Τα αυγά είναι από τους πιο πολύτιμους «συμμάχους» μας στην κουζίνα
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, ένα μετρίου μεγέθους αυγό παρέχει περίπου 5,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, με περίπου το 12% του βρώσιμου μέρους του αυγού να είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται και στον κρόκο, αλλά και στο ασπράδι. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να απορροφήσεις όλες αυτές τις βιταμίνες είναι να προσέχεις τα αυγά που θα επιλέγεις να είναι φρέσκα. Πάμε να δούμε πως θα καταλάβεις αν ένα αυγό είναι φρέσκο
Δείτε ακόμα: 3 απίστευτες χρήσεις του αυγού που δεν φανταζόσουν!
- Όσο λιγότερο φρέσκο το αβγό, τόσο πιο ελαφρύ. Αν κάνετε το τεστ με το αβγό με το νερό, το φρέσκο αβγό πάει στον πάτο και παραμένει σε οριζόντια θέση. Το λιγότερο φρέσκο αιωρείται σε κάθετη θέση. Το μπαγιάτικο επιπλέει, άρα είναι και ακατάλληλο για κατανάλωση.
- Βάλτε το αβγό δίπλα από το αφτί σας και κουνήστε το ελαφρά. Ο κρόκος δεν πρέπει να χτυπάει στα τοιχώματα.
- Όταν ένα αυγό είναι φρέσκο και το βράζεις, τότε αφήνει αρκετό από το ασπράδι του πάνω στο τσόφλι καθώς το καθαρίζεις.
- Το λιγότερο φρέσκο αβγό έχει πιο νερουλό ασπράδι και ο κρόκος τείνει να γίνει επίπεδος.
- Η μυρωδιά ενός φρέσκου αβγού δεν είναι έντονη και δυσάρεστη. Το ασπράδι είναι λευκό και ομοιογενές και ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο. Αντιθέτως, όταν σπάσετε ένα μπαγιάτικο αβγό η μυρωδιά είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που σας «προειδοποιεί» ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.
Δείτε ακόμα: