Νηστίσιμη απόλαυση!
Η φάβα είναι το ορεκτικό που αγαπάς ή μισείς, δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος! Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία μπορείς τώρα να την απολαύσεις βελούδινη, απαλή και γεμάτη γεύση φτιάχνοντας την εύκολα μόνη/ος σου. Πολύ απλή στην παρασκευή της αποτελεί ένα από τα συνοδευτικά πιάτα της σαρακοστής και όχι μόνο. Η περίφημη φάβα Σαντορίνης είναι αυτή που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα και προέρχεται από το λαθούρι.
Υλικά
- 250 γρ φάβα
- 750 ml νερό
- 1 κρεμμύδι κομμένο
- 40 ml ελαιόλαδο
- ¼ κγ αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- κρεμμύδι για γαρνίρισμα
- κάπαρη ή ελιές για γαρνίρισμα
- ελαιόλαδο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζω τη φάβα σε σουρωτήρι και την ξεπλένω καλά με άφθονο νερό.
- Τη βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό, σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
- Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή και ξαφρίζω 2-3 φορές (βγάζω τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια).
- Προσθέτω το κρεμμύδι και την αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό, περίπου 40 λεπτά (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).
- Ενδιάμεσα ανακατεύω απαλά, όχι συνέχεια όμως.
- Όταν είναι έτοιμη ρίχνω το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά ακόμη.
- Την πολτοποιώ είτε με ραβδομπλέντερ είτε σε μπλέντερ είτε σε μούλτι.
- Την αποθηκεύω σε μπολ με μεμβράνη να κολλάει στην επιφάνεια της.
- Σερβίρω γαρνίροντας από πάνω με λίγο κρεμμύδι, κάπαρη ή ελιές και έξτρα ελαιόλαδο.
Πηγή: paxxi.gr