Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Forever Woman

Η γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο

Η Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, με τη γλύκα των κρεμμυδιών και τα αρώματα από τα βότανα, κάνουν κάθε μπουκιά αξέχαστη.

Η γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα, με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα Μυκόνου σε μια πίτα μοναδική!

Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα (ή δυο παραδοσιακά χοντρά φύλλα)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο νερό
  • προεραιτικα λίγο σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μίξη νησιωτικών τυριών: μανούρα χλωρή-ξινομυζήθρα-μυζήθρα φρέσκια-σούρωμα φρέσκο)
  • 3-4 αυγά
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 2 φωλιές φιδέ ψιλό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

  • Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χωριάτικο φύλλο με τη συνταγή που σας έχω εδώ.
  • Λιώνουνε την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά με πιρούνι σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τα βότανα, αλατοπίπερο και τον σπασμένο φιδέ.
  • Διαλέγουμε τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Αν είναι πολύ μεγάλα, βάλτε τα μισά.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα φύλλα τους.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια.
  • Τα προσθέτουμε στο τυρί.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα τυριά.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τη γέμιση.
  • Αν έχετε φρέσκο μάραθο, τον βάζετε γιατί κάνει την πίτα μαγική.
  • Γενικά στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιούμε πολύ τον μάραθο και το φρέσκο δυόσμο, ειδικά στις πίτες.
  • Αλλιώς, βάζουμε λίγο παραπάνω άνηθο.
  • Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουνε τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση.
  • Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Τα στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντίζουμε ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
  • Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ελάχιστο νερό, ραντίζοντας την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα πάνω και κάτω.
  • Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήνω για 20 λεπτά μόνο στην κάτω αντίσταση.
  • Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της. Έτσι το φύλλο θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Πηγή: argiro.gr