Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ποιές είναι οι έννοιες των χρωμάτων και πως επιδρούν στη ψυχολογία μας;

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;

“Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;” Ίσως έχετε μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση και είστε πολύ ξεκάθαροι σχετικά με το ποιο χρώμα σας αντιπροσωπεύει καλύτερα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε μερικά αγαπημένα. Κάποτε συνάντησα έναν άνθρωπο που είπε ότι δεν μπορούσε να διαλέξει το αγαπημένο του χρώμα, γι’ αυτό επέλεξε το μαύρο γιατί ήταν ένας συνδυασμός όλων των χρωμάτων. Όποια και αν είναι η επιλογή του χρώματος σας, ο λόγος που σας ελκύει μπορεί να είναι οι υποσυνείδητοι συσχετισμοί σας για κάθε χρώμα και οι μοναδικές ψυχολογικές επιδράσεις του. Αυτή η θεωρία είναι γνωστή ως ψυχολογία των χρωμάτων.

Η ψυχολογία των υποσυνείδητων χρωμάτων

Αν τα χρώματα σηματοδοτούσαν συναισθήματα και προτάσεις συμπεριφοράς σε εμάς, πώς θα έμοιαζε και τι θα σήμαινε κάθε χρώμα; Επιπλέον, ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρώματος και πώς επηρεάζουν το υποσυνείδητό μας;

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρώματος είναι πολύ πιο ισχυρές από ό, τι αναγνωρίζουμε αμέσως στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, όταν μια ομάδα ασθενών έπαιρνε το ίδιο ακριβώς χάπι σε διαφορετικά χρώματα, τα αποτελέσματα εικονικού φαρμάκου κάθε χαπιού άλλαζαν σημαντικά ανάλογα με το χρώμα. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε αξίζει τον κόπο να επανεκτιμήσετε τα χρώματα με τα οποία περιβάλλεστε και ποιες ψυχολογικές επιπτώσεις μπορεί να σηματοδοτεί κάθε χρώμα στο υποσυνείδητό σας.

Αρχικά, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε μερικές από τις καθολικές και γενικές έννοιες των βασικών χρωμάτων.

Κόκκινο

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, το κόκκινο είναι το πιο προκλητικό χρώμα για τα συναισθήματα και τραβάει την προσοχή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Επομένως, το χρώμα προκαλεί ισχυρές εικόνες μέσω υποσυνείδητων χρωματικών συσχετισμών. Ανεξάρτητα από το πού στον κόσμο, η βιολογία, οι πολιτισμοί και οι γλώσσες δείχνουν παγκοσμίως τη σημασία του κόκκινου χρώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επίσης το πιο μελετημένο χρώμα στην επιστήμη και την ψυχολογία.

Συνδυασμός: Ενέργεια, δύναμη, θάρρος, δύναμη, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, πάθος, αγάπη, επιθυμία, κίνδυνος, θυμός, άγχος, αίμα και πόλεμος.
Αντιδράσεις: Αυξάνει καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση. Ενισχύει το μεταβολισμό και τη λίμπιντο. Αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής, τον ενθουσιασμό, την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση.

Πορτοκαλί

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, το πορτοκαλί είναι ένα εξωστρεφές, περιπετειώδες και χαρούμενο χρώμα που φέρει χαρακτηριστικά τόσο από το κόκκινο όσο και από το κίτρινο. Επιπλέον, το χρώμα συνδέεται συχνά με το φρούτο με το ίδιο όνομα και τη βιταμίνη C.

Σε υποσυνείδητους χρωματικούς συσχετισμούς, οι ψυχολογικές επιδράσεις αυτού του χρώματος συνδέονται γενικά με θετικά και χαρούμενα συναισθήματα, αναζωογόνηση, ενθάρρυνση, κοινωνική, αυτοπεποίθηση, αυταρχική, εξαρτημένη, ανέξοδη.

