Οι 4 πιο κλασικές σαλάτες
Οι κλασικές σαλάτες που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες είναι 4. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.
Χωριάτικη σαλάτα
Ίσως το πιο κλασικό πιάτο της χώρας μας. Μια όμορφη, πολύχρωμη σαλάτα με το εθνικό μας τυρί. Διαλέξτε ελιές και καλό ψωμί και είστε έτοιμοι!
Υλικά:
- 150 γρ. τυρί φέτα κομμένο σε κύβους
- 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 1 αγγούρι με τη φλούδα, κομμένο σε ροδέλες
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη
- 20 ελιές|
- 1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
- αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Σε μεγάλο ανοιχτό μπολ σερβιρίσματος, ανακατεύουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, την πιπεριά, και τη φέτα.
- Προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη και αλατοπιπερώνουμε.
- Ραντίζουμε τη σάλτσα με το λάδι και το ξίδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.
Πηγή: gourmed.gr
Μαρουλοσαλάτα
Μαρουλοσαλάτα απλή με ντρέσινγκ ξύδι ή λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Η απλή μαρουλοσαλάτα είναι η κατεξοχήν ελληνική πασχαλινή σαλάτα εποχής. Το ντρέσινγκ για τη μαρουλοσαλάτα, μπορεί να γίνει με ξύδι ή λεμόνι ανάλογα την προτίμηση. Δεν λείπει από κανένα τραπέζι μου την άνοιξη που τα μαρούλια είναι στην εποχή τους. Ο άνηθος και το αγγούρι της δίνουν φρεσκάδα και δροσιά.
Yλικά
- 1 μεγάλο μαρούλι τρυφερό (καθαρισμένο)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια τρυφερά (με τα φύλλα τους)
- 4-5 κλων. άνηθο
- 1 αγγούρι τρυφερό (μικρό με τη φλούδα του)
- 1 ραπανάκι (ψιλοκομμένο)
- 5-6 ελιές
- Λίγες φούντες άνηθου τρυφερές
Για το dressing
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. ξύδι (κόκκινο από κρασί)
- Λίγο ανθό αλατιού
Eκτέλεση
- Διαλέγουμε ένα μεγάλο τρυφερό και τραγανό μαρούλι.
- Αφού το πλύνουμε πολύ καλά, το αφήνουμε να στραγγίσει πολύ καλά και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε φυγόκεντρο σαλάτας.
- Η κλασική μαρουλοσαλάτα σερβίρεται με ψιλοκομμένο μαρούλι και τρώγεται αμέσως.
- Βάζουμε το κομμένο μαρούλι σε μία σαλατιέρα, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα τους, το αγγουράκι ψιλοκομμένο με τη φλούδα του και το ψιλοκομμένο ραπανάκι.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Για τη σως
- Σε ένα βαζάκι με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο το ξύδι και το αλάτι.
- Κλείνουμε ερμητικά και χτυπάμε τα υλικά, ανακινώντας το βάζο μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα την τελευταία στιγμή λίγο πριν σερβίρουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τη βάζουμε σε σαλατιέρα και πασπαλίζουμε με τρυφερές φουντίτσες άνηθου και ελιές.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: argiro.gr
Σαλάτα λάχανο – καρότο
Υλικά
- ½ κιλό λάχανο
- 2 καρότα μέτρια μέτρια
- Αλάτι
- Λεμόνι – ξύδι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το λάχανο. Το βάζουμε σ’ ένα βαθύ μπωλ, προσθέτουμε ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι και τρίβουμε το λάχανο με το χέρι.
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα καρότα. Τα προσθέτουμε στο λάχανο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε στη σαλατιέρα μας όση ποσότητα θέλουμε, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι εάν χρειαστεί, χυμό λεμονιού και λίγο ξύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Πηγή: sentoukitisgiagias.club
Πατατοσαλάτα κλασική
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 20 ελιές μαύρες
- ½ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ομοσπονδία
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
- Ετοιμάζετε τις πατάτες 2 ώρες πριν τις σερβίρετε. Τις πλένετε καλά και τις βάζετε σε κρύο αλατισμένο νερό. Τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν ή τις μαγειρεύετε στον ατμό (δοκιμάζετε αν μαλάκωσαν αρκετά βυθίζοντας ένα πιρούνι ή μαχαίρι).
- Όσο βράζουν οι πατάτες, ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Ανακατεύετε σε μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεμένο με το μηλόξιδο και τη μουστάρδα Ομοσπονδία.
- Όταν γίνουν οι πατάτες, τις καθαρίζετε όσο είναι ακόμη ζεστές, τις αφήνετε ολόκληρες αν είναι πολύ μικρές ή τις κόβετε σε ροδέλες αν είναι μεγάλες. Τις βάζετε ζεστές σε μπολ και τις περιχύνετε με το κρασί και το μίγμα της βινεγκρέτ. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε την πατατοσαλάτα να απορροφήσει τα αρώματα.
- Προσθέτετε τις ελιές, το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη και την σερβίρετε πάνω σε φύλλα ρόκας ή πολύ φρέσκο ωμό σπανάκι.
Πηγή: olivemagazine.gr