Η πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς γεμάτη αναμνήσεις.
Όλοι γνωρίζουν πλέον την πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς σε κάθε γωνία της γης. Μπορείς να κάνεις συνδυασμό και να φτιάξεις πορτοκαλόπιτα με κρέμα. Υλικά όπως αυγά, πορτοκάλι, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ζάχαρη τα έχετε όλα ή μπορείτε εύκολα να βρείτε. Όποια συνταγή κι αν επιλέξετε να φτιάξετε το σίγουρο είναι ότι ήδη από την ώρα που ψήνεται θα λιγώσει η μυρωδιά του πορτοκαλιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πίτα αυτή ταξίδεψε μέσω των Ελλήνων μεταναστών σε όλο τον κόσμο. Φιγουράρει σε όλα τα μενού διάσημων ελληνικών εστιατορίων σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό ταψιού με φύλλα ή χωρίς φύλλο. Η πορτοκαλόπιτα είναι ζουμερή αφράτη και εύκολη και σερβίρεται κυρίως δροσερή με μια μπάλα παγωτό. Εγώ το βλέπω και στο εστιατόριό μου κάνει θραύση στους ξένους επισκέπτες μας.
Όλο το μυστικό είναι να είναι σωστά σιροπιασμένη, να μην στάζει σιρόπι η πορτοκαλόπιτα
Και ενώ όταν δεις στο ταψί τις δυο πορτοκαλόπιτες, σου μοιάζουν όμοιες όταν δοκιμάσεις βλέπεις διαφορές κυρίως στη υφή. Γιατί στα αρώματα και οι δυο σε τρελαίνουν με τη γεύση τους και με το άρωμά τους. Κάθε κόκκος σιμιγδαλιού ξεχωρίζει κι έχει ρουφήξει το απαραίτητο σιρόπι. Έτσι, όλα τα αρώματα του πορτοκαλιού και την επίγευση της κανέλας να σκάνε στον ουρανίσκο.
Η μεγάλη επιτυχία της πορτοκαλόπιτας βρίσκεται στο σωστό σιρόπιασμα της.
Δεν πρέπει να κόβεις κομμάτι και να λιμνάζει το σιρόπι. Πρέπει να έχει ποτίσει μέχρι μέσα η πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς. Να έχει κρυώσει καλά όταν την κόψεις ώστε κάθε μπουκιά να είναι ζουμερή όταν την δαγκώνεις χωρίς όμως να βλέπεις σιρόπι στο ταψί ή στο πιάτο σου.
Αυτό το απλό γλυκό που γίνεται πανεύκολα χωρίς μίξερ έχει τρελάνει πολύ κόσμο. Θυμάμαι σε κάποιο μενού που έκανα στην Αμερική στο Κογκρέσο το 2013, η πορτοκαλόπιτα με κρέμα τους μάγεψε όλους. Ακόμη και η εμφάνιση της σχεδόν πορτοκαλί στο χρώμα ρόδινη και γυαλιστερή από το σιρόπι ήταν που τους τράβηξε περισσότερο.
Είναι ένα γλυκό με την σωστή ισορροπία ελαφρύ δροσερό με τα αρώματα του πορτοκαλιού να κυριαρχούν και υφή μαστιχωτή που την λατρεύουν όλοι. Ταυτόχρονα, είναι τόσο ζουμερή όσο πρέπει που ακόμα και όσοι κάνουν διατροφή, κάνουν μια παρασπονδία για ένα κομμάτι. Δεν υπάρχει ελληνικό νοικοκυριό που να μην έχει δοκιμάσει τουλάχιστον δύο συνταγές της Αργυρώς. Ζουμερή και λαχταριστή η πορτοκαλόπιτα είναι το γλυκό που τους κερδίζει όλους.
Η αφράτη κι εύκολη πορτοκαλόπιτα με κρέμα είναι ένα τόσο ελαφρύ επιδόρπιο που δεν μπορείς να αντισταθείς ποτέ. Και η συνταγή, αν ακολουθήσετε τα βήματα μου, δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου.
Για να φτιάξεις την πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς πρέπει πρώτα να κόψεις το φύλλο και να το αφήσεις για λίγο απλωτά στον πάγκο εργασίας να ξεραθεί. Όταν στεγνώσουν καλά τα φύλλα κρούστας θα ρουφήξουν όλη την υγρασία από την κρέμα της πίτας και έτσι το γλυκό σου θα γίνει αφράτο, ζουμερό και αρωματικό.
Τα καλά στεγνωμένα φύλλα και το σωστό ψήσιμο κάνουν το καλύτερο γλυκό.
Μετά φτιάχνουμε την κρέμα της ή ανάλογα με τη συνταγή, αναμειγνύουμε απλά τα υλικά μέχρι να στεγνώσει το φύλλο.
Η πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς γίνεται χωρίς μίξερ.
Με ένα σύρμα ανακατεύεις τα υλικά να γίνουν παχιά κρέμα. Όλη την διαφορά την κάνει η γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού. Η πλούσια κρέμα, τα αυγά, λάδι, πορτοκάλι πραγματικά είναι λαχταριστή και μυρωδάτη και αγκαλιάζει, ποτίζει τα φύλλα. Όλα αυτά στο τέλος γίνονται μια μάζα. Όταν δηλαδή βάλεις μέσα στην κρέμα τα ξερά φύλλα αυτά ρουφούν όλα τα υλικά και μαλακώνουν. Αποβάλουν την γλουτένη τα φύλλα και μαλακώνουν με αποτέλεσμα όταν το μίγμα μπει στο ταψί να μοιάζει με το μίγμα για την πορτοκαλόπιτα.
Το μεγάλο μυστικό στην πορτοκαλόπιτα με κρέμα, είναι να βάζεις λίγα λίγα τα φύλλα μέσα στην κρέμα και με ένα πιρούνι να πιέζεις ώστε να βραχούν. Δεν πρέπει να τα βάλεις όλα μαζί. Τότε, θα κολλήσουν σαν μπάλα γιατί δεν θα ψηθεί σωστά η πορτοκαλόπιτα αφράτη και εύκολη και το κυριότερο δεν θα ρουφήξει σωστά το σιρόπι.
Βέβαια μπορείς να κανείς και πορτοκαλόπιτα με κρέμα με φύλλο. Χωρίς σιρόπι δηλαδή. Η πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς γίνεται με αλεύρι, σιμιγδάλι, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Η παρασκευή της είναι σαν να κάνουμε μια γλυκιά πίτα.
Βάζουμε δυο ειδών σιμιγδάλι ψιλό και χοντρό για να γίνει αφράτη και να σιροπιαστεί σωστά.
Η πορτοκαλόπιτα με κρέμα γίνεται με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αν επιλέξετε την πορτοκαλόπιτα με κρέμα αφράτη εύκολη με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τότε να παραλείψετε το μπέικιν. Το στοιχείο που πρέπει να κυριαρχεί είναι αυτό του πορτοκαλιού. Για αυτό μπόλικο ξύσμα από πορτοκάλια ακέρωτα, χυμός αλλά και σάρκα πορτοκαλιού κάνουν την πορτοκαλόπιτα αξεπέραστη.
Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ στην πορτοκαλόπιτα λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι.
Δίνει αυτό το κάτι άλλο, τόσο στην γεύση όσο και στην υφή. Δηλαδή χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά γιαούρτι, λάδι, πορτοκάλι, αλεύρι, σιμιγδάλι κλπ.
Αν δεν έχετε μίξερ απλά χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη. Συνεχίστε μέχρι να κρεμώσουν και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Άλλωστε σε κάθε συνταγή σας έχω ακριβώς την δοσολογία εκτέλεση και χρόνους ψησίματος για κάθε πορτοκαλόπιτα αφράτη εύκολη ξεχωριστά.
Μετά, όπως είναι καυτή την σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Πάντα αφήνουμε την πίτα να κρυώσει τελείως αφού σιροπιάσουμε. Τότε μόνο κόβουμε σε κομμάτια. Να προλάβει να ρουφήξει σωστά το σιμιγδάλι και να σταθεροποιηθεί το σιρόπι. Μετά βάζεις όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και βουτάς μέσα τα ξερά κομμάτια φύλλου. Πρέπει να βραχούν καλά τα φύλλα για την πορτοκαλόπιτα της γιαγιάς. Την απλώνεις σε λαδωμένο ταψί και ψήνεις μέχρι να ροδίσει καλά και να στεγνώσει.
Να θυμάστε όποια συνταγή για πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς κι αν φτιάξετε, με κρέμα ή χωρίς, δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά. Γύρω στα 3 εκατοστά είναι μια χαρά γιατί θα φουσκώσει κιόλας.
Πηγή: argiro.gr