Αντιδράσεις : Αυξάνει την όρεξη, την κοινωνικοποίηση, την ικανοποίηση και οξυγόνο στον εγκέφαλο. Ενισχύει τη σιγουριά, την ευτυχία, την αυτοπεποίθηση, την κατανόηση και τις αισθήσεις δραστηριότητας.

Κίτρινο

Το εντυπωσιακό κίτρινο είναι το πιο φωτεινό χρώμα του ορατού φάσματος. Ως εκ τούτου, συχνά συνδέεται με τον ήλιο, το φως και τη φώτιση. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση των χαρακτηριστικών που τραβούν την προσοχή μπορεί να εμποδίσει τις θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις του χρώματος.

Συσχετισμός: Αισιοδοξία, διαύγεια, ενέργεια, φώτιση, χαρά, ευφυΐα, αναλυτική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική, ανυπόμονη, παρορμητική, απαισιοδοξία, ζήλια, δειλία και εξαπάτηση.
Αντιδράσεις: Αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα, την μυϊκή ενέργεια και την αυτοπεποίθηση. Τονώνει το νευρικό σύστημα και τη μνήμη. Ενισχύει την επικοινωνία, τη ζωτικότητα και το όραμα.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα που συνήθως βλέπουμε περισσότερο στη φύση να αντιπροσωπεύει τη ζωή, την ανανέωση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, στην ψυχολογία των χρωμάτων, είναι το πιο ξεκούραστο χρώμα για να δουν τα μάτια μας. Επιπλέον, η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί συχνά το πράσινο για τις καταπραϋντικές ψυχολογικές του επιδράσεις σε υποσυνείδητους χρωματικούς συσχετισμούς. Η χρήση πράσινου στο εσωτερικό του σπιτιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε χαλαροί και ανανεωμένοι όταν επιστρέφετε στο σπίτι.

・Συνδυασμός: Ανάπτυξη, ανανέωση, ισορροπία, ηρεμία, αρμονία, συμπόνια, ελπίδα, γονιμότητα, φρεσκάδα, περιβάλλον, οικολογική συνείδηση, υγεία, χρήματα, οικονομικά , τραπεζικές συναλλαγές, φιλοδοξίες, απληστία και μούχλα.
・Αντιδράσεις: Ενισχύει την όραση, τη σταθερότητα, την αντοχή, τη χαλάρωση και τη νεανικότητα. Ανακουφίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και τη νευρικότητα.

Μπλε

Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και του ωκεανού – ο ανοιχτός χώρος στο φυσικό μας περιβάλλον όπου βρίσκουμε ηρεμία για να μειώσουμε το άγχος. Είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή χρώματος για εταιρικά λογότυπα, κοστούμια και στολές, όπως ρούχα της αστυνομίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ψυχολογικές επιδράσεις του μπλε χρώματος προκαλούν εικόνες εμπιστοσύνης, ασφάλειας και κατευναστικής εξουσίας. Στην ψυχολογία των χρωμάτων, το μπλε διευκολύνει την επιδίωξη διανοητικά επίπονων προσπαθειών και μπορεί να είναι χρήσιμο κατά τη μελέτη.

・Συνδυασμός : Εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, σταθερότητα, εμπιστοσύνη, ευφυΐα, ειλικρίνεια, ελευθερία, ηρεμία, διαίσθηση, φαντασία, ψυχραιμία, ευαισθησία, μελαγχολία, αρνητικότητα , και θλίψη.
・Αντιδράσεις :Ενισχύει τη σκέψη, τη συγκέντρωση, την ξεκούραση και διεγείρει χημικές ουσίες που είναι ηρεμιστικές. Επιβραδύνει το μεταβολισμό, ψύχει τη θερμοκρασία και εξισορροπεί την αυτοέκφραση. Καταστέλλει την όρεξη.

