Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πετιμέζι ροδιού.

Το δημοφιλές στην κουζίνα της Περσίας Πετιμέζι ροδιού.

Το δημοφιλές στην κουζίνα της Περσίας (από όπου έγινε γνωστό στη Μεσόγειο και σ’ όλο τον κόσμο) γλυκόξινο πετιμέζι ροδιού φτιάχνεται εύκολα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.

Το βρίσκουμε σε αρκετά παντοπωλεία, μπαχαράδικα και ντελικατέσεν σε διάφορες εκδοχές, πηχτό σαν μαρμελάδα (πάστα), πυκνόρρευστο σαν μελάσα (πωλείται και ως molasses ροδιού) ή πιο αραιό. Η γεύση του είναι συνήθως γλυκόξινη, υπάρχουν όμως ορισμένα πετιμέζια αρκετά ξινά (με ευχάριστη, όμως, ξινάδα). Είναι από τα βασικά αρτύματα της τουρκικής «σαλάτας του τσοπάνη» και της λιβανέζικης φατούς. Το χρησιμοποιούμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες, ως γλάσο στο ψήσιμο κρεατικών, στη σάλτσα μαγειρευτών πουλερικών και κρεατικών (δένει τέλεια με τα κυνήγια). Τώρα που τα ρόδια είναι στα καλύτερά τους, το φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι.

Υλικά

Μερίδες: για 200 ml

  •  10-12 μέτρια ώριμα, ζουμερά ρόδια – δοκιμάζουμε, να μην είναι πολύ στυφά
  •  70-100 γρ. ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα ρόδια μας)
  •  60 ml χυμός λεμονιού (θα τονίσει το γλυκόξινο του αρτύματος)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πετιμέζι ροδιού ξεκινάμε κόβοντας τα ρόδια στη μέση και τα στύβουμε στον στύφτη – όπως τα πορτοκάλια, πιέζοντας απλώς λίγο περισσότερο. Δεν πολτοποιούμε τα σπόρια στο μπλέντερ για ευκολία, γιατί θα βγάλουν τη στυφάδα τους στον χυμό. Θέλουμε 1 λίτρο χυμό.
  2. Ρίχνουμε τον χυμό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να μειωθεί αρκετά και να μείνει ένα πυκνό, σκουρόχρωμο σιρόπι – περίπου 200 ml.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreenhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.636.0_en.html#goog_618311794Advertisement
  3. Το πετιμέζι ροδιού διατηρείται σε μπουκαλάκι στο ψυγείο.

Πηγή:https://www.gastronomos.g

Διαβάστε επίσης