι, το τζίντζερ, το μέλι και το λεμόνι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα.
Σαλάτα
- Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε τις πρασινάδες μαζί με το σχοινόπρασο ή το κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο και περιχύνουμε με τη σάλτσα πεπονιού.
- Ανακατεύουμε τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το σουμάκ και σκορπίζουμε από πάνω τα ψημένα φυστίκια.
- Γαρνίρουμε με τα φετάκια πεπονιού και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr








