Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οικογενειακό χριστουγεννιάτικο κάπκεϊκ

 Eίναι το τέλειο κέικ

Χορταστικό, σε οικογενειακό μέγεθος, είναι το τέλειο κέικ για τις γιορτινές απογευματινές συγκεντρώσεις. Συνοδεύεται με καφέ αλλά και με γλυκό κρασί.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  •  350 γρ. βούτυρο + λίγο, για τη φόρμα
  •  380 γρ. ζάχαρη
  •  7 αυγά
  •  350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  70 γρ. ρούμι
  •  1 κούπα σταφίδες, ελαφρώς αλευρωμένες

Φρόστινγκ

  •  450 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
  •  120 γρ. βούτυρο
  •  150 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα, για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Βουτυρώνουμε μια βαθιά φόρμα για σαρλότ ή για πανετόνε ή την ειδική για μεγάλα κάπκεϊκς, που βρίσκουμε σε μεγάλα καταστήματα με είδη οικιακής χρήσης.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  3. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.
  5. Οταν ενσωματωθούν, ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι και το ρούμι. μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε τις αλευρωμένες σταφίδες. Χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε το κάπκεϊκ στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Μετά το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα και το ξεφορμάρουμε

Φρόστινγκ

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
  2. Απλώνουμε το μείγμα επάνω στο κρύο κάπκεϊκ, χρησιμοποιώντας είτε σπάτουλα ζαχαροπλαστικής είτε κορνέ. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης