Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε πριν το μαγείρεμα και ποιες όχι

Forever Woman

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τα ψώνια;

Εάν η απάντηση είναι να πετάξετε όλα τα προϊόντα στο νεροχύτη για να τα πλύνετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το κάνετε λάθος. Αν και μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό και απαραίτητο να πλένετε όλα τα φαγητά σας πριν τα φάτε, δεν απαιτούν όλα τα συστατικά αυτού του είδους φροντίδα. Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να πλυθούν. 

Ορισμένα τρόφιμα απαιτούν πλύσιμο επειδή περιέχουν ακαθαρσίες. Οι οποίες μπορούν να καθαριστούν με νερό χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων σε άλλα μέρη της κουζίνας σας. Ως εκ τούτου, αυτά τα συστατικά ή τα δοχεία πρέπει να καθαρίζονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν διακριτά οφέλη για την υγεία που υπερτερούν των κινδύνων.

Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένετε

Φασόλια σε κονσέρβα

Ενώ αυτές οι ήδη μαγειρεμένες ποικιλίες φασολιών είναι εξαιρετικές για ευκολία εξοικονόμησης χρόνου, το υγρό στο οποίο διατηρούνται μπορεί να είναι γεμάτο με νάτριο. Ως εκ τούτου, το περιεχόμενο της κονσέρβας θα πρέπει να στραγγιστεί τελείως. Στη συνέχεια να ξεπλυθεί καλά με κρύο νερό για να αφαιρεθούν τα αλμυρά υπολείμματα. Αν σκοπεύετε να σοτάρετε ή να ψήσετε, καλό θα ήταν να τα στεγνώσετε με μια χαρτοπετσέτα.

Φρούτα και λαχανικά

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να πλένετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε. Τα πλένετε καλά κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βακτήρια και ακαθαρσίες. Ωστόσο, επειδή οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να είναι πορώδεις, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σαπούνι για πλύσιμο. Καθώς το καθαριστικό μπορεί να απορροφηθεί στα προϊόντα.

Τι γίνεται με τα φρούτα με μη βρώσιμη φλούδα; Πλύνετε και αυτά! Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο στην αρχή να πλένεις πεπόνια, αβοκάντο και εσπεριδοειδή αφού δεν σκοπεύεις να φας τη φλούδα. Αλλά στην πραγματικότητα απαιτούν επίσης πλύσιμο. Όταν τρυπάτε τη φλούδα ενός φρούτου με ένα μαχαίρι, διατρέχετε τον κίνδυνο τυχόν βακτηρίδια από τη φλούδα να μολύνουν το εσωτερικό.

Ρύζι

Μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι το ρύζι πρέπει να ξεπλυθεί με κρύο νερό και να στραγγιστεί τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές πριν από οποιοδήποτε είδος μαγειρικής προετοιμασίας. Το πλύσιμο του ρυζιού αφαιρεί τα επιφανειακά άμυλα από τους κόκκους. Καθώς και τυχόν βακτήρια που υπάρχουν και έχει ως αποτέλεσμα αφράτο ρύζι με πιο καθαρή γεύση.

Κονσερβοποιημένα ποτά

Εάν έχετε περάσει ποτέ οποιαδήποτε ώρα στο πίσω δωμάτιο ενός παντοπωλείου, τότε ξέρετε πόσο βρώμικες μπορεί να είναι οι αποστολές κονσερβοποιημένων ποτών όταν φτάνουν στα καταστήματα. Είτε ετοιμάζεστε να πιείτε ένα κουτάκι σόδα είτε να πιείτε ένα ρόφημα που δίνει ενέργεια, οφείλετε στον εαυτό σας και στη γενική υγεία σας να πλύνετε το κουτί πριν το καταναλώσετε. Οι κορυφές των κονσερβοποιημένων ποτών συχνά καλύπτονται από σκόνη, βακτήρια και ποιος ξέρει τι άλλο. Εάν δεν μπορείτε να πλύνετε το δοχείο, τουλάχιστον σκουπίστε καλά το καπάκι χρησιμοποιώντας μια υγρή χαρτοπετσέτα και ρίξτε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να πλένετε

Σαλάτες σε σακούλες

Σύμφωνα με τον FDA , πολλές σαλάτες σε σακούλες, καθώς και προκομμένα και συσκευασμένα προϊόντα, όπως καρότα ή σέλινο, έχουν προπλυθεί. Οπότε δεν χρειάζεται να τα πλύνετε μετά την αγορά. Αυτά τα προϊόντα θα επισημαίνονται ως έτοιμα προς κατανάλωση εάν έχουν όντως προπλυθεί. Στην πραγματικότητα, το πλύσιμο τους μόλις φτάσετε στο σπίτι μπορεί πραγματικά να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης με βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν ήδη στις επιφάνειες της κουζίνας σας. Δεδομένου ότι τα εμπορικά συσκευασμένα προϊόντα έχουν συχνά «τριπλυθεί», είναι τέλεια για κατανάλωση ως έχουν. Άλλωστε τα επιλέξατε για την ευκολία, σωστά;

Ωμό ψάρι

Όπως και με τα ωμά πουλερικά και το κρέας, αποφύγετε να πλένετε ωμά ψάρια για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων σε όλη την κουζίνα σας. Αντ ‘αυτού, αγοράστε ψάρια που έχουν ξεφλουδιστεί ήδη από ένα αξιόπιστο ιχθυοπωλείο. Πλύνετε καλά τα χέρια σας και καθαρίστε τις επιφάνειες στους χώρους εργασίας της κουζίνας σας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αυγά

Το USDA δεν συνιστά το πλύσιμο των αυγών που αγοράζετε από το κατάστημα. Καθώς απαιτείται μια ειδική τεχνική πλυσίματος των αυγών ως μέρος της διαδικασίας εμπορευματοποίησης, αν το κάνετε όταν τα αυγά σας είναι στο σπίτι, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης. Τα αυγά πλένονται και καθαρίζονται μόλις τοποθετηθούν προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν βακτήρια. Στη συνέχεια επικαλύπτονται με ορυκτέλαιο για να δώσουν στα κελύφη ένα στρώμα προστασίας. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να τα ξαναπλύνετε.

Image by valeria_aksakova on Freepik