Πως να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα στο σπίτι

basil-gfa76810f5_1920-2

Δεν χρειάζεστε καν κήπο για να καλλιεργήσετε τα βότανά σας

Φανταστείτε το εξής:

Μαγειρεύετε μια συνταγή που απαιτεί φρέσκα βότανα και μετά συνειδητοποιείτε ότι πρέπει να σταματήσετε ό,τι κάνετε για να βγείτε έξω για να αγοράσετε τα βότανα που απαιτεί η συνταγή. Έτσι, πηγαίνετε σε ένα σούπερ μάρκετ και αγοράζετε ένα ωραίο μάτσο, αλλά καταλήγετε να χρησιμοποιείτε μόνο μια χούφτα.

Τι θα γινόταν αν σας λέγαμε ότι υπάρχει μια εύκολη διέξοδος; Τι γίνεται αν υπάρχει μια win-win κατάσταση στην οποία παίρνετε τα πιο φρέσκα βότανα χωρίς να χάσετε τίποτα; Λοιπόν, υπάρχει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα στο σπίτι!

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στη γεωργία για να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα. Χρειάζεστε απλώς υπομονή και θέληση να συνεχίσετε. Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεστε καν έναν πλήρη κήπο για να καλλιεργήσετε τα βότανά σας. Καθώβς ένα μικρό μπαλκόνι ή ένα περβάζι είναι απολύτως αποδεκτό.

Δείτε περισσότερα για το πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα στο σπίτι:

Επιλέξτε προσεκτικά τα βότανα

Αρχικά, αφήστε μας να εμβαθύνουμε στα διάφορα βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε, τηρώντας τα πιο βασικά και κοινώς χρησιμοποιούμενα για να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη. Έχετε τα μαλακά βότανα, που είναι ο βασιλικός, το σχοινόπρασο και ο κόλιανδρος, που απαιτούν πολλή φροντίδα και προσοχή κατά την καλλιέργεια, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Στη συνέχεια, έχετε τα ξυλώδη βότανα σας, που είναι το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Αυτά πρέπει να ποτίζονται συχνά, καθώς τα κλαδιά τους τείνουν να στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τα δικά σας βότανα στο σπίτι θα ήταν να χρησιμοποιήσετε βότανα που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε γλάστρα — μπορείτε να τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ.

Διαλέξτε τη σωστή γλάστρα

Οι γλάστρες από τερακότα είναι το καλύτερο στοίχημά σας, καθώς είναι βαριές, καθώς και ελκυστικές όσον αφορά την εμφάνιση! Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε να μη στεγνώσουν τα βότανά σας, καθώς τείνουν να μεταδίδουν τη θερμότητα.

Μην ξεχνάτε το νερό και το φως του ήλιου

Ας μιλήσουμε για το πότισμα των βοτάνων σας—θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι καλύτερο να τα ποτίζετε το βράδυ, έτσι ώστε το νερό να καταφέρει να φτάσει στις ρίζες πριν στεγνώσει. Θα χρειαστούν επίσης όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως, οπότε βρείτε ένα μέρος στο σπίτι σας όπου η ηλιοφάνεια είναι σε αφθονία.

Κλαδέψτε τα, και αφήστε τα να αναπνεύσουν

Θα πρέπει πάντα να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να μην υπερφορτώνετε ποτέ τα βότανά σας. Καθώς χρειάζονται χώρο αναπνοής για να αναπτυχθούν αποτελεσματικά. Θα πρέπει επίσης να φροντίζετε να κόβετε τα βότανά σας κάθε τόσο.