Πώς να ενθαρρύνεις κάποιον που αισθάνεται πεσμένος ψυχολογικά

Image by jcomp on Freepik

Ένας ισχυρός τρόπος για να δείξεις την υποστήριξή σου

Το να ενθαρρύνεις κάποιον που νιώθει πεσμένος ψυχολογικά μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να δείξεις την υποστήριξή σου και να τον βοηθήσεις να νιώσει καλύτερα. Ακολουθούν λοιπόν ορισμένες στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ενθαρρύνεις κάποιον που αισθάνεται πεσμένος:

Άκουσε τον προσεκτικά

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να τον ακούσεις ενεργά. Άφησε τον να εκφράσει πώς αισθάνεται και επικύρωσε τα συναισθήματά του, δείξε λοιπόν ενσυναίσθηση και άφησε τους να δει ότι καταλαβαίνεις πώς αισθάνεται.

Δείξε υποστήριξη

Δείξε την υποστήριξή σου με το να είσαι παρών, να προσφέρεις βοήθεια και να παρέχεις παρηγοριά. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να στείλεις ένα μήνυμα, να κάνεις ένα τηλεφώνημα ή να περάσεις χρόνο μαζί του.

Επικεντρώσου στα θετικά

Ενθάρρυνε τον να εστιάσει στις θετικές πτυχές της κατάστασής του, όσο μικρές κι αν είναι. Βοήθησε τον λοιπόν να δει τη χρυσή τομή και τα καλά πράγματα στη ζωή του.

Πρόσφερε του λύσεις

Βοήθησε να βρει λύσεις στα προβλήματά του. Δώσε λοιπόν μερικές ιδέες και ενθάρρυνε τον να αναλάβουν δράση.

Να είσαι υπομονετικός

Δώσε του χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και μην τον πιέζεις. Μείνε συναισθηματικά κοντά του καθώς επεξεργάζεται τα συναισθήματά του.

Μίλησε του για την προοπτική

Κάνε τον να δει ότι υπάρχει προοπτική λέγοντας του ιστορίες παρόμοιων καταστάσεων και πώς επιλύθηκαν. Βοήθησε τον λοιπόν να δει ότι η κατάστασή του δεν είναι μοναδική και ότι άλλοι έχουν ξεπεράσει παρόμοιες προκλήσεις.

Δείξε του την αυτοπεποίθηση σου στο πρόσωπο του

Να εκφράσεις την εμπιστοσύνη σου σ’ αυτόν και τις ικανότητές του. Δώσε του λοιπόν να καταλάβει ότι πιστεύεις σε αυτόν και ότι ξέρεις ότι θα ξεπεράσει τις προκλήσεις του.

Δείτε ακόμα
Τι σημαντικό πρέπει να κάνω αυτές τις χαλαρές γιορτινές μέρες με το μικρό μου παιδί;

Να θυμάσαι ότι όλοι βιώνουν σκαμπανεβάσματα στη ζωή και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη ενθάρρυνση για να βοηθήσεις κάποιον να νιώσει καλύτερα. Ακούγοντας λοιπόν ενεργά, δείχνοντας υποστήριξη και προσφέροντας λύσεις, μπορείς να ενθαρρύνεις κάποιον που αισθάνεται πεσμένος και να τον βοηθήσεις να δει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Πηγή: akis-angelakis.com

Image by jcomp on Freepik

Διαβάστε
ακόμα