Nηστίσιμο γλυκό
Υλικά
Κομμάτια: 70
Για τη ζύμη
- 120 γρ. ζάχαρη
- 130 ml χυμός πορτοκαλιού
- 120 ml τσικουδιά ή τσίπουρο
- 370 ml ελαιόλαδο
- 15 γρ. αμμωνία
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- περίπου 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
- 500 γρ. καρύδια, αλεσμένα
- 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού (κοφτό) γαρίφαλο
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί – βλ. διαδικασία)
Για το σερβίρισμα
- ανθόνερο, για το ψέκασμα
- ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για τα πατούδα με μέλι και καρύδια, ξεκινάμε με την γέμιση.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και τα ζεσταίνουμε καλά, μέχρι να λιώσουν, αλλά όχι να βράσουν.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τη φρυγανιά, και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
- Το αφήνουμε σκεπασμένο για μία μέρα, ώστε να μπορέσει το καρύδι να τραβήξει όλο το σιρόπι.
- Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν το καρύδι έχει πάρει όλο το σιρόπι κι αν όχι, προσθέτουμε τη φρυγανιά ώστε να έχουμε το επιθυμητό μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Ζύμη
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά και τα ανακατεύουμε με ένα μίξερ χειρός ή με το σύρμα, ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και αναμειγνύουμε.
- Στο τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
Συναρμολόγηση
- Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες των 30-40 γρ. η καθεμία, τις απλώνουμε στο χέρι μας να γίνουν επίπεδοι δίσκοι και βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο του καθενός.
- Το κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν καλά μεταξύ τους, και αραδιάζουμε τα πατούδα σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο – δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, ίσα να ροδίσουν.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο.
- Τα σερβίρουμε ως έχουν ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αφού πρώτα κρυώσουν καλά.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








