Τα παραδοσιακά!
Μια πιατέλα γεμάτη μυρωδάτα, παραδοσιακά κουλουράκια δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι το Πάσχα. Αυτά εδώ γίνονται με αμμωνία και γίνονται στητά και αφράτα.
Για τέλεια αφράτα κουλουράκια, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη. Μην ξεγελαστείτε και προσθέσετε περισσότερο αλεύρι από όσο αναγράφεται, γιατί τα κουλουράκια θα σφίξουν και θα γίνουν πιο στεγνά.
Υλικά
Κομμάτια: 45-50
- 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο, κρύο, από βάζο (αυτό για τους κουραμπιέδες)
- 300 γρ. (1½ κούπα) ζάχαρη
- 4 αυγά
- 800-900 γρ. (6-7 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη αμμωνία (στο ράφι με τα μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής)
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 καψάκια βανιλίνη
- 1/2 κούπα (100 ml) φρέσκο γάλα, πλήρες
Για το άλειμμα
- 1 αυγό, χτυπημένο ελαφρά με 1 κουτ. σούπας νερό
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ με το φτερό το κρύο βούτυρο, σκέτο, σε δυνατή ταχύτητα (τόσο ώστε να μην πιτσιλάει) μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 800 γρ. από το αλεύρι, την αμμωνία, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μπολ με το αφράτο μείγμα βουτύρου, σε δόσεις εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας σταθερά με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε ένα πολύ μαλακό και κάπως κολλώδες ζυμάρι που όμως να πλάθεται, έστω και κάπως δύσκολα.
- Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε λίγο από το υπόλοιπο αλεύρι, αλλά δεν πρέπει να βάλουμε πολύ. Η ζύμη πρέπει να παραμείνει μαλακή.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους περίπου 35 γρ., και πλάθουμε το καθένα σε κορδόνι λεπτό και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε κουλουράκι στρογγυλό ή σε πλεξούδα.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στα ταψιά και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
πηγή:https://www.gastronomos.gr