Εύκολα κόλπα συντήρησης που θα σας σώσουν!
Όταν επενδύετε σε εργαλεία κουζίνας υψηλής ποιότητας, η διασφάλιση της μακροζωίας τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες, μπορείτε να διατηρήσετε τα μαγειρικά σας σε άριστη κατάσταση για τα επόμενα χρόνια. Φροντίστε τα μαχαίρια, τις σανίδες κοπής, τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα σκεύη σας με αυτά τα απλά αλλά αποτελεσματικά κόλπα καθαρισμού και συντήρησης.
Λαδώστε τις σανίδες κοπής σας
Διατηρήστε τις ξύλινες σανίδες κοπής σας να φαίνονται ολοκαίνουργιες—και αποτρέψτε το στρέβλωση και το ράγισμα—εφαρμόζοντας λάδι μία φορά το μήνα. Ενώ υπάρχουν προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν την εργασία, μια λύση DIY από ορυκτέλαιο ή κερί μέλισσας κάνει επίσης δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι η σανίδα σας είναι καθαρή και εντελώς στεγνή πριν εφαρμόσετε λάδι χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια, αφήστε το ξύλο κοπής να στεγνώσει πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα ξύλινα μαγειρικά σας σκεύη για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.
Αποθηκεύστε τα μαχαίρια σας ανάποδα
Εάν αποθηκεύετε τα μαχαίρια σας σε ένα ξύλινο μπλοκ μαχαιριού, μπορεί να θαμπώνετε κατά λάθος τις λεπίδες τους κάθε φορά που τις βγάζετε και τις βάζετε. Τα μαχαίρια σας μπορεί να υποστούν ζημιά με την πάροδο του χρόνου λόγω της πίεσης που ασκείται στη λεπίδα όταν γλιστράει μέσα ή έξω από την υποδοχή της. Εάν το μπλοκ μαχαιριού σας το επιτρέπει, φυλάξτε τα μαχαίρια σας ανάποδα έτσι ώστε να ασκείται πίεση στη ράχη του μαχαιριού όταν τα βάζετε και όχι στη λεπίδα.
Πλύνετε το φίλτρο του απορροφητήρα
Ο απορροφητήρας σας παρέχει αερισμό στην κουζίνα σας εξαλείφοντας τον καπνό, το λίπος και τα σωματίδια τροφής από τον αέρα. Οι περισσότεροι απορροφητήρες σειράς διαθέτουν αφαιρούμενα, πλενόμενα φίλτρα. Τα οποία θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να διασφαλίζεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν όπως προβλέπεται. Μερικά από αυτά τα φίλτρα πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Ενώ άλλα πρέπει να πλένονται στο χέρι, επομένως φροντίστε να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν τα καθαρίσετε.
Ακονίστε τα μαχαίρια σας
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα μαχαίρια κουζίνας σας, βελτιστοποιήστε την απόδοσή τους με τακτικό ακόνισμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ακόνισμα διαφέρει από το λείανση. Η χρήση χάλυβα λείανσης ισιώνει τις λεπίδες των μαχαιριών σας, αλλά δεν τις ακονίζει στην πραγματικότητα.
Αποφύγετε τη χρήση μαγειρικών σπρέι σε αντικολλητικά τηγάνια
Πολλοί χρησιμοποιούν σπρέι μαγειρικής αντί για βούτυρο ή λάδι για να λιπάνουν τα αντικολλητικά τηγάνια τους για να μειώσουν τις θερμίδες. Πολλά από αυτά τα σπρέι, ωστόσο, περιέχουν λεκιθίνη. Έναν γαλακτωματοποιητή που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη συσσώρευση στην επιφάνεια του τηγανιού σας. Για να αποφύγετε αυτήν την ανάγλυφη επίστρωση, παραλείψτε το σπρέι και χρησιμοποιήστε αντ ‘αυτού μια μικρή ποσότητα βουτύρου ή λαδιού.