Μωβ

Το μωβ έχει ένα μείγμα κόκκινου και μπλε. Επομένως, η υποσυνείδητη χρωματική σημασία και τα αποτελέσματα αυτού του χρώματος έχουν ιδιότητες ψύξης και θέρμανσης, ανάλογα με τη χρήση του. Στη φύση, το μωβ είναι ένα σπάνιο χρώμα και επομένως θεωρείται ιερό και πολύτιμο χρώμα στα λουλούδια. Επιπλέον, το μωβ έχει συμβόλιζε συνήθως τα δικαιώματα σε όλη την ιστορία σε όλο τον κόσμο. Στην ψυχολογία των χρωμάτων, πιστεύεται ότι η σπανιότητα του μωβ στη φύση συνέβαλε σε αυτή τη συσχέτιση.

・Σύνδεσμος: Πολυτέλεια, δικαιώματα, δύναμη, αρχοντιά, αξιοπρέπεια, αφοσίωση, ανεξαρτησία, σοφία, δημιουργικότητα, φιλοδοξία, ειρήνη, περηφάνια, θηλυκότητα, πνευματικότητα, ιερό, μαγικό μυστήριο, θλίψη και απογοήτευση.
・Αντιδράσεις : Ηρεμεί το υποσυνείδητο μυαλό και τα νεύρα. Ενισχύει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τα συναισθήματα πνευματικότητας. Αυξάνει τις διατροφικές τάσεις και την ευαισθησία.

Λευκό

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι το λευκό τεχνικά δεν είναι αληθινό χρώμα. Ανεξάρτητα, είναι μια απόχρωση που συμβάλλει σε όλες τις αξίες του χρώματος ως φωτεινότητα. Είναι επίσης σημαντικό στην ψυχολογία των χρωμάτων, με σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Το λευκό εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντικό για να συμπεριληφθεί σε αυτήν τη λίστα, επειδή μας δίνει μια αίσθηση που μιλάει στο υποσυνείδητό μας, όπως κάνουν όλα τα άλλα χρώματα.

・Συνδυασμός : Καθαρότητα, αθωότητα, φως, παράδεισος, πίστη, λαμπρότητα, ουδετερότητα, απλότητα, καθαριότητα , νέα ξεκινήματα, δυνατότητα, απαλότητα, κενότητα, απομόνωση, απουσία, πλήξη, στειρότητα και αναποφασιστικότητα.
・Αντιδράσεις :Αυξάνει τη διανοητική διαύγεια, τις αισθήσεις εκλέπτυνσης, τα φρέσκα ξεκινήματα και την καθαριότητα. Ενθαρρύνει τον καθαρισμό των σκέψεων και των πράξεων. Το λευκό μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις για επιθετικότητα στα ανταγωνιστικά αθλήματα και να προκαλέσει πονοκεφάλους όταν το λευκό είναι εξαιρετικά φωτεινό.

Μαύρο

Το μαύρο, όπως και το λευκό, θεωρείται σκιά περισσότερο από χρώμα και προσθέτει τιμές βάθους σε όλα τα χρώματα. Αν και συχνά συνδέονται με το σκοτάδι, οι ψυχολογικές επιδράσεις του μαύρου χρώματος έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συσχετίσεις στην ψυχολογία των χρωμάτων.

・Συσχετισμός : Δύναμη, εξουσία, επισημότητα, σοβαρότητα, επιτήδευση, αποπλάνηση, συγκρατημένη, μυστήριο, σκοτάδι, φόβος, θάνατος, κακό, επιθετικότητα, απαισιοδοξία, κατάθλιψη, εξέγερση, τελειώματα και ξεκινήματα.
・Αντιδράσεις : Ενισχύει τα συναισθήματα δυσθεώρησης, δύναμης, δυνατότητας, πιθανότητας, κενού, κατήφεια και/ή επιθετικότητα. Αδυνατιστικό αποτέλεσμα στην οπτική αντίληψη. Επηρεάζει την ελκυστικότητα και τη μόδα.

