Orpah Gail Winfrey -Oprah Winfrey: “Βασίλισσα όλων των Μέσων”

Forever Woman

Η πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, συγγραφέας, ηθοποιός και επιχειρηματίας, Oprah Winfrey έχει χαρακτηριστεί από το CNN «αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο».

Το TIME την ονόμασε «η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το 2004 έως το 2011», το δε American Spectatorαναγνώρισε ότι είναι «ένας από τους 100 ανθρώπους που επηρέασαν περισσότερο τον 20ο αιώνα». Ποιος άνθρωπος και με ποια προσόντα είναι άξιος τέτοιων χαρακτηρισμών;

Η Orpah Gail Winfrey γεννήθηκε το 1954 σε μια φτωχογειτονιά στην αγροτική πόλη Κοσιούσκο της πολιτείας του Μισισίπι από μια ανύπαντρη έφηβημητέρα που δούλευε από εδώ και από εκεί και δεν είχε χρόνο να μεγαλώσει την κόρη της. Ο επίσης έφηβος πατέρας, τις εγκατέλειψε. Γι’ αυτό η Orpah πέρασε τα πρώτα  6 χρόνια της ζωής της με τους παππούδες της. Το βαφτιστικό της, Orpah, ήταν δυσκολοπρόφερτοκαι όλοι την φώναζαν Oprah ( Όπρα) ,αλλάζοντας την θέση του r με το p.

Η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Η γιαγιά, που δεν αποδέχτηκε το παιδί με ευχαρίστηση, ήταν πολύ  αυστηρή. «Το πιο δυνατό συναίσθημα που μου έχει μείνει από την παιδική μου ηλικία είναι εκείνο της μοναξιάς», έγραψε σε μία από τις αναρτήσεις της  στα social media.

«Όταν ήμουν μικρή, με έδερναν συχνά. Τότε, το να δέρνεις ένα παιδί ήταν μια αποδεκτή μέθοδος τιμωρίας και πειθάρχησης. Η γιαγιά μου, η Χάτι Μέι, πίστευε το ίδιο. Αλλά, ακόμη και στα 3 μου χρόνια, καταλάβαινα ότι αυτό που βίωνα ήταν λάθος. Με έδερνε για τους πιο ασήμαντους λόγους. Νερό που είχε χυθεί, κάποιο σπασμένο ποτήρι, η ανικανότητά μου να μείνω αμίλητη κι ακούνητη. Το σπίτι της γιαγιάς μου ήταν ένα μέρος όπου τα παιδιά ήταν ορατά, αλλά δεν ακούγονταν.Με έκλειναν συχνά για τιμωρία έξω από την πόρτα Φοβόμουν ότι κάποιος κλέφτης θα με άρπαζε και προσευχόμουν συνεχώς στον Θεό να μην συμβεί».

Οι σχέσεις στην οικογένεια ήταν προβληματικές αλλά η μικρή Orpah ,το κατάλαβε με δραματικό τρόπο που της άφησε φοβίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Με τη γιαγιά μου κοιμόμασταν μαζί. Ο παππούς μου ήταν σε ένα άλλο δωμάτιο, στην άλλη πλευρά του τοίχου. Μία νύχτα σηκώθηκε από το κρεβάτι και ήρθε στο δωμάτιο μας. Όταν ξύπνησα από τις φωνές, είχε τα χέρια του γύρω από το λαιμό της γιαγιάς μου, προσπαθώντας να την πνίξει. Ακόμα θυμάμαι πόσο δυνατά ούρλιαζε. Προσπάθησε να τον σπρώξει και να ξεφύγει. Ξέφυγε και βγήκε έξω από την πόρτα. Πετάγομαι από το κρεβάτι μαζί της. Μαύρο σκοτάδι στον αγροτικό Μισσισιπή και βγαίνει έξω στην βεράντα και άρχισε να φωνάζει ‘Χένρι, Χένρι’. Ήταν ένας ηλικιωμένος που ζούσε στον από κάτω δρόμο και τον φωνάζαμε Ξάδερφο Χένρι. Ήταν τυφλός. O Ξάδερφος Χένρι βγήκε στο δρόμο στην μέση της νύχτας για να βοηθήσει την γιαγιά μου να σηκώσει τον παππού μου από το πάτωμα. Και μετά η γιαγιά μου έβαλε μια καρέκλα κάτω από το πόμολο της πόρτας και λίγα κονσερβοκούτια γύρω της. Και έτσι κοιμόμασταν κάθε βράδυ. Πάντα κοιμόμουν ακούγοντας τα κονσερβοκούτια. Φοβόμουν τι θα συμβεί αν κουνηθεί το πόμολο…»

Η Orpah ήταν ένα πανέξυπνο, δραστήριο παιδί. Έμαθε να διαβάζει από τα 3 της χρόνια, απαγγέλλοντας ποιήματα και στίχους της Βίβλου σε τοπικές εκκλησίες.

Αργότερα, η μητέρα της την πήρε πίσω και μετακόμισαν μαζί σε ένα γκέτο στο Μιλγουόκι όπου βρήκε δουλειά ως υπηρέτρια σε ένα πλούσιο σπίτι. Η μετακόμιση έμελλε να σημαδέψει για πάντα τη ζωή της Orpah. Για πρώτη φορά, βίωσε τόσο έντονα το ρατσισμό. Την πρώτη νύχτα, που πέρασε εκεί, ο ιδιοκτήτης δεν την άφησε καν να μπει στο σπίτι, λόγω του χρώματος του δέρματός της. «Υπήρχε μία μικρή βεράντα εκτεθειμένη στον δρόμο και έπρεπε να κοιμηθώ σε έναν καναπέ εκεί έξω. Η μητέρα μου δεν διαμαρτυρήθηκε καν για αυτή την απόφαση. Τότε κατάλαβα ότι ήμουν μόνη.» Από εκείνη την ημέρα και μετά, ο άνδρας την κακοποιούσε συστηματικά, σωματικά και λεκτικά, επειδή ήταν  σκουρόχρωμη. Η μητέρα της δούλευε συνεχώς και η Όπρα έβρισκε καταφύγιο στους συγγενείς της.

Όμως όπως η ίδια έχει αποκαλύψει, στα 9 της χρόνια έπεσε θύμα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης από τον φίλο της ξαδέλφης της μητέρας της, το θείο της και έναν  φίλο του.

«Τα ψυχικά τραύματα παραμένουν ανοιχτά έως και σήμερα. Δεν ήξερα τι συνέβαινε, το κράτησα μυστικό και το αποδέχθηκα. Τότε κατάλαβα ότι ένα κορίτσι δεν είναι ασφαλές σε έναν κόσμο γεμάτο άνδρες», είπε με δάκρυα.  Στα 9, στα 10, στα 11 και στα 12 με βίαζε ο 19χρονος ξάδερφός μου. Δεν ήξερα τι ήταν ο βιασμός και σίγουρα δεν ήξερα τη λέξη, τι ήταν σεξ, πώς γίνονται τα παιδιά, δεν ήξερα καν τι μου συνέβαινε, οπότε το κράτησα μυστικό». Υποστηρίζει πως αν τότε είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε κάποιον, να πει τι της συνέβη, να βρει συμπαράσταση και βοήθεια, τα τραύματά της θα είχαν επουλωθεί μετά από τόσα χρόνια.

Η μόνη που είχε ως στήριγμα ήταν η καλύτερή της φίλη, Αμάντα Οσέρ.

Σε ηλικία 14 ετών, έφυγε από το σπίτι. Άρχισε να κάνει άσχημη ζωή, ξενύχταγε, εξαφανιζόταν για μέρες, έμπλεξε με παρέες μεγαλύτερων, έμεινε έγκυος και γέννησε ένα πρόωρο μωρό που πέθανε λίγο μετά.

Μετά από αυτά η μητέρα της, μη αντέχοντας την ευθύνη και μη ξέροντας πως να την αντιμετωπίσει, την έστειλε <πακέτο> στον πατέρα της. Η Orpah δεν τον γνώριζε καν. Αισθάνθηκε για ακόμα μια φορά εγκαταλελειμμένη. Έπρεπε να κάνει πάλι καινούργια αρχή. Ο Βέρνον Γουίνφρεϊ ήταν κουρέας στο Νάσβιλ της πολιτείας Τενεσί. Έστω και καθυστερημένα, ανέλαβε τα πατρικά του καθήκοντα. Έβαλε τάξη στην έξαλλη ζωή της Orpah, της συμπεριφέρθηκε με αυστηρότητα μέχρι να <συνέλθει> και έθεσε ως προτεραιότητα την εκπαίδευσή της. Κάθε εβδομάδα την έβαζε να διαβάζει από ένα βιβλίο  να του το διηγείται και να το κουβεντιάζουν.

«Όσο αυστηρός κι αν ήταν, ήθελε να αποκτήσω τα καλύτερα εφόδια στη ζωή μου και δεν δεχόταν να κάνω τίποτα άλλο από αυτό που θεωρούσε καλύτερο για μένα», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της για τον πατέρα της. Πράγματι, με την καθοδήγησή του, στα 17 της χρόνια, κατάφερε να μπει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, σπουδάζοντας Επικοινωνία. Λίγο νωρίτερα, είχε κερδίσει στα τοπικά Καλλιστεία τον τίτλο «Miss Black Tennessee», τη θέση της ραδιοφωνικής παραγωγού στον τοπικό σταθμό «WVOL»και την θέση της δημοσιογράφου στο δίκτυο CBS.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η καριέρα της ακολούθησε ανοδική πορεία.

Το 1976, προσλήφθηκε ως ρεπόρτερ και συμπαρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του δικτύου ABC στη Βαλτιμόρη. Ύστερα από ένα χρόνο έγινε συμπαρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής του σταθμού «People Are Talking».

Η επιτυχία της εκπομπής της ξεπέρασε τα σύνορα της Βαλτιμόρης και το 1984 μετακόμισε στο Σικάγο για να παρουσιάσει την  πρωινή εκπομπή «AM Chicago». Η θεματολογία και η ελκυστική προσωπικότητα της Όπρα ,όχι μόνο διέσωσαν την εκπομπή αλλά την έκαναν τεράστια επιτυχία. Το 1985  μετονόμασε την «AM Chicago» σε «The Oprah Winfrey Show»

Η εκπομπή αυτή ήταν που την καθιέρωσε ως <Βασίλισσα των Μέσων> .Ήταν το τηλεοπτικό πρόγραμμα με την υψηλότερη βαθμολογία του είδους του στην τηλεοπτική ιστορία, Γρήγορα πέρασε σε εθνικό δίκτυο για 25 χρόνια, από το 1986 έως το 2011. Ήταν ένα δημοφιλές  talk show όπου εκατοντάδες καλεσμένοι, άσημοι ή διάσημοι, καλλιτέχνες, πρόεδροι,  όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι του πλανήτη, άνοιγαν την καρδιά τους αποκαλύπτοντας και προσωπικά τους θέματα για πρώτη φορά. Η Oprah έπαιζε τον ρόλο της προσωπικής εξομολόγου. Της είχαν όλοι τυφλή εμπιστοσύνη, ενώ και η ίδια είχε τον τρόπο να «ανοίγει» τον καλεσμένο της για να της εμπιστεύεται τα εσώψυχά του. Και δεν ήταν μόνο θέμα ταλέντου, το οποίο διαθέτει σε αφθονία. Ήταν και η δική της τραγική ιστορία ζωής και τα άσχημα βιώματα της παιδικής της ηλικίας, που έκαναν όποιον καθόταν απέναντι στο< κορίτσι από το Μισισίπι>, να θέλει να μοιραστεί και τη δική του ιστορία.

Το 1993, η Oprah φιλοξένησε μια σπάνια συνέντευξη με τον Μάικλ Τζάκσον, η οποία υπήρξε το τέταρτο συμβάν με τις περισσότερες προβολές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης καθώς και η συνέντευξη με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Ο πρόεδρος Ομπάμα εμφανίστηκε δύο φορές στην εκπομπή της. Ο Πρίγκιπας Χάρι με τη Μέγκαν, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Adele, η Glenn Close, η Μπιγιόνσε, η Sally Field, η Χίλαρι Κλίντον δεν υπήρχε διάσημος, που να μην πέρασε από τον καναπέ της. Η Wall Street Journal επινόησε τον όρο “Oprahfication“, που σημαίνει δημόσια εξομολόγηση ως μορφή θεραπείας.  Ομολογώντας προσωπικές λεπτομέρειες για τα προβλήματα βάρους της, την ταραχώδη ερωτική της ζωή και τη σεξουαλική κακοποίηση και κλαίγοντας μαζί με τους καλεσμένους της, η Oprah θεωρήθηκε από το περιοδικό Time ότι δημιούργησε μια νέα μορφή επικοινωνίας στα μέσα ενημέρωσης γνωστή ως “rapport talk”.

