Βήμα, βήμα, θα βρεις όσα χρειάζεται για να εκπλήξεις τους καλεσμένους σου!
Οικογενειακά τραπέζια, dinner parties, ρεβεγιόν, όλα έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. Πώς όμως μπορεί να οργανώσει κανείς το ιδανικό εορταστικό δείπνο για το οποίο όλοι θα μιλάνε και θα λένε πόσο υπέροχα πέρασαν; Στην περίπτωση που σκέφτεσαι φέτος να επιχειρήσεις κάτι τέτοιο, στις παρακάτω γραμμές θα βρεις τις χρυσές συμβουλές για το τέλειο τραπέζι.
Η λίστα των καλεσμένων
Είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς όταν πάρεις την απόφαση να κάνεις τραπέζι σπίτι σου. Το 6 είναι ένας ιδανικό αριθμός, το 4 είναι πιο οικείο και safe, ενώ με το 8-10 ρισκάρεις να περάσουν όλοι το μεσημέρι-βράδυ τους με συζητήσεις σε «πηγαδάκια». Φυσικά, πάντα παίζει ρόλο το πόσο μεγάλο χώρο έχεις, ή πόσους συγγενείς και φίλους έχεις και το οικονομικό ποσό που μπορείς να διαθέσεις για το happening! Μάλιστα, αν κάποιοι δεν γνωρίζονται, μπορείς να βάλεις κάρτες με το κάθε όνομα στο τραπέζι και τοποθέτησε τους άγνωστους δίπλα-δίπλα για να γνωριστούν καλύτερα.
Décor Σπιτιού/Τραπεζιού
Η προετοιμασία του τραπεζιού πριν από το γιορτινό δείπνο, θα βάλει εσένα και τους καλεσμένους σου στο σωστό mood. Αρωματικά κεριά, φωτάκια, λουλούδια και μουσική είναι τα στοιχεία που θα χρειαστείς για να έχεις την πιο όμορφη διακόσμηση. Για το τραπέζι μην το πολυσκεφτείς, χρησιμοποίησε απλά λευκά πιάτα και μπολ, τα οποία θα αναδειχθούν πανεύκολα με όμορφα σουπλά και χαρτοπετσέτες. Βέβαια, αντί για τα τυπικά διαφανή ποτήρια κρασιού που σερβίρουμε συνήθως, μπορείς να προτιμήσεις πολύχρωμες αποχρώσεις που αφαιρούν και την ανάγκη για μια extra διακόσμηση τραπεζιού.
Τι λείπει από το bar;
Ένα βασικό στοιχείο στο τραπέζι σου θα είναι τα ποτά. Είτε σερβίρεις κρασί στους καλεσμένους, είτε cocktail, είτε αναψυκτικά, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα υπάρχει αρκετή ποσότητα και ότι δεν θα ξεμείνεις. Μάλιστα, αν επιλέξεις να φτιάξεις κόκκινο κρέας, το κόκκινο κρασί, ενώ αν θέλεις κάτι σε ψάρια ή λαχανικά, τότε θα τα συνδυάσεις με λευκό ή ροζέ κρασί. Αν, πάλι, θέλεις να γίνεις σωστός-ή bartender και να φτιάχνεις όλο το βράδυ cocktails, τότε μην ξεχάσεις να φροντίσεις για έτοιμο πάγο στην κατάψυξή σου!
Finger food
Πριν το δείπνο και την ώρα που οι καλεσμένοι απολαμβάνουν τα ποτά, θα πρέπει να έχεις κάτι να «τσιμπάνε». Η αλήθεια είναι ότι μια πιατέλα τυριών και αλλαντικών είναι μια κλασική αλλά αλάνθαστη επιλογή. Σε αυτή την πιατέλα, φρόντισε να υπάρχει μια ποικιλία από μαλακά και σκληρά τυριά, ένα προσούτο ή σαλάμι. Μπορείς, ακόμα, να προσθέσεις μερικά τραγανά στοιχεία όπως κριτσίνα, κράκερ ή και μερικά πατατάκια ολικής αλέσεως. Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να δώσουν μια γιορτινή πινελιά στο plateau σου, ενώ μαρμελάδες και ντιπ μια πιο gourmet πινελιά.
Extra Tip: Είτε επιλέξεις να μαγειρέψεις με την καρδιά σου για τους φίλους σου και την οικογένειά σου, είτε να παραγγείλεις ένα φανταστικό γιορτινό menu, τότε θα πρέπει να φροντίσεις για περισσότερη ποσότητα από όσο νομίζεις ότι θα χρειαστεί. Ποτέ δεν ξέρεις πόση ώρα θέλουν οι καλεσμένοι σου να μείνουν στο τραπέζι. Φυσικά πρέπει να υπολογίσεις και τους vegan φίλους σου, αλλά και τους γευστικά «παράτολμους» της παρέας που θα θέλουν να δοκιμάσουν κι ένα γιορτινό sushi!