Πως να κοιμάσαι καλύτερα


Περνούν το βράδυ τους στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι

Ο ύπνος, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν

Περνούν το βράδυ τους στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι με τις ώρες με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι το επόμενο πρωί. Το άγχους, τα βαριά γεύματα ή οποιοσδήποτε άλλος ψυχοσωματικός παράγοντας, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που μερικοί από εμάς δεν μπορούν να συμπληρώσουν ούτε καν 5 ώρες ύπνου.

Υπάρχουν όμως, διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και να κοιμόμαστε καλύτερα και σαφώς πιο ποιοτικά.

Σβήσε τα φώτα

Οι περισσότεροι από εμάς – αν όχι όλοι- έχουμε ένα μικρό φωτάκι νυκτός στο δωμάτιο μας. Καθώς είναι δύσκολο να κοιμόμαστε με εντελώς κλειστά φώτα. Κι όμως, μπορεί να σου φανεί περίεργο αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να μας πάρει ο ύπνος όταν δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος φως στο δωμάτιό. Αυτοί που προτιμούν να κοιμούνται χωρίς κανένα φως, συμπληρώνουν πιο εύκολα τις κατάλληλες ώρες ύπνου. Επίσης δείχνουν πιο ξεκούραστοι και φρέσκοι το επόμενο πρωί.

Άφησε το κινητό σου μακριά

Όλοι μας πριν μας πάρει ο ύπνος είμαστε στο κινητό, είτε βλέποντας διάφορα βίντεο ή μιλώντας με φίλους. Το φως όμως που εκπέμπει το κινητό, μας “ξυπνάει” με αποτέλεσμα όταν έρθει η στιγμή να το αφήσουμε να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Φρόντισε λοιπόν να αφήσεις στην άκρη το κινητό σου τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείς. Προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις λίγη χαλαρωτική μουσική.

Πιες ένα ρόφημα

Ένα ρόφημα πριν τον ύπνο βοηθάει πολύ στην εσωτερική λειτουργία των οργάνων όπως επίσης χαλαρώνουν από το στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Το τσάι, το χαμομήλι και η βαλεριάνα αποτελούν ιδανική επιλογή ώστε να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Αν τα βότανα δεν είναι τόσο στα γούστα σου μπορείς να πιείς ένα ζεστό ποτήρι γάλα ή γάλα αμυγδάλου.

Φάε ελαφριά

Τρώγοντας βαριά πριν κοιμηθείς, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ανεβαίνουν με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να βρεθεί σε καταστολή ώστε να δοθεί στον εγκέφαλο εντολή ότι είναι ώρα για ξεκούραση. Προτίμησε λοιπόν να φας μια σαλάτα ή κάποιο τοστ.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε
ακόμα