O εθισμός στο διαδίκτυο έχει εμφανείς επιδράσεις σε πολλαπλά νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο
Σημαντικές επιρροές στη χημεία του εγκεφάλου, αλλά και στη συμπεριφορά των εφήβων έχει ο εθισμός στο διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε βρετανική μελέτη. Η «προβληματική» σχέση των παιδιών και των εφήβων με τον κόσμο του διαδικτύου, βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών πολλών ερευνητών, και τώρα, η νέα έρευνα αποκάλυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στον εγκέφαλο των εφήβων και τη χρήση του internet.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, για τη διεξαγωγή της μελέτης ερευνητές του University College του Λονδίνου εξέτασαν 12 παλαιότερες έρευνες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 237 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 10 – 19 ετών. Τα παιδιά είχαν διαγνωσθεί με εθισμό στο διαδίκτυο μεταξύ 2013 και 2023 και είχαν υποβληθεί σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).
Όπως διαπιστώθηκε, ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει εμφανείς επιδράσεις σε πολλαπλά νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο, ενώ προκαλεί κατάσταση ηρεμίας σε πολλά τμήματά του. Εκτός αυτού, παρατηρήθηκε και μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σκέψη, αλλά και αλλαγές στη συμπεριφορά, την υγειά και την πνευματική ανάπτυξη. Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όλες αυτές οι αλλαγές, μπορεί να υποδηλώνουν ότι δυνητικά θα επηρεαστεί η ανάπτυξη και η ευημερία των εφήβων, δεδομένης της κρισιμότητας αυτής της ηλικίας.
«Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης. Κατά τη διάρκειά της, οι άνθρωποι βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, τη γνωστική ικανότητα και την προσωπικότητα. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον εθισμό στο διαδίκτυο» εξήγησε ο Μαξ Τσανγκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH). Πάντως, οι ειδικοί τόνισαν ότι οι μηχανισμοί που διέπουν τον εθισμό στο διαδίκτυο μοιάζουν περισσότερο με ένα αναδυόμενο μοτίβο, παρά μια ολοκληρωμένη εικόνα. Πολλές από τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και του τι εμφανίζεται μέσω της συμπεριφοράς εξακολουθούν να κατανοούνται.
«Παρόμοια με τις διαταραχές από ουσίες και τυχερά παιχνίδια, ο εθισμός στο διαδίκτυο επανασυνδέει τον εγκέφαλο, καθιστώντας δυσκολότερο να αντισταθεί σε ερεθίσματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο», εξήγησε ο Μαξ Τσανγκ. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «οι γιατροί θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνταγογραφήσουν θεραπεία που να στοχεύει σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ή να προτείνουν ψυχοθεραπεία με στόχο τα βασικά συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο. H εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο είναι μια άλλη πιθανή οδός πρόληψης. Οι γονείς που γνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια του εθισμού στο διαδίκτυο θα χειριστούν αποτελεσματικότερα τον χρόνο στην οθόνη, την παρορμητικότητα και θα ελαχιστοποιήσουν τους παράγοντες κινδύνου» κατέληξε ο ερευνητής.
πηγή:https://jenny.gr