Ας το δούμε!
Το δίδυμο της κρουασαντερί Temps Perdu στον Πειραιά ετοίμασε για εμάς μια λαγάνα εύκολη, αρωματική, μαστιχωτή και τραγανή. Μας έδωσαν τη συνταγή για να τη φτιάξουμε στο σπίτι χωρίς κόπο και με ελάχιστο κόστος. Δοκιμάστε τη και απολαύστε φρέσκια, σπιτική λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα – και όχι μόνο.
Δείτε πως φτιάχνουμε τη λαγάνα βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Υλικά
Μερίδες: 1 λαγάνα
- 300 γρ. αλεύρι κίτρινο (για ψωμί)
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προτιμότερα βιολογικό)
- 10 γρ. αλάτι
- 310 ml νερό
- 10 ml ελαιόλαδο
- 25 γρ. ταχίνι
- 12 γρ. νωπή μαγιά
- 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο* + μπόλικο επιπλέον για την επικάλυψη
- 20 γρ. μέλι
- 5 γρ. μαχλέπι
Σε ένα σκεύος προσθέτουμε τα άλευρα, το μαχλέπι και 260 ml από το νερό.
Διαδικασία
- Σε ένα σκεύος προσθέτουμε τα άλευρα, το μαχλέπι και 260 ml από το νερό.
- Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά.
- Προσθέτουμε στη ζύμη το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το καβουρδισμένο σουσάμι, το μέλι και 30 ml νερό.
- Ζυμώνουμε για 3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να είναι καλά ομογενοποιημένη. Την καλύπτουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε στη ζύμη τη νωπή μαγιά και τα τελευταία 20 ml από το νερό.
- Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η μαγιά να απορροφηθεί πλήρως. Σε αυτό το στάδιο η ζύμη πρέπει να έχει πιο λεία υφή.

Μορφοποίηση
- Βγάζουμε τη ζύμη από το σκεύος και την τοποθετούμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο.
- Πλάθουμε σε οβάλ σχήμα μήκους 15-20 εκ. και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Αλευρώνουμε ελαφρά και αρχίζουμε να πιέζουμε τη ζύμη ώστε να σχηματίσουμε τη λαγάνα. Το πάχος της πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.
- Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, διαμορφώνουμε το σχήμα και δημιουργούμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια με τα δάχτυλα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 5 γρ. μέλι και 20 γρ. ζεστό νερό. Αλείφουμε την επιφάνεια της λαγάνας με το μείγμα.
- Προσθέτουμε άφθονο ωμό σουσάμι και πιέζουμε ελαφρώς με την παλάμη για να κολλήσει.
- Στη συνέχεια, τρυπάμε την ζύμη ξανά με ένα πιρούνι, αφήνοντας απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ των τρυπών.
- Σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και αφήνουμε την λαγάνα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία 25-27°C.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τοποθετούμε ένα μικρό ταψάκι στον πάτο του φούρνου.
- Πριν το ψήσιμο, πατάμε ξανά απαλά τη ζύμη με τα δάχτυλα.
- Τοποθετούμε τη λαμαρίνα σε χαμηλή σχάρα του φούρνου και ρίχνουμε 5-6 παγάκια στο ταψάκι για να δημιουργηθεί ατμός.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι η λαγάνα να αποκτήσει έντονο καστανό χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

Μυστικά
* Για να καβουρδίσουμε το σουσάμι, το τοποθετούμε σε τηγάνι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει βαθύ καφέ χρώμα.
πηγή:https://www.gastronomos.gr