Πως να απολυμάνεις το πλυντήριο ρούχων

Forever Woman

4 σημεία πρέπει να απολυμάνεις!

Η απολύμανση του πλυντηρίου ρούχων είναι απαραίτητη αν θέλουμε μοσχομυριστά ρούχα. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια βαρετή διαδικασία αλλά αν ακολουθήσεις μερικά μικρά tips και το συντηρείς καθαρό δε θα χρειάζεται απολύμανση πάνω από 1 φορά στους 2 μήνες. Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που σχετίζονται με την καθαριότητα και τη συντήρηση του πλυντηρίου σου, όπως το να αφήνεις την πόρτα του ανοιχτή για λίγη ώρα μετά από κάθε πλύση.

Δείτε επίσης: Το υλικό που θα εξαφανίσει τα λίπη από το φούρνο στο πι και φι!

Γιατί πρέπει όμως να απολυμάνεις το πλυντήριο σου; Μετά από πολλές πλύσεις, το πλυντήριο “μαζεύει” βακτήρια, χνούδια και βρομιές από τα ρούχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ρούχα να μυρίζουν άσχημα βγαίνοντας από την πλύση. Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να απολυμάνουμε μόνοι μας εύκολα και απλά το πλυντήριο ρούχων.

Καταρχάς θα χρειαστεί να επικεντρωθείς σε 4 βασικά σημεία: ο κάδος πλυντηρίου, η θήκη του απορρυπαντικού, το λάστιχο του πλυντηρίου και το φίλτρο του πλυντηρίου.

Κάδος πλυντηρίου

Ο κάδος είναι το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να απολυμανθεί καθώς εκεί τοποθετούνται όλα τα ρούχα που μπαίνουν με σκοπό να καθαριστούν. Ο πιο φυσικός τρόπος για τον καθαρισμό του γίνεται με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναμείξεις σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Έπειτα ανακάτεψε τα για να γίνουν ένα μείγμα και τοποθέτησέ το στη θήκη του απορρυπαντικού. Στη συνέχεια ρίξε 2 κούπες ξύδι μέσα στον κάδο και κλείσε το πλυντήριο βάζοντάς το σε λειτουργία σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να προσθέσεις ρούχα.

Ακόμα μια επιλογή είναι να βάλεις λίγο απορρυπαντικό ρούχων στη θήκη και να θέσεις τη συσκευή σε λειτουργία, σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση άφησε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για λίγη ώρα, ώστε να μη συσσωρευτεί υγρασία στον κάδο.

Λάστιχο πλυντηρίου

Το λάστιχο του πλυντηρίου είναι πιθανό να μαζέψει χνούδια και βρομιές με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο τρόπος λειτουργίας του πλυντηρίου. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, αρκεί να καθαρίσεις το εσωτερικό του μέρος με ένα πανί, ώστε να απαλλαγείς από τυχόν υπολείμματα που έχουν μαζευτεί στο λάστιχο.

Αν όμως θες κάτι πιο δραστικό, ανάμειξε σε μια μικρή λεκάνη λίγη χλωρίνη και διπλάσια ποσότητα ζεστού νερού. Έπειτα πάρε ένα καθαρό πανί, βούτηξέ το στο μείγμα και καθάρισε καλά το εσωτερικό του λαστίχου. Μετά από 10 λεπτά, ξέβγαλέ το χρησιμοποιώντας ένα άλλο καθαρό πανί, βρεγμένο μόνο με νερό.

Θήκη απορρυπαντικού

Μετά από πολλές πλύσεις και αρκετό χρόνο λειτουργίας είναι λογικό η θήκη του απορρυπαντικού να έχει μαζέψει υπολείμματα από μαλακτικό, απορρυπαντικό, ή άλατα. Ευτυχώς η διαδικασία απολύμανσής του είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις τη θήκη, και να τη μουλιάσεις για λίγη ώρα σε ζεστό νερό. Έπειτα, πάρε μια παλιά οδοντόβουρτσα την οποία έχεις βυθίσει σε ζεστό νερό με λευκό ξύδι και ξεκίνα να τρίβεις τη θήκη, εσωτερικά και εξωτερικά. Μόλις καθαρίσει, στέγνωσε τη με ένα καθαρό πανί και είναι έτοιμη!

Φίλτρο πλυντηρίου

Το φίλτρο μπορεί να μαζέψει βρομιά με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να καθαρίσει το νερό για την πλύση και να καταλήξεις να πλένεις ρούχα με βρόμικο νερό. Βγάλε λοιπόν το φίλτρο και ξέπλυνέ το με χλιαρό νερό.

Tip: Μη χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, ή άλλα δυνατά καθαριστικά, γιατί μπορεί να φθαρεί το υλικό του φίλτρου.

Δείτε επίσης: