Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2023 ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ.

Image by Freepik

Φτάνει ο Ιούνιος ένας μήνας που σηματοδοτεί, πάντα της πανελλήνιες εξετάσεις

Φτάνει ο Ιούνιος ένας μήνας που σηματοδοτεί, πάντα της πανελλήνιες εξετάσεις για τα τριτακια μας. Εκεί που είχες άγχος πως θα πάει την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, ξυπνάς ένα πρωί  και συνειδητοποιείς πως το μωράκι σου, το μπεμπάκι σου, έχει  μεγαλώσει και θα χρειαστεί να δώσει εξετάσεις. Είναι μια διαδικασία πολύ αγχωτική γιατί τα παιδιά καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, που θα επηρεάσουν την ζωή τους.

Εμείς εδώ θα μιλήσουμε από τις εμπειρίες μας και μέσα από συζητήσεις που έχουμε κάνει με ειδικούς δηλαδή ψυχολόγους, δασκάλους ,γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Οι πανελλήνιες λοιπόν είναι μια στρεσογόνα  διαδικασία αλλά πρέπει αυτό το άγχος να προσπαθούμε να λειτουργεί εποικοδομητικά στα παιδιά και πάντα να τους δίνει θετική ώθηση. Δίνει μια εγρήγορση στα παιδιά το στρες αρκεί όμως να μην υπερβαίνει τα όρια και το κάνει δυσλειτουργικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί πονοκεφάλους δερματικά και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα στο παιδί.

Τι μπορούμε όμως εμείς να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί το άγχος

Τι μπορούμε όμως εμείς να βοηθήσουμε το παιδί να διαχειριστεί το άγχος και να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο΄;Αρχικά πρέπει να τρώει υγιεινά και σωστά. Χωρίς υπερβολές αλλά μια ισορροπημένη διατροφή σε πρωτεινες,σαλατες,και φρούτα. Δεν χρειάζονται δίαιτες ούτε υπερβολικός καφές γιατί θα έχει νευρικότητα. Επίσης πρέπει το παιδί να κοιμάται αρκετά για να είναι ξεκούραστο και συγκεντρωμένο. Δεν ωφελεί το διάβασμα της τελευταίας στιγμής. Ακόμα εκείνες τις μέρες το παιδί πρέπει να γυμνάζεται για να φορτίζει έτσι τις μπαταρίες . Ωστε και να διαχειρίζεται σωστά τις αναπνοές του. Ένα σωστό πρόγραμμα είναι αυτό που θα το βοηθήσει να είναι ψύχραιμο και ήρεμο.

Ένας μαθητής σωστά προετοιμασμένος αν έχει θετική σκέψη και αποφύγει την καταστροφολογία δεν έχει να φοβάται τίποτα. Η ψυχραιμία η σωστή κατανόηση των θεμάτων είναι αυτό που θα οδηγήσουν τον μαθητή στην επιτυχία.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο και για μας τους γονείς. Μιλάμε πάντα σε πρώτο πρόσωπο όταν αφορά η κουβέντα τις πανελλήνιες .Δηλαδή, θα δώσουμε εξετάσεις. Όχι αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί δεν θα δώσουμε, θα δώσει το παιδί εξετάσεις. Με αυτό το τρόπο του μεταδίδουμε το άγχος μας. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε υποστηρικτικοί σε αυτή την προσπάθεια τους. Τέλος τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως οι πανελλήνιες είναι μια δοκιμασία, που δεν καθορίζει τίποτα, πόσο μάλιστα το μέλλον τους. Ας ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία και όλοι θα βρουν το δρόμο τους το ποιο δύσκολο βέβαια, είναι να βρουν την ευτυχία.                                                                                                                                 

Image by Freepik

Διαβάστε επίσης