Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πατατούλες σιγοψημένες με ξινόγαλο και δυόσμο

Kλασική γαλλική συνταγή

To gratin dauphinois, κλασική γαλλική συνταγή με πατάτες σε γάλα ή σε κρέμα γάλακτος, σε μια εξαιρετική ελληνική εκδοχή με ξινόγαλο, βούτυρο γάλακτος και δυόσμο.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  1.300 γρ. πατατούλες φούρνου νέας εσοδείας, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους, σε πολύ λεπτές φέτες
  •  40 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό για τους κουραμπιέδες) για να αλείψουμε το ταψί
  •  1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
  •  τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, κομμένα μέτρια με το χέρι
  •  2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο + 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό
  •  400 ml ξινόγαλο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις πατατούλες σιγοψημένες με ξινόγαλο και δυόσμο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε καλά με το βούτυρο γάλακτος ένα σχετικά ευρύχωρο σκεύος (αν θέλουμε, διαλέγουμε ένα στο οποίο θα ψήσουμε, αλλά και θα σερβίρουμε τις πατάτες).
  3. Σκορπίζουμε το σκόρδο και απλώνουμε μία στρώση πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε από πάνω λίγο δυόσμο και λίγο μπούκοβο και συνεχίζουμε με επάλληλες στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  4. Περιχύνουμε με το ξινόγαλο, προσεκτικά για να μη μετακινηθούν τα υλικά, και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να απορροφήσουν σχεδόν όλο το υγρό και να ροδίσουν (αν ροδίσουν νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε προς το τέλος).

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης