Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πώς τα παιδιά σας θα αγαπήσουν το διάβασμα

Είναι έμφυτη η αγάπη για τα βιβλία ή πρέπει να βοηθήσεις και εσύ λίγο;

Αν είσαι βιβλιοφάγος και ήσουν πάντα λάτρης του διαβάσματος και του βιβλίου, θέλεις και τα παιδιά σου να αγαπήσουν την ανάγνωση και να διαβάζουν βιβλία, ιδίως εξωσχολικά.

Είναι όμως έμφυτη η αγάπη για τα βιβλία ή πρέπει να βοηθήσεις και εσύ λίγο. Και πώς;

Το πιο σημαντικό που ισχύει για όλα. Δώστε το παράδειγμα. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους. Αν εσείς διαβάζετε και σας βλέπουν, αγοράζετε βιβλία, επισκέπτεστε μαζί βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες, θα θέλουν να το κάνουν κι αυτά.

1. Συνδέστε το διάβασμα και τα βιβλία με κάτι ευχάριστο. Δημιουργήστε αναμνήσεις. Το διάβασμα δεν είναι καταναγκαστικό έργο, δεν είναι εργασία ή βαθμός σχολείου. Το διάβασμα προσφέρει διεξόδους, ένα ανοιχτό παράθυρο στη φαντασία. Ακόμα κι αν περνάς δύσκολες εποχές ή είσαι στενοχωρημένος για κάτι, το διάβασμα μπορεί να σε βοηθήσει. Να σου δώσει λύσεις στο πρόβλημά σου, να σε κάνει να ξεχαστείς, να σε ανακουφίσει.

2. Γεμίστε όσο μπορείτε το σπίτι σας και τους χώρους των παιδιών με βιβλία. Δώστε τους βιβλία να τα αγγίξουν, να τα μυρίσουν, να τα ξεφυλλίσουν. Μην τα κρατάτε κρυμμένα ή στα ράφια, απλησίαστα από τα χέρια τους. Βρείτε βιβλία για θέματα που τους απασχολούν. Αφήστε τα στο πάτωμα ή στο τραπεζάκι του σαλονιού. Είναι σίγουρο ότι θα τα πάρουν να τα διαβάσουν.

3. Ρωτήστε τους για το βιβλίο που διαβάζουν. Ποιος είναι ο αγαπημένος τους ήρωας, τι νομίζουν ότι θα γίνει στη συνέχεια, πώς θα αντιδρούσαν οι ίδιοι στη θέση των ηρώων, τι τέλος θα έβαζαν στην ιστορία που διαβάζουν. Οργανώστε να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο και να το συζητήσετε, να το αναλύσετε.

4. Γιορτάστε συγγραφείς ή κάνετε αφιερώματα σε θέματα ή συγγραφείς. Ας πούμε, μήνας Ευγένιου Τριβιζά, μήνας Πηνελόπης Δέλτα, αφιέρωμα σε ήρωες. Ξαναδιαβάστε με τα παιδιά σας βιβλία που είχατε διαβάσει εσείς ως παιδιά και σας άρεσαν.

5. Κάντε δώρο βιβλία στα παιδιά σας ή/και προτείνετέ τους να κάνουν αυτοί δώρο στους φίλους τους βιβλία. Δείξτε τους ότι το βιβλίο είναι ένας τρόπος σύνδεσης και επικοινωνίας με τους άλλους. Μπορούν να δώσουν στους φίλους τους ένα βιβλίο που ήδη έχουν διαβάσει και μετά να το συζητήσουν.

6. Διαβάστε ένα βιβλίο που έχει γίνει ταινία και μετά οργανώστε να δείτε όλοι μαζί την ταινία. Συζητήστε τι τους άρεσε περισσότερο και γιατί. Πώς φανταζόντουσαν αυτοί τους ήρωες και πώς τελικά τους ζωντάνεψε ο σκηνοθέτης της ταινίας. Τι τους άρεσε περισσότερο, το βιβλίο ή η ταινία;

7. Δημιουργήστε, αν μπορείτε και έχετε το χώρο, μια γωνιά διαβάσματος. Μπορεί να είναι μια γωνιά στο δωμάτιό τους με μαξιλάρια ή πουφ, ένα μικρό φωτιστικό και ένα ράφι με τα αγαπημένα τους βιβλία. Στήστε θεματικές γωνιές. Το καλοκαίρι απλώστε πετσέτες θαλάσσης, ανοίξτε μια ομπρέλα θαλάσσης στη βεράντα σας και με ένα ποτήρι παγωμένο χυμό χαλαρώστε και διαβάστε όλοι από κάτι. Το χειμώνα, μπροστά στο τζάκι με κουβέρτες και ένα ποτήρι ζεστή σοκολάτα διαβάστε ιστορίες ή παραμύθια.

8. Μην υποτιμάτε τα περιοδικά. Μάθετε στα παιδιά σας να εκτιμούν και τα νέα της καθημερινότητας. Είναι σημαντικά να δημιουργηθούν ενήλικες που ενδιαφέρονται για τα κοινά, για τα τρέχοντα. Βρείτε αν υπάρχουν και ποια περιοδικά για παιδιά θα ενδιέφεραν τα δικά σας. Οργανώστε και στήστε μια ιεροτελεστία για την απόκτηση του περιοδικού τους.

9. Συνδέστε την ανάγνωση και με κάποια άλλη ασχολία, π.χ. μαγειρική. Πάρτε ένα βιβλίο μαγειρικής και αφού βρείτε τη συνταγή, ξεκινήστε. Δώστε τους να διαβάζουν τα υλικά ενώ εσείς τα συγκεντρώνετε. Διαβάστε εσείς τα βήματα, ενώ αυτά εκτελούν τα πιο εύκολα και απλά από αυτά, πάντα σύμφωνα με την ηλικία τους.

Το βιβλίο και η ανάγνωση είναι ένας μαγικός κόσμος. Αν τον παρουσιάσετε ως τέτοιο στα παιδιά σας, είναι σίγουρο ότι θα μαγευτούν και ξεκινώντας δε θα σταματήσουν ποτέ και θα σας ευγνωμονούν για αυτό το μονοπάτι που τους δείξατε. Χωρίς πίεση, χωρίς απειλές, απλά, με παραδείγματα και εικόνες.

Πηγή: www.eirinika.gr

Διαβάστε επίσης