Μαθήματα βιωσιμότητας από τη Βιέννη για 3η συνεχή χρονιά
Yπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε την πόλη της Βιέννης. όμορφη, ιστορική, γραφική. Τώρα, μπορείτε να προσθέσετε δύο ακόμη στη λίστα: βιώσιμη και συνεπής.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, η αυστριακή πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη επί του Δούναβη, στέφθηκε η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο όπως καταγράφηκε στον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας του The Economist.
Κάθε χρόνο, το Economist Intelligence Unit (EIU) δημοσιεύει τον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας (Global Liveability Index), ο οποίος κατατάσσει τις συνθήκες διαβίωσης συνολικά 173 πόλεων σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με πέντε βασικές μετρήσεις: υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός, εκπαίδευση, υποδομές και περιβάλλον.
Μεγάλο μέρος της φετινής κορυφαίας δεκάδας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από το 2023 σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euronews
Μια αξιοσημείωτη αλλαγή όμως είναι η κυριαρχία κυρίως των δυτικοευρωπαϊκών πόλεων, καταλαμβάνοντας και τις τρεις πρώτες θέσεις και έχοντας τέσσερις συνολικά θέσεις στην δεκάδα του πίνακα.
Πώς αποφασίζεται η παγκόσμια κατάταξη;
Η συνολική κατάταξη κάθε πόλης οριστικοποιείται με βάση τη μέση βαθμολογία στα 100 σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες: σταθερότητα, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και υποδομές.
Σε όλες τις πέντε μεγάλες κατηγορίες υπάρχουν 30 σημεία δεδομένων και ανάλυσης που βοηθούν στην ενημέρωση της βαθμολογίας σε κάθε κατηγορία.
Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της σταθερότητας, λαμβάνονται υπόψη η απειλή της τρομοκρατίας, τα κρούσματα πολιτικών αναταραχών και τα επίπεδα εγκληματικότητας. Στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, εξετάζεται η ποιότητα και η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών.
Για την κατηγορία των υποδομών, αξιολογούνται οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι δρόμοι, οι συγκοινωνιακές συνδέσεις, η στέγαση και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ο μέσος όρος βαθμολογίας φέτος αυξήθηκε στο 76,1 στα 100, χάρη στις καταγεγραμμένες βελτιώσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, η σταθερότητα ήταν η κατηγορία όπου οι βαθμολογίες έπεσαν κατακόρυφα.
Εκτός από τις διαμαρτυρίες στην Ευρώπη με επίκεντρο τη μετανάστευση και τη γεωργία, τις εμφύλιες αναταραχές και τους πολέμους σε άλλα μέρη του κόσμου, η συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής είναι το αγκάθι που ρίχνει τις βαθμολογίες.
Ποια είναι η χειρότερη πόλη για να ζεις
Η Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Συρίας βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας με τις 173 πόλεις και θωερείται έτσι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.
Η συνολική βαθμολογία για τη Δαμασκό είναι σχεδόν δέκα μονάδες χαμηλότερη από εκείνη της αμέσως χειρότερης πόλης, της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Στην τελευταία τετράδα βρίσκονται επίσης η πρωτεύουσα της Αλγερίας και η μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Αλγέρι και το Λάγος αντίστοιχα.
Η Ανατολική Ευρώπη πλησιάζει τη Δύση
Αντικατοπτρίζοντας την επιτυχία της Βιέννης στον δείκτη του The Economist, η Δυτική Ευρώπη παραμένει επίσης η πιο βιώσιμη περιοχή στον κόσμο, καθώς έρχεται πρώτη σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες.
Υπάρχουν 30 πόλεις της Δυτικής Ευρώπης στην κατάταξη φέτος, με συνολική μέση βαθμολογία 92 στα 100.
Ωστόσο, η συνολική βαθμολογία της περιοχής έχει υποχωρήσει από πέρυσι λόγω της αυξανόμενης αστάθειας σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιρλανδία που έχουν συγκλονιστεί από ανατρεπτικές διαδηλώσεις, σημείωσε η έρευνα.
Το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι (και τα δύο με βαθμολογία 74,5) ανέβηκαν έξι και πέντε θέσεις αντίστοιχα για να βρεθούν στην κοινή 94η θέση.
Όσον αφορά αυτές που σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, οκτώ πόλεις στη δυτική Ευρώπη έπεσαν κάτω από τον πίνακα. Το Δουβλίνο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας επτά θέσεις στην 39η θέση.
Οι γερμανικές πόλεις γνώρισαν γενικά τις χειρότερες διαφορές, με το Μόναχο να υποχωρεί έξι θέσεις στην 27η από κοινού με το Αμβούργο που έπεσε πέντε θέσεις.
Η Στουτγάρδη, το Βερολίνο και το Ντίσελντορφ έπεσαν χαμηλότερα στον πίνακα, όπως και οι Βρυξέλλες και η Βαρκελώνη.
Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε από το Τελ Αβίβ, το οποίο υποχώρησε 20 θέσεις από την 92η στην 112η, λόγω των χαμηλότερων βαθμολογιών στη σταθερότητα λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στη Γάζα, καθώς και των χτυπημάτων στον πολιτισμό, το περιβάλλον και τις κατηγορίες υποδομών.
Η παγκόσμια βιώσιμη δεκάδα
10. Ώκλαντ, Νέα Ζηλανδία
9. Οσάκα, Ιαπωνία
8. Βανκούβερ, Καναδάς
7. Σίδνεϊ, Αυστραλία
6. Γενεύη, Ελβετία
5. Κάλγκαρυ, Καναδάς
4. Μελβούρνη, Αυστραλία
3. Ζυρίχη, Ελβετία
2. Κοπενχάγη, Δανία
1. Βιέννη, Αυστρία
πηγή:https://www.reader.gr