Kλασική γαλλική συνταγή
To gratin dauphinois, κλασική γαλλική συνταγή με πατάτες σε γάλα ή σε κρέμα γάλακτος, σε μια εξαιρετική ελληνική εκδοχή με ξινόγαλο, βούτυρο γάλακτος και δυόσμο.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 1.300 γρ. πατατούλες φούρνου νέας εσοδείας, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους, σε πολύ λεπτές φέτες
- 40 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό για τους κουραμπιέδες) για να αλείψουμε το ταψί
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη
- τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, κομμένα μέτρια με το χέρι
- 2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο + 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό
- 400 ml ξινόγαλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις πατατούλες σιγοψημένες με ξινόγαλο και δυόσμο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε καλά με το βούτυρο γάλακτος ένα σχετικά ευρύχωρο σκεύος (αν θέλουμε, διαλέγουμε ένα στο οποίο θα ψήσουμε, αλλά και θα σερβίρουμε τις πατάτες).
- Σκορπίζουμε το σκόρδο και απλώνουμε μία στρώση πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε από πάνω λίγο δυόσμο και λίγο μπούκοβο και συνεχίζουμε με επάλληλες στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Περιχύνουμε με το ξινόγαλο, προσεκτικά για να μη μετακινηθούν τα υλικά, και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να απορροφήσουν σχεδόν όλο το υγρό και να ροδίσουν (αν ροδίσουν νωρίτερα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε προς το τέλος).
πηγή:https://www.gastronomos.gr