Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πώς να διατηρείς τα αγγούρια φρέσκα στο ψυγείο για περισσότερες μέρες

Αγαπημένα λαχανικά!

Τα αγγούρια είναι από τα πιο δροσερά και αγαπημένα λαχανικά, ειδικά το καλοκαίρι. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και σκέτα σαν σνακ. Ωστόσο, αν δεν αποθηκευτούν σωστά, μαλακώνουν, μαυρίζουν ή μουχλιάζουν πιο γρήγορα απ’ όσο θα θέλαμε.

Δες πώς να διατηρήσεις τα αγγούρια στο ψυγείο για περισσότερες ημέρες – φρέσκα, τραγανά και γεμάτα γεύση.

Μην τα βάζεις στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου

Τα αγγούρια είναι ευαίσθητα στο πολύ κρύο. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι γύρω στους 10–12°C, επομένως μην τα τοποθετείς στο πίσω μέρος του ψυγείου ή στην κατάψυξη – εκεί μπορεί να «παγώσουν» και να αλλοιωθούν.

Συμβουλή: Φυλάξ’ τα στη μεσαία ή επάνω ράφι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο ήπια.

Τύλιξέ τα σε χαρτί κουζίνας

Το αγγούρι περιέχει μεγάλο ποσοστό νερού. Όταν μένει εκτεθειμένο σε υγρασία ή ιδρώνει μέσα στη σακούλα, αρχίζει να σαπίζει.

  • Τύλιξέ το με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την περιττή υγρασία.
  • Έπειτα, βάλε το τυλιγμένο αγγούρι μέσα σε μια χαλαρά κλειστή σακούλα τροφίμων ή τάπερ, για να περιοριστεί η έκθεσή του στον αέρα.

Μην τα πλένεις πριν τα αποθηκεύσεις

Πλύνε τα αγγούρια μόνο λίγο πριν τα χρησιμοποιήσεις. Το νερό που παραμένει στην επιφάνειά τους επιταχύνει τη σήψη. Επομένως, φύλαξέ τα στεγνά και καθαρά από το χώμα, αλλά όχι βρεγμένα.

Μην τα αποθηκεύεις μαζί με φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο

Τα φρούτα όπως τα μήλα, οι μπανάνες και οι ντομάτες εκπέμπουν ένα φυσικό αέριο, το αιθυλένιο, που επιταχύνει την ωρίμανση (και τη σήψη) των λαχανικών γύρω τους.

Φύλαξε τα αγγούρια χωριστά, ιδανικά σε δικό τους ράφι ή συρτάρι.

Χρησιμοποίησέ τα μέσα σε 5–7 ημέρες

Ακόμα και με την καλύτερη συντήρηση, τα αγγούρια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αν δεις ότι αρχίζουν να μαλακώνουν στις άκρες ή να παρουσιάζουν υγρασία στο εσωτερικό της συσκευασίας τους, χρησιμοποίησέ τα άμεσα.

Με σωστή αποθήκευση, τα αγγούρια μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για μία ολόκληρη εβδομάδα – χωρίς να χάσουν τη δροσιά και τη γεύση τους. Θυμήσου: όχι πλύσιμο εκ των προτέρων, τύλιγμα σε χαρτί κουζίνας, μακριά από πολύ κρύο και χωριστά από φρούτα. Έτσι, η σαλάτα σου θα είναι πάντα τραγανή και απολαυστική!

φωτογραφία:

Διαβάστε επίσης