Προσωπικοί υποσυνείδητοι χρωματικοί συσχετισμοί

Το νόημα και η αντίδραση στα χρώματα σε αυτήν τη λίστα ψυχολογίας χρώματος εξαρτάται από το πολιτισμικό υπόβαθρο και τις προσωπικές εμπειρίες. Επιπλέον, οι υποσυνείδητες έννοιες του χρώματος μπορεί να έχουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, ανάλογα με το πλαίσιο παράδοσης. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η κατανόησή μας για το χρώμα ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το πώς έχουμε δει το χρώμα να χρησιμοποιείται στο περιβάλλον μας.

Επιτρέψτε μου να δώσω μερικά παραδείγματα για το πώς ισχύει αυτό. Για παράδειγμα, στους δυτικούς πολιτισμούς, το λευκό φοριέται στους γάμους ως ένδειξη αγνότητας. Ωστόσο, σε ορισμένους ανατολικούς πολιτισμούς, το λευκό φοριέται στις κηδείες. Με άλλα λόγια, αυτές οι δύο περιπτώσεις προκαλούν μια εντελώς διαφορετική απάντηση στο λευκό χρώμα, ανάλογα με το νόημα που έχετε συνηθίσει περισσότερο. Η υποσυνείδητη έννοια του κόκκινου χρώματος μπορεί να είναι αρνητική και απειλητική για το μυαλό μας όταν φοριέται από έναν αντίπαλο σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα άτομο με δυνητικό ενδιαφέρον φοράει κόκκινο, γίνεται θετικό σύμβολο ελκυστικότητας. Εάν βάζετε πολύ κίτρινο στο δωμάτιο των παιδιών σας επειδή θέλετε να πυροδοτήσετε τη δημιουργικότητα και τη χαρά τους, προσέξτε. Μελέτες δείχνουν ότι η έντονη χρήση του κίτρινου μπορεί πραγματικά να κάνει τα μωρά να κλαίνε περισσότερο.

Τι υποσυνείδητο νόημα έχει κάθε χρώμα για εσάς;

Μπορεί να σκεφτείτε, «Χμ, αυτά τα ευρήματα κάνουν τη χρήση του χρώματος πιο περίπλοκη και δύσκολη». Αλλά μην το πολυσκέφτεσαι. Το πιο σημαντικό είναι να αναλύσετε πώς αυτά τα χρώματα σας κάνουν να νιώθετε και τι σημαίνουν για εσάς προσωπικά. Ως διασκεδαστική δραστηριότητα και για να κατανοήσετε καλύτερα τη σχέση σας με το χρώμα. Δοκιμάστε να υπολογίσετε τις υποσυνείδητες συσχετίσεις χρωμάτων με φίλους. Θα εκπλαγείτε με το πόσα μπορεί να σας πει η ψυχολογία των χρωμάτων για τις προσωπικές σας υποσυνείδητες χρωματικές ενώσεις και τις ψυχολογικές επιπτώσεις κάθε χρώματος.

Σκόπιμη χρήση της ψυχολογίας των χρωμάτων

Ένα απλό χρώμα που επιλέγουμε μπορεί να λέει πολλά για το πώς συσχετίζουμε αυτό το χρώμα στο υποσυνείδητο μυαλό. Με άλλα λόγια, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρώματος είναι παντού γύρω μας, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας με λεπτούς τρόπους. Αν μάθουμε τι συναισθήματα προκαλεί κάθε χρώμα και πώς μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά μας, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αλλάξετε το συνδυασμό χρωμάτων μέσα στο σπίτι σας για να προωθήσετε την καλύτερη χαλάρωση. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να βάλετε ένα νέο πολύχρωμο αντικείμενο στο γραφείο σας για καλύτερη συγκέντρωση. Ακόμα και να αλλάξετε τα χρώματα της γκαρνταρόμπας σας.

Image by Freepik

Διαβάστε επίσης