Πως θα καταλάβεις αν τα αβγά είναι φρέσκα

Forever Woman

Μην επαναπαύεσαι στην ημερομηνία της συσκευασίας

Τα αβγά είναι αναπόσπαστα κομμάτια τόσο του ψυγείου μας όσο και της καθημερινότητας μας. Μπορείς να τα φας για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ενώ αποτελούν και κύριο συστατικό σε πάρα πολλές συνταγές είτε αλμυρές είτε γλυκές. Όσο όμως οι μέρες περνούν το περιεχόμενο τους συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας θύλακας αέρα ο οποίος μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Αυτή η.. ιδιότητα που έχει λοιπόν, μπορεί να μαρτυρήσει πόσο φρέσκο είναι το αβγό που μόλις αγόρασες ή αυτό που έχεις ξεχάσει μερικές βδομάδες στο ψυγείο. Υπάρχουν δύο τρόποι να το τεστάρεις.

Δοκιμασία επίπλευσης

Αυτή είναι η πιο γνωστή και αποτελεσματική μέθοδος ώστε να καταλάβεις πόσο φρέσκο είναι το αβγό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις ένα μπολ με κρύο νερό και να τοποθετήσεις μέσα τα αβγά. Αν βυθιστούν στο κάτω μέρος και πέσουν στα πλάγια, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ φρέσκα. Αν είναι λίγων εβδομάδων αλλά εξακολουθούν να είναι καλά, τότε θα σταθούν στη μία άκρη στο κάτω μέρος του μπολ. Αντιθέτως, αν επιπλέουν στην επιφάνεια, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον αρκετά φρέσκα για να φάνε.

Ο λόγος που λειτουργεί αυτή η μέθοδος είναι γιατί τα τσόφλια των αυγών είναι πορώδη. Αυτό σημαίνει ότι αφήνουν λίγο αέρα να περάσει. Τα φρέσκα αυγά έχουν λιγότερο αέρα μέσα τους, για αυτό και βυθίζονται στον πάτο. Αντιθέτως τα παλαιότερα αυγά είχαν περισσότερο χρόνο για να διεισδύσει ο αέρας με αποτέλεσμα να επιπλέουν.

Η μέθοδος του κεριού

Η μέθοδος του κεριού οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο της ποιότητας τους, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει και στο να καταλάβεις πόσο φρέσκο είναι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι τοποθετήσεις ένα κερί δίπλα στο τσόφλι του αβγού ώστε να φωτιστεί το εσωτερικό του. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να δεις τον.. εναέριο χώρο και τη μούχλα. Αν ο κρόκος είναι ελαφρώς ορατός τότε το αβγό είναι φρέσκο, αν είναι ελαφρώς σκούρο τότε το αβγό είναι λίγο πιο παλιό αυγό ενώ αν είναι πολύ σκούρος τότε έχει χαλάσει. Όσο πιο σκούρος είναι ο κρόκος τόσο πιο μπαγιάτικο είναι το αβγό.

Δείτε επίσης:

Image by jcomp on Freepik

Διαβάστε
ακόμα