Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πως να καθαρίσεις σωστά την κεραμική εστία

Τα λάθη που κάνεις και ο σωστός τρόπος να την καθαρίσεις

Ένα από τα μέρη που χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα είναι η κεραμική εστία, αφού η κουζίνα και το μαγείρεμα έχουν γίνει καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, άθελα σου κάνεις κάποια μικρά λαθάκια στο καθάρισμα της, όπου όχι μόνο δυσκολεύουν την καθημερινότητα σου αλλά καταστρέφουν και την ίδια την εστία. Πάμε να δούμε λοιπόν τα λάθη που κάνεις αλλά και ποιος είναι ο σωστός τρόπος ώστε να την καθαρίσεις!

Από τα πιο συχνά λάθη που κάνεις είναι να την καθαρίζεις όσο ακόμα είναι ζεστή. Αυτό το κάνεις είτε επειδή οι ρυθμοί της ζωής σου είναι ανεβασμένοι και προσπαθείς να τελειώσεις τις δουλειές σου το συντομότερο είτε γιατί πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο τα λίπη φεύγουν πιο εύκολα.

Τα καθαριστικά όμως, λόγω της θερμοκρασίας, εξατμίζονται στον αέρα με αποτέλεσμα να εισπνέεις τις χημικές ουσίες που περιέχουν και είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν χρησιμοποιείς μόνο σφουγγάρι. Η επαφή με τη ζεστή εστία, απελευθερώνει πλαστικό με αποτέλεσμα να το εισπνέεις. Κάνε λοιπόν λίγη υπομονή και περίμενε να κρυώσει πριν αναλάβεις δράση.

Πως να την καθαρίσεις

Ο σωστός τρόπος να καθαρίσεις την κεραμική σου εστία είναι με σαπουνόνερο και πανάκι μικροϊνών. Μην κάνεις το λάθος να χρησιμοποιήσεις καθαριστικό με κιτρικό οξύ καθώς καταστρέφει την γυάλινη εστία. Πάρε λοιπόν ένα μαλακό σφουγγάρι και λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων και σαπούνισε την εστία. Στη συνέχεια σκούπισέ την με ένα πανί από μικροΐνες.

Πως να ξεφορτωθείς τις γρατζουνιές

Αν έχεις κεραμική κουζίνα, ο νο1 εφιάλτης σου είναι η εμφάνιση γρατζουνιών. Μη σε πιάνει όμως πανικός αφού υπάρχει ένα δοκιμασμένο και άκρως αποτελεσματικό hack το οποίο θα κάνει τις γρατζουνιές να αποτελούν παρελθόν. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Όταν οι γρατζουνιές είναι σχετικά “ελαφρές” και όταν είναι αρκετά βαθιές.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις πάνω στην εστία χλιαρό νερό και να το αφήσεις μέχρι να μαλακώσει η επιφάνεια. Έπειτα ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και περάστε την εστία με ένα σφουγγάρι. Οι «γρατζουνιές» θα αποτελέσουν παρελθόν! Αντιθέτως αν οι γρατζουνιές είναι βαθιές τότε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Μπορείς όμως να ακολουθήσεις μερικά tips ώστε να σώσεις την εστία από μελλοντικές γρατζουνιές:

  • Φρόντισε να χρησιμοποιείς σκεύη με λείες βάσεις
  • Μη σέρνεις ποτέ τα σκεύη
  • Εάν πέσει πάνω στην εστία ζάχαρη ή μέλι σκούπισέ το αμέσως.
  • Φρόντισε να έχεις την κεραμική κουζίνα πάντα καθαρή

Image by user15285612 on Freepik

Διαβάστε επίσης