Πώς θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική φιλική σχέση;
Οι φιλίες είναι σημαντικές για την ψυχική μας ευεξία και τον κοινωνικό μας κόσμο. Ωστόσο, όχι όλες οι φιλίες είναι υγιεινές. Μια τοξική φιλία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση, την ευτυχία και τη γενική ψυχική υγεία. Αλλά πώς θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική φιλική σχέση;
Διαρκής Κριτική:
Αν η φίλη σου σε κρίνει συνεχώς για τις επιλογές σου, την εμφάνισή σου ή τη συμπεριφορά σου, χωρίς σαφή λόγο ή αφορμή, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι.
Μονίμως ο Κεντρικός Χαρακτήρας:
Σε κάθε σας συνάντηση, αν είναι πάντα ο κεντρικός χαρακτήρας και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα δικά της θέματα, αυτό μπορεί να είναι ένας ενδεικτικός παράγοντας.
Έλλειψη Υποστήριξης:
Όταν διανύεις δύσκολες στιγμές, μια τοξική φίλη μπορεί να φαίνεται αδιάφορη ή να μην προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη.
Ζήλια:
Αν η φίλη σου φαίνεται να αισθάνεται ζήλια για τις επιτυχίες σου ή προσπαθεί να σε υποτιμήσει όταν κάνεις κάτι καλά, αυτό είναι ένα κόκκινο σημάδι.
Αισθηματικός Εκβιασμός:
Αν χρησιμοποιεί τα συναισθήματά σου για να σε ελέγχει ή να σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τις επιλογές σου, αυτό είναι επικίνδυνο.
Διακόπτει την Επικοινωνία:
Αν η φίλη σου σε αγνοεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς λόγο ή περιμένει από εσένα να κάνεις πάντα το πρώτο βήμα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν εκτιμά τη σχέση.
Έλλειψη Σεβασμού:
Ο σεβασμός είναι θεμελιώδης σε κάθε σχέση. Αν η φίλη σου προσβάλλει τα συναισθήματα, τις απόψεις ή τις επιλογές σου, τότε ίσως χρειάζεται να επανεξετάσεις τη φιλία σας.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλες οι φιλίες περνούν από δύσκολες φάσεις, αλλά όταν τα παραπάνω σημαδιάκια γίνονται συνεχή και επίμονα, τότε είναι πιθανόν να βρισκόμαστε μπροστά σε μια τοξική φιλία.
Image by yanalya on Freepik