Τα αρνητικά, τα θετικά, οι επιπτώσεις και πώς θα βάλεις τα όρια σου
Όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε διαπροσωπική σχέση που έχεις στη ζωή σου, έτσι και στις ερωτικές πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίζεις τι σημαίνει για σένα ο άνθρωπος που περνάς χρόνο μαζί του και να ορίσεις το είδος της σχέσης αυτής. Είναι μια κανονική σχέση ή μια περιστασιακή; Είστε «φίλοι με προνόμια» ή βλέπετε σοβαρά ο ένας τον άλλον;
Όμως, τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο περιστασιακή σχέση; Το ακούς συνεχώς, βλέπεις τους γύρω σου να το δοκιμάζουν και όσο να ‘ναι πλέον αποτελεί το νέο trend στις σχέσεις.
Η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς ανάλογα με τον χαρακτήρα σου αλλά και το πρόσωπο που έχεις απέναντι σου, μια περιστασιακή σχέση μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Φυσικά, τα περισσότερα πράγματα σε αυτό τον όρο έχουν και ομοιότητες. Όπως και οι κανονικές σχέσεις, έτσι και οι casual μπορούν να γίνουν συναρπαστικές και να επιφυλάσσουν εκπλήξεις, ακόμα κι αν δεν είναι δεσμευτικές. Το κοινό τους σημείο είναι ότι επικεντρώνονται αποκλειστικά στο σεξ. Ούτε στην επικοινωνία, ούτε στην… γνωριμία με τους γονείς, ούτε σε κάτι άλλο που να θεωρείται βαθύ και να τείνει να οδηγήσει σε μια ουσιαστική σχέση.
Θετικά Στοιχεία
Όπως κάθε σχέση που έχεις στη ζωή σου, έτσι και αυτή έχει να σου δώσει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία. Αν είσαι άνθρωπος που δεν θέλει δεσμεύσεις, είτε γενικά, είτε για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, μια περιστασιακή σχέση είναι ωφέλιμη για σένα. Θα έχεις έναν άνθρωπο που ναι μεν θα έχετε σεξουαλική επαφή, αλλά δεν θα χρειάζεται να επικοινωνείτε, ή να έχετε χημεία σε κάτι άλλο, πέρα από το σεξ. Παράλληλα, δεν χρειάζεται να τον ενημερώνεις για το τι θα κάνεις, πως θα περάσεις τη μέρα σου, ή αν θα βγεις άλλα πέντε ραντεβού μέσα στην εβδομάδα, γιατί πολύ απλά δεν έχετε σοβαρή σχέση. Αν είσαι άνθρωπος που μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια σχέση, μόνο καλά θα περάσεις. Αρκεί να μην περιμένεις πολλά και να βάζεις όρια.
Αρνητικά Στοιχεία
Όπως το ότι δεν χρειάζεται να ενημερώνεις αυτό τον άνθρωπο για ό,τι κάνεις μπορεί να θεωρηθεί «θετικό», με τον ίδιο τρόπο από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί και αρνητικό στοιχείο. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να έχουν κάποιον να μιλάνε όλη μέρα, να λένε «καλημέρα», «καληνύχτα», ή να μοιράζονται τις δυσκολίες της Δευτέρας. Αν συγκαταλέγεσαι σε αυτή την κατηγορία, ίσως η περιστασιακή σχέση δεν είναι (ακόμα) για σένα. Συνήθως αυτό συμβαίνει με ανθρώπους που είχαν πάντα σοβαρές σχέσεις και έχουν συνηθίσει σε αυτό. Ακόμα, αρνητικό στοιχείο είναι και το ενδεχόμενο η μία πλευρά να εκφράσει ζήλειες και τοξικότητα στον απέναντι. Αν, για παράδειγμα, είσαι σε περιστασιακή σχέση με κάποιον, επιλέξεις να βγεις ραντεβού με άλλον και το πρόσωπο της casual σχέσης το μάθει και αντιδράσει αρνητικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, ξεκαθαρίζεις τα πράγματα και βάζεις τα όρια σου.
