Ποια είναι η σωστή προετοιμασία για το μάζεμα των χαλιών;

Image by rawpixel.com on Freepik

Ετοιμάζεσαι να μαζέψεις τα χαλιά σου; Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι

Η Άνοιξη σιγά σιγά πλησιάζει και ήρθε και πάλι η εποχή που καλούμαστε να μαζέψουμε τα χαλιά. Δύσκολο, βαρετό, κουραστικό αλλά απαραίτητο καθώς η Άνοιξη πλησιάζει. Την Άνοιξη το σπίτι έχει ανάγκη να αερίζεται ώστε να φρεσκάρεται. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν τα χαλιά δεν έχουν θέση, αφού το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γεμίσουν το σπίτι επιπλέον σκόνη. Πάμε να δούμε λοιπόν ποια είναι η σωστή προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε για το μάζεμα των χαλιών.

Καθάρισμα χαλιών

Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να καθαρίσουμε τα χαλιά ώστε να αποθηκευτούν μυρωδάτα και φρέσκα. Εμείς θα σου προτείναμε να αφήσεις στην άκρη τα “έτοιμα απορρυπαντικά” και να φτιάξεις το δικό σου θαυματουργό καθαριστικό με βάση το ξύδι.

Θα χρειαστείς:

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι
  • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
  • 1/4 φλιτζάνι απορρυπαντικό πλυντηρίου

Αρχικά ρίξε δύο φλιτζάνια νερό και δύο φλιτζάνια λευκό ξύδι σε ένα μπολ. Το ξύδι θα καθαρίσει και θα αρωματίσει το χαλί ενώ δεν θα φθείρει καθόλου το χαλί. Στην συνέχεια, βάλε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα μέσα στο ίδιο δοχείο. Η σόδα καθαρίζει και αρωματίζει εξίσου αποτελεσματικά. Ρίξε 1/4 του φλιτζανιού απορρυπαντικό πλυντηρίου στο ίδιο δοχείο καθώς είναι ιδανικό για το καθάρισμα των χαλιών και θα αφήσει μια αίσθηση φρεσκάδας. Τέλος βάλε ένα καθαρό ύφασμα μέσα στο μείγμα και ξεκίνα να τρίβεις το χαλί. Το χαλί σου θα φρεσκαριστεί στο λεπτό!

Εναλλακτικά:

Θα χρειαστείς:

  • Λευκό ξίδι (1 μέρος)
  • Νερό (3 μέρη), κατά προτίμηση χλιαρό προς ζεστό

Aνάμειξε σε ένα μπουκάλι το νερό και το ξύδι. Έπειτα ψέκασε και σκούπισε με ένα καθαρό πανί. Άφησε το λίγο να φύγει η υγρασία και μετά στρώσε το χαλί κανονικά.

Αφού τα καθαρίσεις σειρά έχει το στέγνωμα. Άφησε τα χαλιά στο μπαλκόνι ή στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού ώστε να στεγνώσουν καλά. Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό, αφού το ξύδι διαθέτει θαυματουργές ιδιότητες στο χρώμα των χαλιών.

Τύλιγμα

Σειρά έχει το τύλιγμα. Το σωστό τύλιγμα είναι το Α & το Ω στο μάζεμα χαλιών και μοκετών καθώς το τελευταίο που θέλουμε είναι να τσακίσουν. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να τα τυλίξεις, είναι αυτός σε ρολό. Προσοχή όμως! Πριν τυλίξεις το χαλί, τοποθέτησε είτε χαρτί περιτυλίγματος είτε ένα βαμβακερό σεντόνι και απέφυγε τις πλαστικές σακούλες, αφού τείνουν να δημιουργούν συνθήκες υγρασίας στο εσωτερικό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται φθορά στους τάπητες.

Αποθήκευση

Αφού τα χαλιά σου είναι πλέον καθαρά, στεγνά και τυλιγμένα ήρθε η ώρα για το τελικό βήμα, αυτό της αποθήκευσης. Φρόντισε το μέρος που θα τοποθετηθούν τα χαλιά να είναι δροσερό και να μην έχει υγρασία, αφού η υγρασία θα βλάψει την ποιότητα του χαλιού. Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να τα αποθήκευσουμε σε πατάρια ή αποθήκες. Φρόντισε λοιπόν αυτοί οι χώροι να αερίζονται συχνά ώστε να αποφύγεις την εμφάνιση υγρασίας και μούχλας.

Ώρα για γενική!

Tα χαλιά είναι πλυμένα, έτοιμα και τακτοποιημένα αλλά αν παρατηρήσεις το σπίτι έχει γεμίσει σκόνη. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα.. ώρα για γενική. Αυτό φυσικά συνεπάγεται με σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα, τίναγμα καναπέ, κρεβατιού, μαξιλάρων και φυσικά στρωμάτων. Πρέπει να φροντίσεις να ξεφορτωθείς όλη τη σκόνη που έχει το σπίτι. Μια καλή λύση για να καθαρίσεις καλά τον καναπέ είναι με την ηλεκτρική σκούπα, ειδικά κάτω από τις μαξιλάρες όπου συνήθως συσσωρεύεται η περισσότερη σκόνη. Από τη γενική δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τις κουρτίνες. Πλύνε καλά τις κουρτίνες ώστε να φύγει όλη η σκόνη.

Ξεσκόνισμα

Αν θες λοιπόν να ξεφορτωθείς τη σκόνη τότε μπορείς να φτιάξεις μόνη σου ένα φυσικό καθαριστικό που θα σε βοηθήσει να συσσωρεύσεις τη σκόνη. Ανακάτεψε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.σ. αιθέριο έλαιο λεμονιού, 1/4 φλ. λευκό ξίδι, 2 φλ. νερό. Βάλε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι και ξεσκόνισέ τα, ψεκάζοντας το πανάκι σου. Επίσης το καλύτερο ύφασμα για να ξεσκονίσεις είναι το πανάκι με μικροίνες, που ξέρει πώς να παγιδεύει τη σκόνη και δυσκολεύει τη συσσώρευσή της. Επίσης, ξεσκόνισε κάθε επιφάνεια σχηματίζοντας ένα “S”. Με αυτό τον τρόπο ξεσκονίζεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τέλος αν θες ένα γρήγορο και αποτελεσματικό ξεσκόνισμα φρόντισε πάντα να ξεσκονίζεις με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω! Με αυτό τον τρόπο τα κάτω σημεία δεν συγκεντρώνουν τη σκόνη που πέφτει από το ξεσκόνισμα των πάνω σημείων.

Σκούπισμα

Όσον αφορά το σκούπισμα, φρόντισε η σκούπα σου να είναι πάντα καθαρή. Όταν το «εργαλείο» που καθαρίζεις είναι βρώμικο, πώς περιμένεις να κάνει λαμπίκο το σπίτι σου; Πρέπει να καθαρίζεις συστηματικά τη σκούπα σου και να την αδειάζεις από τις βρωμιές. Αν έχει σακούλα, άλλαξέ τη όταν θα έχει γεμίσει στο 1/3 της. Αν δεν έχει σακούλα, άδειασε το δοχείο μετά την κάθε χρήση.

Κουρτίνες

Για τον καθαρισμό των κουρτινών μπορείς να καταφύγεις για ακόμα μια φορά στις μαγικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας. Θα χρειαστείς 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 2 φλιτζάνια καυτό νερό. Πρώτα, πρέπει να διαλύσεις τη σόδα μέσα στο καυτό νερό. Έπειτα, πρόσθεσε το μείγμα στο πλυντήριο και πλύνε την κουρτίνα σου σε αυτό. Για την πλαστική κουρτίνα, θα χρησιμοποιήσεις τα ίδια υλικά. Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα περιμένεις να κρυώσει το νερό και έπειτα θα ρίξεις το μείγμα σε ένα βαποριζατέρ. Ψέκασε την κουρτίνα και μετά τρίψε τη με μια βούρτσα.

Image by rawpixel.com on Freepik