Επίσης εισήγαγε το τμήμα της <Λέσχης Βιβλίου της Όπρα> στην τηλεοπτική της εκπομπή. Το τμήμα παρουσίαζε κλασικά αλλά και νέα βιβλία. Η εμπιστοσύνη του κόσμου έκανε την λέσχη του βιβλίου  τόσο ισχυρή  που κάθε φορά που η Oprah παρουσίαζε ένα νέο βιβλίο ως επιλογή της, αυτό γινόταν αμέσως μπεστ σέλερ·

Για την εκπομπή της έχει κερδίσει 20 βραβεία Emmy. Έγινε εκατομμυριούχος σε ηλικία 32 ετών Το 2008, η εκπομπή μεταδόθηκε σε 140 χώρες. Στις ΗΠΑ κάθε εβδομάδα την έβλεπαν περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι!

Έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς προσωπικότητες της Αμερικής.

Πριν από τις εκλογές του 2020 έγινε μια έρευνα από το ινστιτούτο Marist Poll για το δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, για το ποιόν εμπιστεύονται οι ενήλικοι πολίτες.Το 64% των Αμερικανών έχει θετική άποψη για την Oprah. Μάλιστα ο ένας  στους δύο (το 50%  !!) δήλωσε ότι θα ψήφιζε την Όπρα αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές σήμερα, έναντι μόλις ενός 39% που θα ψήφιζε τον Τραμπ. Η Oπρα Γουίνφρεϊαπάντησε σε σχετική ερώτηση:

«Δεν θα διεκδικήσω την προεδρία των ΗΠΑ γιατί κάτι τέτοιο θα με σκότωνε»! «Δεν διαθέτω το DNΑ για να γίνω πρόεδρος………»

Αντ΄αυτού , μεγάλωσε τη μηντιακή της αυτοκρατορία με την ίδρυση της εταιρείας Oxygen Media, η οποία ξεκίνησε ένα καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο για γυναίκες και το 2011 δημιούργησε το καλωδιακό δίκτυο OprahWinfrey Network (OWN), με δικά της τοκ-σόου και λαϊφστάιλ εκπομπές που απευθύνονται πρωτίστως στο αφροαμερικάνικο κοινό. Το 2018 ανακοίνωσε  συμφωνία με την Apple TV για την παραγωγήπρωτότυπου περιεχομένου και το 2020 άρχισε να παράγει και να παρουσιάζει την εκπομπή «Oprah TalksCOVID-19» με θέμα την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Το 2015 αγόρασε μερίδιο από τη εταιρία έτοιμων γευμάτων διατροφής Weight Watchers International ή οποία έκανε ένα θεαματικό come back, όταν η Όπρα ανέλαβε να προωθήσει το μπραντ της. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση την έκανε πλουσιότερη κατά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Στα τέλη του 2008, η εταιρεία της Γουίνφρεϊ HarpoFilms υπέγραψε ένα αποκλειστικό συμφωνητικό για παραγωγή σεναρίων σειρών, ντοκιμαντέρ και ταινιών  για το HBO.

Ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές ταινίες: «The Color Purple» (Πορφυρούν Χρώμα)  του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που της χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου.

«The Women of Brewster Place», «Beloved», «TheButler», «Selma», «The Immortal Life of HenriettaLacks», «Α Wrinkle in Time». Οι κριτικοί ήταν θετικοί  απέναντί της, για δε την ερμηνεία της στον Butler το showbiz411 υποστήριξε «σε κάνει να πιστεύεις ότι ήταν πάντα ηθοποιός».

Η Όπρα δάνεισε την φωνή της σε ήρωες κινουμένων σχεδίων όπως Gussie the goose στο Charlotte’s Web (2006) και τον Τζατζ Μπάμπελτον στην Ταινία μιας Μέλισσας (2007) τη φωνή του χαρακτήρα της Γιουντόρα, της μητέρας της πριγκίπισσας Ταϊάνα, στο <Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος >της Disney και το 2010 φωνή της σε μια ταινία μικρού μήκους γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Έρικ Ντάρνελ.

Ασχολήθηκε και με το ραδιόφωνο. Ο σταθμός <OprahFriends >άρχισε να εκπέμπει, στις 25 Σεπτεμβρίου 2006, από ένα νέο στούντιο στα κεντρικά γραφεία της Γουίνφρεϊ στο Σικάγο. Το κανάλι εκπέμπει 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα στο XM RadioChannel 156. Το συμβόλαιο της Γουίνφρεϊ απαιτεί να είναι στον αέρα 30 λεπτά την εβδομάδα, 39 εβδομάδες το χρόνο.

Η εταιρεία της Oprah δημιούργησε τον ιστότοπο Oprah.com, ο οποίος παρέχει πόρους και διαδραστικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τις εκπομπές, τα περιοδικά, τη λέσχη βιβλίου και τη δημόσια φιλανθρωπία. Το Oprah.com έχει κατά μέσο όρο περισσότερες από 70 εκατομμύρια προβολές σελίδων και περισσότερους από έξι εκατομμύρια χρήστες τον μήνα. Λαμβάνει περίπου 20.000 e-mail κάθε εβδομάδα.  Ξεκίνησε επίσης την <Oprah’s Child Predator WatchList>, μέσω της εκπομπής και του ιστοτόπου της, για να βοηθήσει στην ανεύρεση κατηγορουμένων για κακοποίηση παιδιών. Μέσα στις πρώτες 48 ώρες, δύο από τους εμφανιζόμενους άνδρες συνελήφθησαν.

Εκδίδει από το 2000  το περιοδικό: «O, The OprahMagazine» και από το 2004 έως το 2008 εξέδωσε το «O At Home».

Η Γουίνφρεϊ έχει εκδώσει  αρκετά βιβλία. Στην ανακοίνωση ενός βιβλίου για την απώλεια βάρους το 2005, το οποίο συνέγραψε ο προσωπικός της γυμναστής Μπομπ Γκριν, ειπώθηκε ότι η προκαταβολή των βιβλίων της είχε σπάσει το ρεκόρ για την υψηλότερη προκαταβολή βιβλίων στον κόσμο, που προηγουμένως κατείχε η αυτοβιογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. 

Το 2015 έγραψε  τα απομνημονεύματά της < The LifeYou Want>. Με αναφορά στην δική της δύσκολη παιδική ηλικία και σε συνεργασία με τον νευροεπιστήμονα Μπρους Πέρι έγραψε το «WhatHappened to You? Συζητήσεις για το Τραύμα, την Ανθεκτικότητα και τη Θεραπεία»», το οποίο αναφέρεται στα παιδικά τραύματα και πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή του ανθρώπου .Ακόμη το <What I Know For Sure>που περιλαμβάνει δοκίμια με θέματα: χαρά, ανθεκτικότητα, σύνδεση, ευγνωμοσύνη, δυνατότητα, δέος, σαφήνεια και δύναμη. Το< Mr. Or Ms. Just Right: Because Mr. Or Ms. Right Does Not Existς!>που αναφέρεται στο αν υπάρχει το τέλειο ταίρι. Το< The Path Made Clear: DiscoveringYour Life> όπου σύμφωνα με την Oprah Winfrey, «η πραγματική σου δουλειά στη ζωή είναι να καταλάβεις το συντομότερο δυνατό ποιος είναι ο σκοπός σου, ποιος προορίζεται να είσαι και να αρχίσεις να τιμάς το κάλεσμά σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Το< Food, Health, and Happiness>με 115  συνταγές μαγειρικής. Το< The Wisdom of Sundays>που περιλαμβάνει συνομιλίες της Oprah με μερικούς από τους πιο σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής μας. Το< Journey to Beloved> που περιγράφει την εμπειρία, τις νέες γνώσεις και τα συναισθήματα κατά την διάρκεια γυρισμάτων της ομώνυμης ταινίας. Κ.α Έχουν γραφεί και αρκετά βιβλία για την Oprah, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτή την τεράστια επιτυχία.

Σήμερα η Oprah είναι δισεκατομμυριούχος, η πρώτη έγχρωμη γυναίκα στην Ιστορία.

Ζει στη «Γη της Επαγγελίας», σε ένα κτήμα 42 στρεμμάτων στο Μοντέσιτο της Καλιφόρνια  με θέα στον ωκεανό. Έχει επίσης ένα σπίτι στο Λάβαλετ του Νιου Τζέρσεϊ, ένα διαμέρισμα στο Σικάγο και ένα κτήμα στο Φίσερ Άιλαντ  στη Φλόριντα.

Την δημοσιότητα και τα χρήματά της τα αξιοποιεί σε πολλές δράσεις φιλανθρωπίας. 

Το 1998, δημιούργησε το Oprah’s Angel Network, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστήριζε φιλανθρωπικά έργα και παρείχε επιχορηγήσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι το 2012, είχε δώσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

Επένδυσε 40 εκατομμύρια δολάρια ιδρύοντας την Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls στο Χένλι στο Κλιπ νότια του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική.

Μετά τον τυφώνα Κατρίνα, η Όπρα δημιούργησε το μητρώο Oprah Angel Network Katrina το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες αρωγής.

Το 2013, δώρισε 12 εκατομμύρια δολάρια στο Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού του Σμιθσόνιαν

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τής απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας  την ίδια χρονιά

Ως νέα, είχε μια πολύ άτακτη ερωτική ζωή,μεαποκορύφωμα μια 4χρονη τραυματική, μαζοχιστική σχεδόν, σχέση με παντρεμένο που την οδήγησε στην κατάθλιψη και σε τάσεις αυτοκτονίας. Σύμφωνα με την ίδια, η συναισθηματική αναταραχή και η αυτό-υποτίμηση την οδηγούσαν σε σχέση με λάθος άντρες και σταδιακά σε προβλήματα  βάρους: «Χρειαζόμουν να με συμπαθούν όλοι, γιατί δεν μου άρεσε πολύ ο εαυτός μου. Οπότε θα κατέληγα σε αυτούς τους σκληρούς εγωκεντρικούς τύπους που θα μου έλεγαν πόσο εγωίστρια είμαι, και θα έλεγα «Ευχαριστώ, έχεις τόσο δίκιο» και θα τους ήμουν ευγνώμων. Γιατί δεν είχα αίσθηση ότι άξιζα κάτι άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος που πήρα τόσο βάρος αργότερα. Ήταν ο τέλειος τρόπος για να προστατευτώ από την αποδοκιμασία του κόσμου.»

Η ίδια, στην εκπομπή της, ομολόγησε ότι κάπνιζε κρακ με έναν άντρα με τον οποίο είχε σχέση. «Πάντα ένιωθα ότι το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το ναρκωτικό αλλά ότι ήμουν εθισμένη στον άντρα». 

Τα τελευταία 32 χρόνια είναι μαζί με τον παιδαγωγό και συγγραφέα Στέντμαν Γκράχαμ. Δεν έχουν παντρευτεί και δεν έχουν αποκτήσει παιδιά: «Δουλεύω 17 ώρες την ημέρα και όταν επιστρέφω στο σπίτι έχω τα δύο μου σκυλιά και τον Στέντμαν, που με αφήνει να είμαι αυτή που θέλω. Δεν  μπορώ να αναλάβωτην ευθύνη ενός παιδιού. » «Ο γάμος δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο, μόνο σε κάνει να βλέπεις τη σχέση από άλλο πρίσμα » «Το καμπανάκι της μητρότητας δεν χτύπησε σε μένα. Μου αρέσουν τα μωρά, αλλά μου αρέσουν του τύπου: ‘Γεια σου μωράκι! Τώρα πήγαινε εκεί’». «Μου αρέσουν τα παιδιά όταν μπορούν να μου μιλήσουν και να μου πουν ποιο είναι το πρόβλημα. Το να τα βρεις έτοιμα στην ηλικία των 12 ετών, είναι πραγματικά τέλειο για μένα……»

Forever Woman

Το πιο οικείο της χαρακτηριστικό και συγχρόνως το πιο αγαπητό της πλεονέκτημα είναι ότι μιλάει ανοικτά για όλα όσα την αφορούν. Πρόσφατα μίλησε σε συνεντεύξεις της για τα συμπτώματα που βιώνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ελπίζοντας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της ντροπής της διαδικασίας γήρανσης.

Η Oprah αποτελεί ένα γυναικείο πρότυπο με τα λόγια της, τις δράσεις της και το θάρρος της. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ισότητα που αξίζουν οι γυναίκες  δημόσια αφού έχει αφιερώσει τη ζωή της σε αυτό.

Το μήνυμα της είναι πως όταν βοηθάς τους γύρω σου, νιώθεις και είσαι επιτυχημένος. 

Φιλαρέτη Καλομενίδου, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε
ακόμα