Πώς βάζουμε όρια
Τα όρια είναι καλό να τίθενται από την αρχή. Δηλαδή, μόλις ξεκινήσεις να βγαίνεις με αυτό τον άνθρωπο, καλό είναι να μιλήσετε, να ξεκαθαρίσετε τα «θέλω» σας και να καταλήξετε σε μία απόφαση. Θέλετε να έχετε σεξουαλική επαφή; Θέλετε να βγαίνετε και ραντεβού ή με φίλους; Όλα αυτά θα πρέπει να ειπωθούν εξαρχής για να μην παρερμηνευτεί κάποια συμπεριφορά στην μετέπειτα πορεία της σχέσης σας. Αν ο καιρός περνάει και βλέπεις πράγματα που δεν σου αρέσουν στη συμπεριφορά του άλλου προσώπου, τότε πρέπει να επαναφέρεις την ίδια συζήτηση. Στην περίπτωση που δεις ζήλειες, ή ανάρμοστες συμπεριφοράς, πρώτα είναι καλό να συζητήσεις και αν δεν βγάλεις άκρη, βάζεις οριστικό τέλος…
Μπορώ να δημιουργήσω μια περιστασιακή σχέση, στην οποία θα περνάνε καλά και οι δύο;
Αν και μπορεί να φαίνεται ανέφικτο, καθώς μιλάμε για διαφορετικούς χαρακτήρες με διαφορετικά «θέλω», δεν είναι απίθανο να λειτουργήσει μια περιστασιακή σχέση και για τα δύο πρόσωπα. Βέβαια, κάτι που εσύ θεωρείς casual, ο άλλος μπορεί να θεωρεί ότι υπερβαίνει τα όρια του και πως θυμίζει σοβαρή σχέση. Για παράδειγμα, για κάποιους μια περιστασιακή σχέση μπορεί να βασίζεται ναι μεν στο σεξ, αλλά να περιλαμβάνει και ραντεβού, βόλτες με φίλους και ύπνο μαζί, ενώ για άλλους αυτά να είναι χαρακτηριστικά μιας σοβαρής σχέσης. Για να καταλάβεις ότι θέλεις τα ίδια πράγματα με τον άλλον, είναι καλό να μιλήσεις μαζί του και να κάνεις το γνωστό «ξεκαθάρισμα», όσο «βουνό» κι αν σου φαίνεται. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας θα έχεις εκφράσει τα θέλω σου και θα γνωρίζεις αν βρίσκεστε στην ίδια σελίδα.
Επιπτώσεις (Και αν θέλω περισσότερα;)
Αν είσαι ήδη σε μια περιστασιακή σχέση και συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι αυτό που θέλεις, μπορείς να βγεις από αυτή την κατάσταση. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να πάρεις λίγο χρόνο, να μείνεις μόνη σου, ώστε να καταλάβεις αν είσαι χαρούμενη με αυτή την κατάσταση και τι θα ήθελες να αλλάξεις. Το επόμενο βήμα είναι να μιλήσεις με τον σύντροφό σου και να καταλήξετε σε μία λύση. Εάν θέλεις να προχωρήσετε σε μια σοβαρή σχέση, δεν έχεις παρά να προσπαθήσεις για αυτό. Βέβαια, πρέπει να θυμάσαι ότι για να εξελιχθεί η σχέση σας σε κάτι τέτοιο, πρέπει να το θέλουν και τα δύο «μέτωπα».
Να είσαι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Από τη μία, μπορεί να συμφωνήσει ότι θέλει κάτι παραπάνω και να κάνετε την προσπάθεια σας. Αν, όμως, το άλλο άτομο δεν θέλει κάτι περισσότερο, μπορείτε είτε να συνεχίσετε όπως ακριβώς είστε, ή να το λήξετε και να αναζητήσεις αυτό που πραγματικά σε ευχαριστεί. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, να θυμάσαι είναι ότι η απόφαση για να γίνεις ευτυχισμένη είναι αποκλειστικά δική σου!