Οι σαλάτες της Άνοιξης

Forever Woman

Νόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα!

Λατρεύω τα λαχανικά και φτιάχνω πάντα διαφορετική σαλάτα ανάλογα με τα κέφια μου, με τα υλικά της εποχής αλλά και με ό,τι έχω στην κουζίνα μου.

Οι σαλάτες για μένα, πολλές φορές, αποτελούν το ένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας. Εδώ έχω συνταγές για σαλάτες της άνοιξης, για να βγουν στη μέση του τραπεζιού ή να αποτελέσουν ελαφρύ κυρίως γεύμα.

Σαλάτες με λαχανικά εποχής αλλά και με φρούτα είναι ό,τι καλύτερο. Όσο περισσότερο χρώμα βάζουμε στην διατροφή μας, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τον οργανισμό μας και το θωρακίζουμε σωστά.

Επίσης οι σαλάτες βοηθούν πάρα πολύ στη σωστή διαχείριση βάρους. Συνθέστε λοιπόν και απολαύστε νοστιμιά και υγεία στην καθημερινή σας διατροφή. Διαλέξτε από εδώ ιδέες για dressing, για να δώσετε γεύση σε μια απλή σαλάτα με τα λαχανικά της αρεσκείας σας.

Μια κρύα ρυζοσαλάτα, ένα ελαφρύ γεύμα με πολλά λαχανικά και περίσσευμα από ψητό ή βραστό κοτόπουλο. Σαλάτα καρότο με πράσινο μήλο και super foods, για όσους κάνουν διατροφή ή αλλιώς ένα πλήρες γεύμα για όσους είναι vegan!

Ρυζοσαλάτα µε κοτόπουλο

Μια κρύα ρυζοσαλάτα, ένα ελαφρύ γεύμα με πολλά λαχανικά που μπορείτε να σερβίρετε όλες τις ώρες και είναι το τέλειο συνοδευτικό για πολλά φαγητά!

Υλικά

Για την ρυζοσαλάτα µε κοτόπουλο

  • 2 φλ. ρύζι καστανό (για πιλάφι) βρασμένο
  • 2 αγγουράκια (με τη φλούδα)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 1 φλ. αρακάς (βρασμένος)
  • 1 φλ. καλαμπόκι (βρασμένο)
  • 200 γρ. μαγειρεμένο κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

Για τη σως γιαουρτιού

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα light
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Λίγο νερό

Εκτέλεση

  • Για την ρυζοσαλάτα με κοτόπουλο,
  • Συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τη συνταγή μας. Στη συνέχεια για τη ρυζοσαλάτα με κοτόπουλο,
  • Κόβουμε τα αγγουράκια σε καρέ.
  • Χοντροτρίβουμε τα καρότα (ή τα ψιλοκόβουμε).
  • Καθαρίζουμε το σέλερι από τις ίνες και το ψιλοκόβουμε.
  • Τα βάζουμε όλα μαζί σε βαθιά σαλατιέρα.
  • Προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι και το βρασμένο ρύζι.
  • Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το προσθέτουμε στη σαλάτα μας.
  • Ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη σως σε μπολ και προσθέτουμε λίγο νερό για γίνει πιο ρευστή.
  • Περιχύνουμε τη ρυζοσαλάτα με κοτόπουλο.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Σαλάτα νισουάζ (niçoise)

Σαλάτα με πολύχρωμα λαχανικά, πλήρως αντιοξειδωτική και πολύ νοστιμιά. Αποτελεί ένα ελαφρύ, πλήρες γεύμα! Σαλάτα νισουάζ (niçoise) με φρέσκο ψητό τόνο. Χορταστική, νόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα!

Υλικά

Για τη σαλάτα νισουάζ

  • 1 τρυφερό μαρούλι
  • 1/2 iceberg
  • 100 γρ. ψιλά φρέσκα φασολάκια
  • 10 ντοματίνια
  • 8 baby βρασμένες πατάτες με τη φλούδα τους
  • 2 αυγά βρασμένα και κομμένα στη μέση
  • 10 ελιές Καλαμών
  • 2 φιλέτα φρέσκου τόνου
  • Φύλλα μαϊντανού
  • Φύλλα βασιλικού

Για το ντρέσινγκ

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φιλέτα αντζούγιας
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα τρυφερά φασολάκια και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά.
  • Τα βγάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να κοπεί ο βρασμός τους και να διατηρήσουν το καταπράσινο χρώμα τους.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά.
  • Αλείφουμε με λίγο ντρέσινγκ τα φιλέτα τόνου, και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Κόβουμε τα λαχανικά (μαρούλι και iceberg) για τη σαλάτα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τις πατάτες, τα φασολάκια, τις ελιές, τα αυγά και τα βότανα.
  • Κόβουμε τα φιλέτα τόνου σε λεπτά κομμάτια, τα προσθέτουμε στη σαλάτα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρεσκοψημένο τραγανό ψωμί.

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα! Υπέροχη σαλάτα, γεμάτη χρώματα! Τέλεια για το νηστίσιμο τραπέζι και όχι μόνο! Ρεβύθια σαλάτα, μία vegan, θρεπτική συνταγή για ένα πλήρες χορταστικό γεύμα ή για ταπεράκι στο γραφείο. Συνδυάστε τα λαχανικά που προτιμάτε ή τα λαχανικά εποχής κι απολαύστε νοστιμιά και υγεία. Όσοι κάνετε διατροφή νηστεύετε ή είστε χορτοφάγοι θα την αγαπήσετε με τρέλα!

Υλικά

  • 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα τα μαυρομάτικα φασόλια. 
  • Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄.
  • Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.
  • Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20΄.
  • Προσθέτουμε αλάτι την ώρα που βράζουν.
  • Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τα βάζουμε σε σαλατιέρα για να φτιάξουμε τη σαλάτα.
  • Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
  • Τα προσθέτουμε μαζί με τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού στη σαλατιέρα.
  • Χτυπάμε το λάδι και το ξίδι με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα.
  • Περιχύνουμε και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό.
  • Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα με ένα κουτάλι, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr