Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πώς να φροντίζετε τους φακούς επαφής

Η χρήση φακών επαφής κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη, σωστά;

Έρχεται όμως και με τις ανησυχίες του, ειδικά αν φοράτε μακιγιάζ ματιών. Οι λοιμώξεις και οι ερεθισμοί των ματιών είναι κοινές ανησυχίες, αλλά μην τους αφήσετε να σας κάνουν να επιστρέψετε στα γυαλιά σας. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς να φροντίζετε τους φακούς επαφής σας σωστά.

Αλλάζετε θήκες φακών επαφής κάθε 3 μήνες

Ναι, όπως οι φακοί σας έχουν ημερομηνίες λήξης, έτσι και η θήκη των φακών επαφής σας μπορεί να παλιώσει. Η χρήση της ίδιας θήκης για περισσότερους από τρεις μήνες μπορεί εύκολα να μεταφέρει αυτά τα μικρόβια στους φακούς σας προκαλώντας μεγάλες οφθαλμικές μολύνσεις . Αν λοιπόν φταίτε ότι χρησιμοποιείτε την ίδια θήκη φακών για αρκετούς μήνες, ήρθε η ώρα να κάνετε τη χάρη στα μάτια σας και να την αντικαταστήσετε, stat.

Αποστειρώστε τη θήκη

Δεδομένου ότι η θήκη σας είναι ένα σπίτι για τους φακούς σας, είναι απαραίτητο να αποστειρώνετε τη θήκη κάθε εβδομάδα εκτός από την καθημερινή αλλαγή του διαλύματος φακών σε αυτήν. Για να αποστειρώσετε, τοποθετήστε τη θήκη του φακού σε ένα δοχείο ανθεκτικό στη θερμότητα. Βράστε λίγο νερό και ρίξτε το πάνω από τη θήκη των φακών που διατηρείτε στο δοχείο. Μουλιάστε για 10 λεπτά και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς.

Χωρίς ντους με φακούς

Συχνά ξεχνάτε να αφαιρέσετε τους φακούς σας πριν από το ντους, αλλά ελάχιστα ξέρετε ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά καταστροφικό για τα μάτια σας. Αναρωτιέστε πώς; Λοιπόν, οι πηγές νερού μέσα από τις πισίνες και τους νεροχύτες του μπάνιου περιέχουν έναν μικροοργανισμό γνωστό ως acanthamoeba. Εάν αυτό εντοπιστεί στο μάτι σας κατά τη διάρκεια του ντους και τυχαίνει να φοράτε φακούς, το μικρόβιο παγιδεύεται κάτω από τον φακό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις στο μάτι σας.

Μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ το διάλυμα

Αυτό μπορεί να σημαίνει μια δυσάρεστη μόλυνση. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν ακουμπάτε τους φακούς σας στη θήκη όλα τα υπολείμματα του φακού μεταφέρονται στο διάλυμα. Ως εκ τούτου, συνιστάται να χρησιμοποιείτε φρέσκο ​​διάλυμα για να καθαρίζετε τους φακούς σας κάθε φορά που τους φοράτε.

Αποφύγετε τους φακούς εάν ερεθίζουν τα μάτια

Είμαστε τόσο εθισμένοι στους φακούς μας που αν μια συγκεκριμένη μέρα ενοχλούν τα μάτια μας, καταλήγουμε να τους φοράμε ούτως ή άλλως υποθέτοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι φακοί σας έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους ή ότι μεταφέρουν μικρόβια. Το να φοράτε φακούς παρά το αίσθημα δυσφορίας στα μάτια σας είναι σαν να ζητάτε λοίμωξη σε όρθια θέση. Οπότε, πετάξτε αυτούς τους φακούς και δώστε στα μάτια σας ένα διάλειμμα προτού φορέσετε το επόμενο νέο ζευγάρι φακών σας.

Μην κοιμάστε με φακούς

Μπορεί να υποθέσετε ότι ένας υπνάκος με τους φακούς θα προκαλέσει μηδενική βλάβη στα μάτια σας. Αλλά αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις ποτέ. Οι φακοί επαφής περιορίζουν την παροχή οξυγόνου στα μάτια σας. Ενώ κοιμάστε, τα μάτια σας δεν αναβοσβήνουν. Γεγονός που περιορίζει περαιτέρω την ποσότητα οξυγόνου και λίπανσης που χρειάζεται το μάτι σας. Σχεδόν κάθε γιατρός θα σας πει ότι ο ύπνος με φακούς μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στα μάτια σας.

Αποφύγετε να φοράτε επαφές μετά την εφαρμογή μακιγιάζ ματιών

Συμβαίνει στους καλύτερους από εμάς—ξεχνάμε να φορέσουμε τους φακούς μας και πρώτα κάνουμε μακιγιάζ ματιών . Το μακιγιάζ περιέχει χημικές ουσίες και όταν οι φακοί έρχονται σε επαφή με αυτό, το μακιγιάζ μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια.

Image by rawpixel.com on Freepik

Διαβάστε επίσης