Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε ψάρια;

Τα ψάρια είναι πολύ σημαντικό στη διατροφή του ανθρώπου!

Στην Ελλάδα παρόλο που έχουμε μια τεράστια ακτογραμμή και πολύ ποσότητα σε φρέσκο ψάρι ,αλλά υπάρχουν και πολύ μεγάλα ιχθυοτροφεία δεν το έχουμε εντάξει στις διατροφικές συνήθειες όπως θα έπρεπε. Ας μιλήσουμε όμως για την διατροφική αξία του ψαριού. Αρχικά τα ψάρια περιέχουν, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης με μικρότερο όμως κορεσμένου λίπους από αυτή του κρέατος. Το πολύ σημαντικό είναι ότι περιέχουν τα πολύ απαραίτητα , για τον οργανισμό μας ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα ω-3 όμως λιπαρά οξέα είναι πολύ ουσιώδη γιατί έχουν συνδεθεί με την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Επίσης είναι πολύ σημαντικά για την προστασία της καρδιάς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση των τριγλυκεριδίων και των αρρυθμιών. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει πολύ, στην πρόληψη της κατάθλιψης αλλά και στην άνοια. Υπάρχουν ψάρια που έχουν ακόμα και 60/ ω-3 λιπαρά οξέα. Τέλος η ύπαρξη καλών λιπαρών οξέων στα ψάρια ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών ,όπως Α,D,E,και K από τα συνοδευτικά όπως τα λαχανικά. Τα πιο λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός και η σαρδέλα.

Εκτός από την πλούσια πηγή σε λιπαρά ωξέα,τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή  βιταμινών B,που βοηθούν πολύ στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο, επίσης δίνουν βιταμίνη Α και D ,που παρόλο που είμαστε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι έχουμε μεγάλη έλλειψη. Τα πιο μικρά ψάρια ,όπως η σαρδέλα και ο γαύρος έχουν μεγαλύτερη  περιεκτικότητα σε φώσφορο και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τα οστά.

Αναφορικά με τις θερμίδες ,τα ψάρια περιέχουν από 150 έως 300 θερμίδες  τα 100 γραμμάρια ,αναλόγως το ψάρι. Επομένως, είναι από τα πιο απαραίτητα φαγητά και δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί και οι διαιτολόγοι το έχουν βάλει  δυο φορές στο διατροφικό πρόγραμμα, της εβδομάδας.

Όμως στην χώρα μας ελάχιστοι εφαρμόζουν αυτή την αναλογία στην διατροφή τους. Ίσως προφασίζονται ότι είναι ακριβό ή είναι δύσκολο στην διαχείριση του μαγειρέματος. Έχουμε να σας προσφέρουμε εύκολες λύσεις που μπορεί να τα έχετε στην ψύξη σας έτοιμα για μαγείρεμα. Πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε στις αγορές ψαριών ,ή στην ιχθυόσκαλα ,που έχει πολύ φρέσκο και φθηνό ψάρι. Έτσι μπορείτε να πηγαίνετε μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά τον μήνα και να αγοράζετε τα ψάρια ,σας έτοιμα καθαρισμένα κάνοντας έναν οικονομικό προϋπολογισμό. Αν τώρα πιστεύετε ότι το μαγείρεμα θέλει χρόνο , η μια μέρα της εβδομάδας μπορεί να είναι η Κυριακή παρέα με την οικογένεια και φίλους.

Βάλτε λοιπόν δύο φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμα διατροφής σας τα ψάρια!

Διαβάστε επίσης